// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Pungile de plastic cu mâner – interzise din iulie 2018

Pungile de plastic cu mâner – interzise din iulie 2018.

Anul 2018 aduce mai multe reglementări în ceea ce privește legislația de mediu. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2018 este strict interzisă introducerea pe piața din România a pungilor confecționate din plastic subțire și foarte subțire, cu valori sub 50 de microni și, respectiv, 15 microni. Acest proiect de lege modifică și completează Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Reglementarea vine ca răspuns la solicitarea Uniunii Europene referitoare la reducerea consumului de pungi din plastic subțiri. Aceste pungi de plastic nu se încadrează în normele permise de lege și vor fi interzise de la introducerea în circuitul economic, din 1 iulie 2018, respectiv 1 ianuarie 2019 pentru comercializare. Mai mult decât atât, Ministerul Mediului va fi obligat să raporteze Comisiei Europene odată cu raportarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și care este consumul anual de pungi de plastic subțiri. Nerespectarea reglementărilor conduce la contravenții cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei.

Acest proiect se referă exclusiv la pungile de transport cu mâner, confecționate din plastic subțire, fiind excluse cele fără mâner. Potrivit proiectului de lege, pe lângă obligațiile de raportare anuală, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, precum și autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale trebuie să informeze cetățenii  despre aceste modificări, prin campanii de promovare și de educare.

Un punct important al acestor campanii se referă la agenții economici, care trebuie să fie informați în privința sistemelor de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. De asemenea, trebuie să li se aducă la cunoștință întregul circuit al ambalajelor de pe piață, respectiv elementele corespunzătoare planurilor de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje și impactul dăunător pe care pungile de plastic le au asupra mediului.

În România, nivelul actual al consumului de pungi de plastic creează cantități ridicate de deșeuri, ce conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate la întâmplare, în râuri și lacuri, ce amenință ecosistemele acvatice. Noile reglementări de mediu îi vizează în primul rând pe agenții economici responsabili pentru introducerea de ambalaje pe piață. Ei își pot îndeplini obiectivele de valorificare prin reciclare sau incinerare astfel: individual, prin gestionarea deșeurilor de ambalaje rezultate de la ambalajele proprii; prin transfer de responsabilitate, apelând la o organizație de transfer de responsabilitate.

Știați că: descompunerea plasticului poate dura sute și chiar mii de ani?; reciclând un deșeu de ambalaj din plastic se economisește energia necesară funcționării unui bec de 60W timp de 6 ore?; din 6 deșeuri de ambalaje din PET se poate fabrica un tricou?; deșeurile de ambalaje ajută la fabricarea de produse noi: covoare, mochete, încălțăminte, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit și chiar jucării.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Răspunsuri la Pungile de plastic cu mâner – interzise din iulie 2018

 1. apoliticul 11.02.2018 la 18:07

  Bag de sama ca o sa ne ducem cumparaturile in cutii de carton acasa .
  Uite de ce urasc eu UE.Fa ce pastele mati vrei la tine acasa si nu ne mai stresa pe noi cu pungi cu maner.Cu ce pielea mea vrei sa fie pungile cu catarama cu sfoara ?Imbecili care iau decizii in spatele unor birouri fara sa gandeasca inainte.

 2. Emil 11.02.2018 la 19:58

  N-ar fi mai simplu să se interzică fabricarea pungilor de plastic?

 3. dolfi 11.02.2018 la 20:36

  foarte bine! is pline vaile si dealurile de pet-uri, doze de aluminiu si pungi de plastic!
  Sa revenim cu totii la pungile de material textil!