Rămâi conectat

Politică Administrație

PSD Alba Iulia: Primarul care și-a făcut cel mai mare salariu din România cere albaiulienilor bani pentru organizarea Zilei Naționale

Publicat

în

Mai sunt câteva zile până la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire – cel mai important eveniment din istoria României –, respectiv până la cea mai mare sărbătoare a noastră, a românilor, pentru care alocăm multă credință, dragoste și încredere, iar patriotismul și aducerile aminte sunt pe primul plan. O vorbă celebră spune: doar cunoscând trecutul vom putea construi viitorul.

Nu este loc în inimile noastre nicicând pentru dezbinare, dar mai ales în această perioadă, însă cele întâmplate în ultimele zile ne ridică un mare semn de întrebare, iar critica noastră, dacă o putem numi așa, este una constructivă și de bun simț și ar trebui să-i dea de gândit celui responsabil de producerea ei, care dă dovadă cel puțin de incompetență administrativă și de lipsă de pricepere în gestionarea banului public.

În mod legitim ne punem următoare întrebare: Ce breșă, ce hibă, ce dezordine, ce necaz s-a putut produce în bugetul administrației locale, astfel încât, primarul să ceară albaiulienilor donații pentru organizarea evenimentelor de Ziua Națională a României? Cum a fost cârmuită această administrație, astfel încât, să fi ajuns la fundul sacului, chiar acum, înainte de Ziua Națională? L-a luat, oare, pe primar, prin surprindere acest eveniment, pe care trebuia să-l pregătească cel puțin încă de la începutul anului?

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de solicitare este, probabil, unică în România: un primar să ceară bani pe Facebook, postând un mesaj prin care încearcă să sensibilizeze și un link care conduce spre pagina de donații.

Ceea ce a omis să explice primarul este pentru ce se donează acești bani? Care eveniment din programul aproape definitivat și dat publicității este în pericol de a nu se organiza din cauza resurselor limitate, așa cum le numește. Pentru ce sunt invitați să doneze, de fapt, albaiulienii? Cu subiect și predicat!

Și în acest an la Alba Iulia s-au organizat fel de fel de evenimente, pentru care s-au alocat zeci și sute de mii de euro, și care nu au stârnit nici pe departe interes egal cu suma imensă alocată. Nu s-a știut, încă de atunci, cât ne putem întinde? A fost greu de făcut un calcul? Sau între timp a apărut o breșă, o problemă, o plată neprevăzută dintr-o posibilă eroare și care nu a apărut încă în spațiul public?

Să nu uităm, însă, că în 2017, primarul din Alba Iulia și-a ales cel mai mare coeficient prevăzut de legea salarizării, devenind astfel cel mai bine plătit edil din România. Nici viceprimarii nu s-au zgârcit deloc când a venit vorba de stabilirea propriilor venituri. Să nu mai vorbim de alocarea a peste trei milioane de euro pentru subvenționarea transportului local și multe alte nesăbuințe care au dus la văduvirea bugetului administrației locale.

Sigur, după cum îl știm, nici acum nu își va lua în seamă bârna din ochiul său și va căuta fel de fel de vinovați și scuze pe care – având în vedere ridiculozitatea situației, să ceri bani într-o perioadă în care aproape toate achizițiile ar fi trebuit să fie făcute – nu le va găsi.

Să trecem, însă, la date și cifre, care nu pot manipula și minți. Guvernul României a alocat în acest an circa 156 milioane lei municipiului Alba Iulia, pentru proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și lucrări de reabilitare a unor obiective culturale, de educație și infrastructură rutieră din oraș. Este, poate, cea mai mare sumă pe care Guvernul a alocat-o unui municipiu în ultimii ani.

Enumerăm doar câteva dintre ele:

1. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a alocat 98% din banii necesari pentru reabilitarea Sălii Unirii. Valoarea proiectului este de 9,1 milioane de lei din care: de la bugetul de stat (MDRAP): 8.933.636,59 lei (inclusiv TVA) aprox. 2 milioane de euro, de la bugetul local (cofinanțare CJA) 175.623,26 lei (inclusiv TVA).

2. Monumentul Marii Uniri este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale –10.209.700 lei

3. Proiectul ”Axa Unirii” (Podul Marii Uniri) urmează să primească 5.950.000,00 lei

4. Toate UAT-urile din Alba au avut în total 19 proiecte de Centenar care au fost finanțate de Guvern cu 15.347.569,76 lei.

5. Instituțiile subordonate Ministerului Culturii și Identității Naționale au 2 proiecte de Centenar în județul Alba, aducând 450.000,00 lei.

6. Tot din fondurile Ministerului Culturii și Identității Naționale, ONG-urilor locale li s-au aprobat 2 proiecte în valoare de 541.000,00 lei.

7. În total, numai de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în scopul desfășurării unor proiecte legate de Centenar, în județul Alba s-a alocat suma de 16.338.569,76 lei.

8. Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional Corp Principal E – parteneriat între UAT Alba Iulia , MAPN si Ministerul Culturii. De la bugetul național de acordă 2.738.537 lei , cofinanțarea UE este de 17.905.821 lei iar contribuția municipiului Alba Iulia este de 421.313 lei.

În final, nu putem spune altceva decât ”mulțumim, domnule primar”! Ar trebui să fiți singurul donator!

Consilierii județeni PSD Alba și consilierii municipali ai PSD Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare