Rămâi conectat

Politică Administrație

Publicitate electorală| Mihail David (USR PLUS)- În mandatul USR PLUS la conducerea Consiliului Județean Alba creșterea performanței sistemului educațional va fi o prioritate

Publicat

în

Pentru a putea spune ce ramuri industriale se pot dezvolta într-o țară, în funcție de calificările disponibile, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare(OECD) testează abilitățile copiilor de 15 ani pentru a putea apoi pot prezice ce abilități vor fi disponibile la 18 ani. Prin urmare, o dată la trei ani, mii de elevi cu vârsta de 15 ani din peste 80 de țări dau testul Programme for International Student Assessment(PISA), care le măsoară competențele în trei domenii-cheie – citire, matematică și științe. Aceste teste au rolul de a evalua nivelul abilităților necesare unui tânăr pentru a-și găsi locul într-o societate a cunoașterii.

Rezultatele elevilor români îi situează mereu pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, iar ultimele teste PISA ne arată că 38,7% sunt analfabeți funcțional la Citire și 39,9% sunt analfabeți funcțional la Matematică.

Rezultatele sistemului de educație sunt îngrijorătoare și din alte puncte de vedere. Astfel la nivelul anului 2016/2017, doar 80,7% dintre copiii cu vârsta corespunzătoare clasei a VIII-a au absolvit învățământul gimnazial, 20% fiind pierduți pe drum. Din 24 de elevi aflați în clasa I în anul 2005-2006, doar 10 au promovat examenul de bacalaureat peste 12 ani.

Electrica Furnizare Discount

62% dintre elevii liceelor tehnologice nu au obținut notă de promovare a Bacalaureatului în 2018. In același an 39% dintre elevi au obținut note mai mici de 5 la proba de matematică la Evaluarea Națională, iar 32,2% au avut în timpul anului medii cu peste trei puncte mai mari faţă de media de la același examen.

Soluții pentru remedierea acestei situații există și ele trebuie fundamentate inclusiv pe concluziile desprinse din organizarea învățământului în condițiile pandemiei. Prima concluzie pe care echipa USR PLUS și-o însușește este aceea că această pandemie pur și simplu a prăbușit viitorul peste noi. Este un viitor în care vedetele se numesc Internet pe de o parte, computer personal, laptop, tabletă sau smartphone pe de altă parte.

Pur și simplu, în viitor, nu va mai exista educație fără acest binom. Copiii cresc cu aceste instrumente și stăpânesc lumea acestora, iar rolul școlii va fi acela de a-i ajuta să și înțeleagă această lume. Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației ne spune ca pentru aceasta este este necesară o platformă unitară de e-learning, cu două funcții de bază: (1)toți copiii din România să facă orele în același loc, fără să schimbe platformele odată cu profesorii, cum se întâmplă acum și (2)această platformă trebuie să pună la dispoziția elevilor și profesorilor seturi de lecții model.

Aceste lecții model vor fi create de profesorii excelenți și vor trebui să conțină grafică, animații și filme pentru că, pe de o parte, acesta este tiparul cu care copiii s-au obișnuit după anii de vizionat imagini pe internet, pe de altă parte copii asimilează mai multă informație din astfel de lecții. “Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege!” spunea Confucius încă de prin anii 500 î.Hr. Cu instrumentele pe care, așa cum am văzut, copiii le stăpânesc va fi soluționată inclusiv problema “implică-mă şi voi înţelege”. Pentru testare online există deja platforma Brio.ro care evaluează abilitățile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. In câțiva ani și prima platformă ar putea să conțină lecții model pentru toată programa școlară, pentru toate clasele și în acest fel toți copiii din România vor putea avea acces la educație de calitate și vor putea avea, în sfârșit, șanse egale în pregătirea pentru viață.

Pentru aceasta mai este necesar încă un pas, și aici intervine a doua concluzie pe care echipa USR PLUS și-o însușește, anume că administrația județeană trebuie să acționeze proactiv și nu reactiv pentru a veni în sprijinul copiilor din cătunele izolate și a celor din mediile defavorizate, fără să aștepte, cu mâna întinsă, la Guvern. Descentralizare înseamnă printre altele inclusiv aplicarea principiului “fă ce poți, cu ceea ce ai, acolo unde ești”. De altfel cei care conduc o administrație județeană trebuie sa fie manageri capabili adică să stăpânească toate funcțiile managementului: previziune, organizare, coordonare, impulsionare-motivare și control-evaluare.

Pe 27 septembrie, votați Mihail David pentru Președinția Consiliului Județean Alba și echipa de consilieri județeni USR PLUS!

Votați Gabriel Pleșa pentru Primăria Municipiului Alba Iulia și echipa de consilieri locali USR PLUS!

Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (parte a Alianței USR PLUS), PUBLICAT / EXECUTAT DE SC UNIREA PRES SRL portal online https://ziarulunirea.ro/, Cod mandatar financiar 21200391

Publicitate

Politică Administrație

SONDAJ CURS| Situație dramatică pentru PNL: Opoziția parlamentară atinge un nivel în premieră

Publicat

în

Actuala opoziție parlamentară, formată din PSD și AUR, sare în premieră de 50% în opțiune electoratului, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021.

Situația peste una dramatică pentru PNL, care scade pentru prima dată sub 20%. Partidele care au format coaliția după alegerile parlamentare (PNL, USR PLUS și UDMR) mai au doar 35% susținere populară, cu USR PLUS sub AUR. Practic, doar UDMR și-a conservat popularitatea, dat fiind și specificul electoratului său.

Electrica Furnizare Discount

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, la o prezență de 42%, situația s-ar prezenta în felul următor:

PSD – 36%
PNL – 19%
AUR – 14%
USR PLUS – 11%
UDMR – 5%
PMP – 5%
PPU-sl – 4%
Pro România – 3%
ALDE – 2%
Altul – 1%

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 861 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 8 – 10 septembrie, 2021

Citește mai mult

Politică Administrație

Cîțu nu se mai vrea Superman și se întruchipează drept Mirel Rădoi : „sunt cel mai bun antrenor al naționalei”

Publicat

în

Cîțu nu se mai vrea Superman și se întruchipează drept Mirel Rădoi : „sunt cel mai bun antrenor al naționalei”

Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, în cadrul Consiliului Național al PNL care a avut loc cu o săptămâna înainte de Congresul unde va fi aleasă noua conducere a partidului, că „întotdeaun vor fi cârcotași” și că poate spune despre el că este „cel mai bun antrenor la echipa națională, nu Mirel Rădoi”, însă „după ce se termină meciul, îmi dau seama că realitatea este alta”.

„Am văzut în spațiul public…întotdeauna vor fi cârcotași, ne-am obișnuit. Vă spun și despre mine că sunt cel mai bun antrenor la echipa națională, nu Mirel Rădoi. Dar după ce se termină meciul, îmi dau seama că realitatea este alta”, a spus Florin Cîțu, în discursul în fața liberalilor.

Acesta a spus că sunt 34 de filiale care au votat doar moțiunea echipei sale, „România liberală” și astfel îl susțin, iar în total sunt 40 de filiale care au votat pentru aceasta.

Electrica Furnizare Discount

„La precedentul Consiliu Naţional mi-am anunţat candidatura pentru preşedinţia PNL şi atunci aveam în spate o echipă cu care am pornit la drum, dar am spus din primul moment că voi construi şi obiectivul era de a aduce în spatele meu întreg PNL după acest congres. Astăzi, după ce s-au votat moţiunile, sunt 40 de filiale care au votat moţiunea ‘România liberală’, dintre care 34 au votat doar moţiunea «România liberală». Nu este o surpriză pentru mine că membrii PNL vor o Românie liberală”, a spus Cîţu la Consiliul Naţional al PNL.

El a adăugat că a preluat guvernarea în plină pandemie, când nu exista nicio doză de vaccin anti-COVID în România şi nu exista niciun centru de vaccinare.

„Am alocat resursele necesare şi am reuşit să fim prima ţară, România să fie prima ţară din UE unde vaccinarea se putea face cu buletinul. Ăsta este un succes al acestei guvernări liberale şi ar trebui să fim mândri de asta. România a fost ţară verde până acum câteva săptămâni. Am ţinut economia deschisă şi am spus foarte clar că vom ţine guvernarea deschisă. Tot ceea ce am spus am făcut”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu a amintit că în campania electorală a vorbit despre dezvoltarea României, conform Agerpres.

„Cu asta i-am convins pe români să ne voteze. Şi am făcut Planul Naţional de Investiţii «Anghel Saligny» care este total diferit de orice alt program care a fost făcut până acum. (…) Este un program care, pe de o parte, alocă mult mai multe resurse dezvoltării decât au alocat primele două programe de dezvoltare ale socialiştilor – ei au alocat 44 de miliarde, noi alocăm 50 de miliarde – şi în acelaşi timp l-am făcut transparent. De săptămâna viitoare primarii noştri, dar toţi primarii din România, pot să aplice online la acest program. Am văzut în spaţiul public tot felul de zvonuri care arată clar că oamenii ori nu înţeleg ori sunt răutăcioşi. În primul rând am băgat o facilitate pe care nu am găsit-o în niciun alt program, am sus că toate unităţile administrativ teritoriale din România, toate localităţile vor avea acces la cel puţin un proiect de 4 milioane de lei. Nu lăsăm pe nimeni în urmă, indiferent de culoarea politică”, a precizat Cîţu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Eliminarea pensiilor speciale: o poveste de adormit copii. Numărul beneficiarilor a crescut

Publicat

în

Eliminarea pensiilor speciale: o poveste de adormit copii. Numărul beneficiarilor a crescut

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul lunii august, de 9.718 persoane, în creştere cu 178 de persoane faţă de perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulţi, respectiv 4.417, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.022 de lei, din care 18.732 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 3.679 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, scrie Agerpres.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna august un număr de 801 persoane. Pensia medie era de 5.730 de lei, din care 2.998 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

Electrica Furnizare Discount

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 760 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.840 de lei (2.593 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.413 pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.328 de lei, din care 7.511 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 578 de persoane, media fiind de 8.339 de lei, din care 3.740 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.749 de pensionari, pensia medie fiind de 4.831 de lei, din care 2.644 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare