PSD Alba Iulia: Primarul care și-a făcut cel mai mare salariu din România cere albaiulienilor bani pentru organizarea Zilei Naționale
Mai sunt câteva zile până la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire – cel mai important eveniment din istoria României –, respectiv până la cea mai mare sărbătoare a noastră, a românilor, pentru care alocăm multă credință, dragoste și încredere, iar patriotismul și aducerile aminte sunt pe primul plan. O vorbă celebră spune: doar cunoscând trecutul vom putea construi viitorul.
Nu este loc în inimile noastre nicicând pentru dezbinare, dar mai ales în această perioadă, însă cele întâmplate în ultimele zile ne ridică un mare semn de întrebare, iar critica noastră, dacă o putem numi așa, este una constructivă și de bun simț și ar trebui să-i dea de gândit celui responsabil de producerea ei, care dă dovadă cel puțin de incompetență administrativă și de lipsă de pricepere în gestionarea banului public.
În mod legitim ne punem următoare întrebare: Ce breșă, ce hibă, ce dezordine, ce necaz s-a putut produce în bugetul administrației locale, astfel încât, primarul să ceară albaiulienilor donații pentru organizarea evenimentelor de Ziua Națională a României? Cum a fost cârmuită această administrație, astfel încât, să fi ajuns la fundul sacului, chiar acum, înainte de Ziua Națională? L-a luat, oare, pe primar, prin surprindere acest eveniment, pe care trebuia să-l pregătească cel puțin încă de la începutul anului?
O astfel de solicitare este, probabil, unică în România: un primar să ceară bani pe Facebook, postând un mesaj prin care încearcă să sensibilizeze și un link care conduce spre pagina de donații.
Ceea ce a omis să explice primarul este pentru ce se donează acești bani? Care eveniment din programul aproape definitivat și dat publicității este în pericol de a nu se organiza din cauza resurselor limitate, așa cum le numește. Pentru ce sunt invitați să doneze, de fapt, albaiulienii? Cu subiect și predicat!
Și în acest an la Alba Iulia s-au organizat fel de fel de evenimente, pentru care s-au alocat zeci și sute de mii de euro, și care nu au stârnit nici pe departe interes egal cu suma imensă alocată. Nu s-a știut, încă de atunci, cât ne putem întinde? A fost greu de făcut un calcul? Sau între timp a apărut o breșă, o problemă, o plată neprevăzută dintr-o posibilă eroare și care nu a apărut încă în spațiul public?
Să nu uităm, însă, că în 2017, primarul din Alba Iulia și-a ales cel mai mare coeficient prevăzut de legea salarizării, devenind astfel cel mai bine plătit edil din România. Nici viceprimarii nu s-au zgârcit deloc când a venit vorba de stabilirea propriilor venituri. Să nu mai vorbim de alocarea a peste trei milioane de euro pentru subvenționarea transportului local și multe alte nesăbuințe care au dus la văduvirea bugetului administrației locale.
Sigur, după cum îl știm, nici acum nu își va lua în seamă bârna din ochiul său și va căuta fel de fel de vinovați și scuze pe care – având în vedere ridiculozitatea situației, să ceri bani într-o perioadă în care aproape toate achizițiile ar fi trebuit să fie făcute – nu le va găsi.
Să trecem, însă, la date și cifre, care nu pot manipula și minți. Guvernul României a alocat în acest an circa 156 milioane lei municipiului Alba Iulia, pentru proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și lucrări de reabilitare a unor obiective culturale, de educație și infrastructură rutieră din oraș. Este, poate, cea mai mare sumă pe care Guvernul a alocat-o unui municipiu în ultimii ani.
Enumerăm doar câteva dintre ele:
1. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a alocat 98% din banii necesari pentru reabilitarea Sălii Unirii. Valoarea proiectului este de 9,1 milioane de lei din care: de la bugetul de stat (MDRAP): 8.933.636,59 lei (inclusiv TVA) aprox. 2 milioane de euro, de la bugetul local (cofinanțare CJA) 175.623,26 lei (inclusiv TVA).
2. Monumentul Marii Uniri este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale –10.209.700 lei
3. Proiectul ”Axa Unirii” (Podul Marii Uniri) urmează să primească 5.950.000,00 lei
4. Toate UAT-urile din Alba au avut în total 19 proiecte de Centenar care au fost finanțate de Guvern cu 15.347.569,76 lei.
5. Instituțiile subordonate Ministerului Culturii și Identității Naționale au 2 proiecte de Centenar în județul Alba, aducând 450.000,00 lei.
6. Tot din fondurile Ministerului Culturii și Identității Naționale, ONG-urilor locale li s-au aprobat 2 proiecte în valoare de 541.000,00 lei.
7. În total, numai de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în scopul desfășurării unor proiecte legate de Centenar, în județul Alba s-a alocat suma de 16.338.569,76 lei.
8. Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional Corp Principal E – parteneriat între UAT Alba Iulia , MAPN si Ministerul Culturii. De la bugetul național de acordă 2.738.537 lei , cofinanțarea UE este de 17.905.821 lei iar contribuția municipiului Alba Iulia este de 421.313 lei.
În final, nu putem spune altceva decât ”mulțumim, domnule primar”! Ar trebui să fiți singurul donator!
Consilierii județeni PSD Alba și consilierii municipali ai PSD Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 5 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui