Rămâi conectat

Curier Județean

„Purtăm negru pentru bursele elevilor!”: Protest al Consiliului Județean al Elevilor Alba față de creșterea pragului bursei de merit la nota 9,50

Publicat

în

„Purtăm negru pentru bursele elevilor!”: Protest al Consiliului Județean al Elevilor Alba față de creșterea pragului bursei de merit la nota 9,50

Consiliul Județean al Elevilor Alba îndeamnă toți elevii să poarte, în ultima săptămână de școală din semestrul I (10-14 ianuarie), elemente vestimentare negre, sub formă de protest asupra ordinului de ministru ce prevede modificare pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50.

De-a lungul timpului, Consiliul Național al Elevilor a purtat mai multe negocieri cu Ministerul Educației și s-a luptat pentru a putea obține în mod echital burse pentru toți elevii din România care îndeplinesc criteriile de acordare pentru cele patru categorii. Astfel, la sfârșitul anului 2020, Consiliul Național al Elevilor a obținut un cuantum minim al burselor (100 de lei, indiferent de tipul de bursă), iar la începutul anului 2021, fondurile necesare au fost incluse, pentru prima dată, în Legea bugetului de stat. După un an, Consiliul Național al Elevilor a obținut dublarea sumelor din bugetul de stat pentru burse, însemnând peste 1 miliard de lei.

Electrica Furnizare Discount

În data de 4 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial OME nr. 5870/2021 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor, care modifică mai multe aspecte referitoare la acest subiect, cea mai radicală schimbare fiind mărirea pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a adus, în spațiul public, o serie de argumente care să susțină modificarea în cauză printre care amintim: mărirea cuantumului minim al burselor școlare, la presiunile reprezentanților elevilor, de la aprox. 500 de milioane la aprox. 1 miliard de lei, precum și anomalia mediilor de peste 8,50 cauzate de perioada școlii online în care metodele de evaluare au lipsit cu desăvârșire, generându-se un procent de 54% de elevi de gimnaziu și liceu care s-au încadrat în acest semestru la beneficiari ai bursei de merit.

Cu toate că bursele ar trebui să reprezinte un stimulent educațional, mărirea pragului bursei de merit la 9,50 ar reduce numărul beneficiarilor cu aproximativ 400.000 de elevi și este o metodă total inechitabilă și nedreaptă de a promova performanța în sistem.

De aceea, Consiliul Județean al Elevilor Alba îndeamnă toți elevii să se alăture manifestului Consiliului Național al Elevilor și să poarte în această săptămână elemente de vestimentație neagră. „Și de data aceasta, Ministerul Educației demonstrează cât de mult dezinteres poate manifesta la adresa opiniilor elevilor, prin ridicarea pragului minim ce condiționează elevii în procesul de luare a bursei de merit.

Alătură-te si tu sutelor de elevi din județul Alba care au protestat săptămâna aceasta – poartă negru în ultima săptămână de școală acestui semestru!”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Alba, Katharina-Gabriela Țîntea.

Biroul de Presă al Consiliului Județean al Elevilor Alba

Publicitate

Curier Județean

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

Publicat

în

FOTO, VIDEO| Iarna în Apuseni. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire a unui drum vicinal, la înălțime

A nins puternic în Apuseni în cursul acestei săptâmâni, iar gerul care a urmat a făcut ca zăpada să nu se topească.

Primăria orașului Câmpeni a intervenit, joi, cu utilaje de deszăpezire pentru deschiderea unui drum vicinal către localitatea Poduri.

Electrica Furnizare Discount

După cum se poate observa și în imagini, acțiunea nu a fost deloc ușoară, din cauza troienelor uriașe de zăpadă, însă potrivit viceprimarului Valentin Gog, care a postat imaginile în mediul oline, a fost încununată de succes.

La această oră, ninsoarea a reînceput să cadă în Apuseni, iar zona montană a județului Alba se află sub o avertizare cod galbe de vânt puternic și ninsori viscolite, valabilă până sâmbătă dimineața.

Citește mai mult

Curier Județean

Pericole publice pe șoselele din județul Alba: Șoferi prinși băuți la volan sau fără permis de conducere

Publicat

în

Pericole publice pe șoselele din județul Alba: Șoferi prinși băuți la volan sau fără permis de conducere

La data de 19 ianuarie 2022, în jurul orei 08.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 39 de ani, din comuna Berghin, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

·La data de 19 ianuarie 2022, în jurul orei 23.20, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr, de 20 ani, din comuna Șibot, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Curier Județean

Ziua Unirii Principatelor: Primarul Iașiului se așteaptă ca AUR să provoace incidente. „Va fi un 24 ianuarie fierbinte”

Publicat

în

Ziua Unirii Principatelor: Primarul Iașiului se așteaptă ca AUR să provoace incidente. „Va fi un 24 ianuarie fierbinte”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, afirmă că nu se va organiza ca în alţi ani vreo manifestare populară la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor, în condiţiile unei creşteri importante a numărului cazurilor de Covid, dar că 24 ianuarie va fi o zi „fierbinte” pentru că „există o agitaţie naţională pe care o provoacă AUR”.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

„Este clar că din cauza creşterii numărului de cazuri nu vom mai face manifestare populară. Nu ne este frică de AUR. Nu vreau să pun pe nimeni în pericol şi să vedem zgâlţâindu-se vaccinişti şi antivaccinişti prin jurul statuii bietului Alexandru Ioan Cuza care se uită probabil din cer şi îl buşeşte râsul. Nu pot face o selecţie în piaţă între vaccinaţi şi nevaccinaţi, iar hora nu o putem face cu atâţia metri între oameni. Toate manifestările se vor organiza la interior, în diverse instituţii”, a declarat Mihai Chirica.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Edilul ieşean a mai afirmat că nu vrea „circ” în oraş pe 24 ianuarie şi că nu va permite „acte de indecenţă” faţă de instituţiile statului.

„Va fi un 24 ianuarie fierbinte. Există o agitaţie naţională pe care o provoacă AUR, prin care vor să demonstreze reţeta de fabricare a apei calde. Lucrul acesta s-a descoperit însă de multă vreme, încât nu merită să ne mai batem capul”, a afirmat, miercuri, primarul Chirica, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că momentul 24 ianuarie trebuie tratat cu bun-simţ, cu patriotism decent şi cu responsabilitate.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare