PSD Alba critică decizia administrației locale din Alba Iulia de a impune cele mai mari impozite pentru clădirile nerezidențiale

Paul Voicu - Primar 2020

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc, joi, la sediul partidului, social-democrații din Alba au criticat decizia administrației locale din Alba Iulia de a fixa cea mai mare cotă de impozitare permisă de noul Cod Fiscal pentru clădirile nerezidențiale, măsură care, spun ei, îi va face pe mulți să ”tragă obloanele”.

PSD AlbaPe de o parte sunt cei care dețin spațiile și sunt nevoiți să mărească chiriile pentru a putea plăti impozitul care este de 13 ori mai mare decât anul trecut iar pe de altă sunt firmele care funcționează în aceste spații, în general societăți comerciale mici, cu 2-3 angajați, care nu pot obține profitul necesar pentru a plăti majorările și vor trebui să plece. În concluzie, este vorba despre o măsură păguboasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru bugetul local.

ELIT

”Lumea începe să-și dea seama că cel care pierde prin politica făcută în ultima vreme de Primăria Alba Iulia este chiar cetățeanul iar ca exemplu este cel mai recent scandal, legat de impozitele pe clădiri, care în momentul de față afectează mii de albaiulieni. Vă reamintesc că în ședința din luna noiembrie, când s-au votat acele taxe, singurul partid care s-a opus nivelului maximal al acestei taxe a fost PSD-ul. Am făcut atunci o propunere: să reducem din nivelul de 1,3% cota impozabilă aplicată, la 0,8%. Am fost singurii care am făcut o astfel de propunere și toată lumea ne-a întrebat de ce vrem noi să facem economie și din ce mai trăiește Primăria Alba Iulia. Acum cetățenii își dau seama că acea propunere pe care a făcut-o PSD-ul a venit în sprijinul lor și că a fost foarte bună”, a declarat președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian.

Liderul organizației municipale, care este și consilier local, a mai spus că dacă administrația dorește să aibă la dispoziție mai mulți bani, ar putea să-i obțină din economii la toate contractele pe care le încheie pentru că majoritatea lucrărilor și serviciilor pe care le plătește sunt supraevaluate.

Mihail David - 2020

În aceeași notă, consilierul local Horațiu Clepan a dat alt exemplu de domeniu în care primaria ar putea cheltui mai puțin – contribuția municipiului către AIDA-TL, unde s-a aprobat din nou alocarea unei sume de 13,5 milioane de lei fără să se ofere niciun detaliu privind necesitatea unei sume atât de mari.

”Sunt aproximativ 3,1 milioane de euro alocați, acum, în ianuarie, și cu siguranță, cum suntem obișnuiți, vor veni niște rectificăr pe sfârșitul anului și se va suplimenta această sumă. Din nou nu am primit absolut niciun document care să ne arate la ce se referă acești bani. Ce cheltuieli se fac – cu motorina, cu piesele, cu orice – nu știm nimic! Iată de unde s-ar putea face niște economii, care să vină în sprijinul cetățeanului. Nu trebuie să i se impună taxe și impozite maximale, sunt sume din care se pot face economii”, a spus Horațiu Clepan.

”Noi am dat tot timpul exemple de unde s-ar putea reduce cheltuielile primăriei, astfel încât să se facă economii: ccel Skatepark de care am mai vorbit și care a costat 500.000 de euro, iluminatul festiv, care am aflat acum că a costat jumătate cât Bucureștiul, iar noi nu ne putem compara cu Capitala și alte investiții aberante”, a exemplificat, la rândul său, consilierul local Bogdan Medrea.
Ca o concluzie pe acest subiect, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a dat ca exemplu Sebeșul, unde administrația locală aplică în continuare o cotă de impozitare de 0,2%, măsură benefică pentru investitori și pentru economia orașului.

”Am urmărit votul pe care consilierii locali PNL l-au dat pentru majorarea impozitului. Eu am dat de mai multe ori Sebeșul ca model, municipiului Alba Iulia și baronului de la Alba Iulia. Șu uite că Sebeșul, așa cum evoluează, a mers pe cota de impozitare minimă. Și atunci îl întreb eu pe baron: cum traduce în termen legal, pentru consilieri, dar și pentru cetățeni, de ce la Sebeș se poate 0,2% iar la Alba Iulia trebuie mers pe cota maximă? Așa crede că atrage investitori? Așa crede că sprijină locuitorii din municipiul Alba Iulia? Greșit! Părerea mea este că aici ar fi trebuit să fie taxa minimă, încât să încurajeze atragerea investitorilor care să creeze locuri de muncă, iar creșterea bugetului local să vină din taxele și impozitele pe salariile pe care le plătesc agenții economici”, a spus Ioan Dîrzu.

Acesta nu a ratat ocazia să atenționeze că, cel mai probabil, candidatul PNL la funcția de primar în Sebeș, care este un ”învățăcel” al primarului din Alba Iulia, va avea aceeași atitudine și aceleași idei ca ale mentorului său, și și-a exprimat convingerea că cetățenii din Sebeș nu-l vor vota, tocmai din această cauză.

”Am văzut că are un ucenic, un învățăcel care, ca peștele care stă cu gura căscată după oxigen, ar înghiți orice. Și a înghițit, probabil, foarte multe! Și vrea să-l ducă dincolo de Mureș. Va merge în fața cetățenilor din Sebeș cu aceeași atitudine, cu idei de majorare a taxelor și impozitelor? Nu asta își doresc, nici albaiulienii, cu atât mai mult sebeșenii. Nu le trebuie atitudine de dictator, baron, celor din Sebeș!”, a mai spus președintele PSD Alba. (Z.U.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

pilu 4 februarie 2016 at 16:32

Vreau sa intreb si eu ceva. Ceea ce discuta Medrea a fost aprobat in Consiliul Local de catre consilieri ? Daca da, atunci Medrea asta trebuie dat afara din PSD ca ii face de c…t. La mutra lui…
De fapt nici ailalti nu-s departe.

ilie de la uzina 4 februarie 2016 at 18:25

psd critica decizia guvernului ponta de a majora impozitele locale, prin noul cod fiscal.
suntem de acord, psd trebuie sanctionat la urne pentru aceste impozite.

dan 5 februarie 2016 at 10:58

A aparut postacul de serviciu ,domnul ,,de la uzina” ,mai ilie ia explica-le tu consilierilor locai,eu am un spatiu inchiriat la o firma
1)-platesc impozit pe cladire
2)-platesc impozit pe venit 22,5%
in situati data eu o sa reziliez contractul,platesc mai mult impozit decat incasez chirie,urmare:
-firma inchide punctul de lucru
-2 persoane la somaj
rezulta diminuarea locurilor de munca,mai putine taxe la bugetul local,deci avem prosti economisti care iau decizii pe banii nostri,prost primar care se erijeaza in conducator,asa ca tu daca vrei sa postezi ceva trebuie sa sti ca a trecut vremea cand,,cu televizorul am mintit poporul” ,Ponta ,PSD,au lasat la latitudinea consiliilor locale,asa e democratic,dar uite ca Hava ne jecmaneste la maxim.Codul fiscal da posibilitatea si sa scada impozitele,aceasta se poate intampla acolo unde banii sunt gospodariti cu responsabilitate si pe prioritati.Si eu in familie mi-as dori doar super lux,dar fac totul dupa posibilitati si prioritati,exact asa e si cu gospodarirea unui ors.

Simons 5 februarie 2016 at 18:11

Pt. Cei care vorbesc fără sa știe și sa gândească. Aceasta Oug cu majorarea impozitelor a fost data de Cioloș cel frumos.datorita tinerilor frumoși și liberi.

@simons 6 februarie 2016 at 19:52

Simons draga, ai scapat de la balamuc? Codul fiscal a fost facut de guvernul Ponta si de ministrul de finante ala care e arestat. Ce legatura are CIolos?

PSD critica! Ce sa-ti povestesc.. 6 februarie 2016 at 11:53

Galacticul plagiator, mitomanul Ponta a inventat 35 de taxe si impozite noi; in doar trei ani a imprumutat in contul Romaniei inca 11 miliarde de euro , bani care s-au dus pe pomeni, salarii si pensii de lux, plus pe la primarii pe spranceana,cu primari psd-unpr.. PSD-ul sa mearga pe ‘autostrada plutitoare’ si sa critice de acolo pe Ponta si pe Dragnea, conducatorii lor penali. Ori sa taca din gura caci sunt ultimii care ar mai avea ceva de spus in tara asta!

actual 6 februarie 2016 at 20:33

Este intradevar o poveste,cele 11 miliarde au fost imprumutate de Basescu-Boc ,cheltuite de ANRP, via Basescu,Udrea ,Cocos ,Stelu si alti basisti..Guvernul Ponta a platit datoria,probabil va mai amintiti ca Ponta a spus ca nu mai e nevoie sa ne mai imprumutam la FMI,dar vad ca voi PDL-PNL-isti aveti memoria scurta,apropo,cum justificati voi averea lui Blaga?

Cetateanul Dezamagit 7 februarie 2016 at 13:57

Nu-l mai criticati pe Hava ca-i mic copil. Blajul este „fruncea” cu 1,8%. „Trai nineaca pe banii babachii…” Astia-s noii PNL-isti…

Revista"Capital" 7 februarie 2016 at 18:19

„Datoria guvernamentală a României, care părea să se fi plafonat în ultimele luni ale coaliţiei guvernamentale conduse de PDL, a reînceput să se majoreze sub bagheta USL şi şi-a păstrat ritmul de creştere şi după ce la putere a rămas coaliţia dominată de PSD. Statisticile oficiale ne arată că între aprilie 2012 şi decembrie 2014 datoria publică a României a crescut cu 5,1% din PIB. Respectiv 12-13 miliarde de euro împrumutaţi în plus de guvernele conduse de Victor Ponta.”

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...