Rămâi conectat

Ştirea zilei

Psiholog Mădălina Arion explică posibilele avantaje ale izolării sociale impuse de coronavirus și cum poți face față crizei

Publicat

în

Psiholog Mădălina Arion explică posibilele avantaje ale izolării sociale impuse de coronavirus și cum poți face față crizei • Este nevoie să ne întoarcem la noi, la familie, să înțelegem că “a avea” nu este egal cu “a fi”

Trăim la momentul actual o perioadă în care psihologia individuală este redusă la instinctele primare și se transformă în isterie colectivă cu tot felul de manifestări, atât ridicole cât și absurde. Oamenii reacționează în fața absurdului cu un umor fantastic (e plin de glume pe tema coronavirusului), dar în egală măsură, par să fie și precauți. Inconștientul colectiv al lumii este impregnat de panică, o panică care pe un fundal de personalitate anxios, amplifică frica, la depresivi se amplifică depresia, la cei cu tulburări de somn, calitatea somnului scade. Ceilalți, care nu manifestau simptome psihologice, pot manifesta acum, pentru că nevroza colectivă pare să se afle în forma acută.

În felul acesta, actual, oamenii nu mai fug să cumpere măști de protecție sau suplimente pentru imunitate, ci caută somnifere, anxiolitice sau antidepresive, parcă mai intens ca înainte. Cred că nu există nicio pilulă magică pe care sa o înghiți și să treci prin pandemie ca și cum nu ar fi. Însa cred că autoeducația, contactul sănătos cu tine, te poate face să supraviețuiești vremurilor tulburi.

Odată cu apariția virusului a apărut ca și măsură de precauție, izolarea. Astfel, oamenii se gândesc și la boală, și la incapacitatea de a se desfășura liber, și la prăbușirea economiei. De aici se propagă isteria și apare contagiunea psihică a unor simptome fizice pe care unii pacienți le vor manifesta, iar alții le vor prelua prin imitație. Și e foarte simplu să fie așa, pentru că pe un fundal media în care sunt prezentate simptome zilnic, mintea umană are tendința să le preia și să le manifeste! Boala în sine e reală, totuși!

Elit - Gustul Desăvârșit
*Cum supraviețuim în case în zilele acestea?

Noi, oamenii suntem ființe adaptative, și oricâtă suferință ar fi, găsim resurse să ne adaptăm la mediu și să supraviețuim. Cei care locuiesc la curte par mai privilegiați, iar cei din apartamente mai dezavantajați, însă nu e neaparat ața. Cine știe să se bucure de concediu, știe ce să facă cu zilele în izolare, iar cine nu a stat cu el însuși niciodată, ci a epatat, manifestă inconfort, oriunde ar avea locuința. Virusul acesta ar putea demonstra că este nevoie sa ne întoarcem la noi, la familie, ca “a avea” nu este egal cu “a fi”.

Din rolul de părinte, este nevoie sa găsești resurse în tine prin a-ți manifesta blândețea către copii, orice vârstă ar avea ei. Copiii ca și adulții, vor simți stresul de pe fundal. Vor fi iritați că nu mai au libertate de mișcare și că trebuie să fie distanțați social. Cei mai mici vor plânge și vor fi furioși când vor afară la parcul de joacă dar nu prea ai cum să-i scoți. Și, în felul acesta, le transmitem din rolul de părinți, oricat de provocatori ar fi, realitatea. Nu e niciodată prea devreme ca ei să știe că în realitatea de acum trăim o răspândire rapidă a unui virus care ne poate pune în pericol sănătatea, iar pentru asta trebuie să stăm în casă. În felul acesta îi învățăm măsuri de igienă, de protecție și le transmitem siguranță.

Din rolul de adolescent este important să se știe că aceste vremuri pot fi clipe de introspecție, de dezvoltare personală, prin lectură, prin exerciții fizice ușoare. Amintesc că jocurile pe calculator nu hrănesc mintea în niciun fel, și ca pe lângă relaxarea prin joc, pot face pentru ei activități responsabile. Nu e târziu pentru a perfecționa o limbă străină, nu e târziu pentru a citi din lectura propusă la școală, nu e târziu să învețe programare, sau să se facă ordine în spațiul personal. Statul acasă poată să îi scoată pe elevi din ordinea firească a vieții, să le permită să se trezească la ce oră doresc, să mănânce când doresc, să lenevească în pat. Dezordinea din activități va cauza implicit și o dezordine a minții, iar de aici mai e doar un pas prin a manifesta o simptomatologie patologică ulterior. Momentan le este luat ceea ce aveau, libertatea, iar asta poate fi frustrant, dar poate fi și o oportunitate de a se structura ca și personalități sănătoase. Tine si de ei, si de mediul lor, si de ghidajul familiei ca tinerii sa iasa frumosi prin interior dupa acest episod. Nu neapărat prin prelegeri de la părinți, cât prin modelul de viață sănătos pe care îl poate transmite familia.

Din rolul de angajat/anteprenor se poate ca starea de acum să te facă să ai gânduri despre cum vei plăti datoriile, despre cum vei mai avea un loc de muncă, despre cum îți vei menține afacerea. Criza financiară care va urma, poate realinia valorile societății. Dacă tendința este să se vadă partea neagră a situației, tristețea, panica sau furia te poate cuprinde. Dacă permiți ca viața să-și desfășoare cursul fără să vizionezi un viitor sumbru, poți sta liniștit, pentru că așa cum toate crizele au trecut și asta va trece. Unde este atenția noastră, acolo este și energia noastră, iar starea pe care o vom simți în corp va fi pe măsură. Dacă gândim la dezastru, neliniștea ne cuprinde, dacă ne preocupăm de eficiența noastră, vom fi bine. După orice prăbușire poate exista o nouă construcție. Oricând o poți lua de la zero, este important acum să absorbi șocul, să-l accepți și să te dai din calea virusului.

Pentru persoanele varstnice recomand reducerea timpului petrecut la știri. Tonul alarmant al jurnaliștilor când transmit informații despre virusul nou, poate crea frică.

Activitățile solitare de acum nu sunt neaparat inconfortabile, ținând cont că generația mai în vârstă a trecut de-a lungul timpului prin situații catastrofice. Înțelepciunea, care le aparține celor trecuți prin viață, și la care apelez, să-i ajute să-și păstreze mintea senină, chiar dacă veștile rele par să fie la orice pas. Statul în casă îi ferește de boală. Să apeleze la cei mai tineri pentru hrană, medicamente, fără jenă. Sunt multe grupuri de suport în această perioadă, inclusiv autoritaățile locale le vin în sprijin.

Dacă faci parte din cei din prima linie de luptă, adu-ți aminte că ești om, că ești părinte, că ești fiu sau fiică. Te poți întoarce acasă după muncă epuizat, frustrat, speriat sau trist. Manifestarea balastului emoțional acasă îi poate face pe ai tăi să trăiască o stare de nedreptate. Nu e vina celor dragi că sistemul sau virusul iți întinde nervii la maximum. Așa cum e nevoie de o igienă riguroasă a mâinilor și suprafețelor, tot așa e nevoie și de o igienă mentală.

În relațiile toxice, călăul își face imperiu în sufletul victimei, pentru că izolarea le oferă posibilitatea asta. Femeile, copiii sau bătrânii agresați în această perioadă, pot trăi intensități emoționale dure. Există specialiști în țară care le oferă sprijin, însă cele mai multe victime ascund realitatea sau le este imposibil să ceară ajutor. Acolo cred că e cel mai trist.

Pentru suport psihologic particular, oamenii pot apela la psihologi telefonic sau online. Confidențialitatea este păstrată în orice condiție. Le recomand celor care simt că au nevoie de sprijin dar se simt rușinați, să ceară ajutor, să o facă chiar și sub anonimat, mai ales că la nivel de județ s-a alcătuit un grup de specialiști voluntari în parteneriat cu Crucea Rosie.

Aș încheia prin a zice că este inutil să-ți risipești zilele pe panică și stres, ci recomand ca timpul să fie petrecut cu sens.

Mădălina ARION, psiholog&psihoterapeut


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare