Rămâi conectat

Politică Administrație

Propunerea PNL de revenire la alegerea primarilor în două tururi, respinsă de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatul a respins, luni, 20 noiembrie, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă inițiată de mai mulți parlamentari PNL privind modificarea și completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Propunerea legislativă a fost respinsă cu 46 voturi pentru, 59 împotrivă și 6 abțineri.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre, în calitate de inițiator, a declarat că demersul vizează revenirea la legislația anterioară, conform căreia primarii localităților erau aleși în două tururi.

„Acest lucru este necesar pentru un rezultat al votului corect, care să exprime majoritatea comunității. Acest vot este necesar pentru a asigura legitimitate principalului responsabil al unei urbe sau unui sat. Acest vot este necesar pentru ca România să revină la un sistem electoral sănătos”, a declarat Dobre, citat de agerpres.

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a precizat că nu există argumente hotărâtoare în favoarea unuia sau altuia din sistemele de alegere a primarului, varianta aleasă reprezentând opțiunea legiuitorului.

Florina Presadă (USR) a arătat că, în viziunea formațiunii pe care o reprezintă, alegerea primarilor în două tururi ar reprezenta o reparație istorică adusă democrației reprezentative din România.

„Sistemul alegerii primarilor într-un singur tur a dus la niște anomalii greu de înțeles și de imaginat într-o democrație ca a noastră. Avem la București, cel mai mare oraș din România, un primar ales cu 246.000 de voturi, dintr-un total de peste 1,8 milioane voturi posibile”, a precizat ea.

Ionuț Sibinescu (ALDE) și-a exprimat convingerea că revenirea la două tururi ar conferi mai multă legitimitate candidaților.

„Dacă vrem să vorbim despre democrație, atunci trebuie să vorbim despre ea la toate nivelurile de administrație. Mersul la vot este un exercițiu democratic. Din păcate însă toate tipurile de alegeri din ultimii ani au avut parte de o prezență scăzută la urne, iar în aceste condiții, credem că alegerea în două tururi este absolut necesară”, a afirmat el.

Gheorghe Baciu (PMP) a apreciat că alegerea primarilor în două tururi constituie „un pas înainte spre democrație”, conferind mai multă reprezentativitate aleșilor.

Ioan Deneș (PSD) a atras atenția asupra faptului că în 2011 mai mulți parlamentari PDL, actuali membri PNL, au propus modificarea legii, în sensul alegerii primarilor într-un singur tur.

„De ce nu v-ați dus raționamentul până la capăt și să spuneți că și președinții de consilii județene ar trebui să fie votați uninominal? Nu, pentru că nu vă convine.Vreți ca primarii să fie aleși în două tururi și președinții de CJ să rămână la înțelegerea din consiliile județene. (…) În primul tur este votul pentru, în al doilea tur se fac adeseori înțelegeri ca să fie un vot împotriva cuiva”, a precizat el.

Cseke Attila (UDMR) a anunțat că nu susține alegerile în două tururi, invocând argumentul costurilor mai mari și lupta „crâncenă care se dă în campania electorală de două săptămâni”, care are efecte și asupra mandatului primarului ales.

„Parlamentul României a decis acum câțiva ani să constituie o comisie de cod electoral pe legile electorale și în urma activității acestei comisii s-au votat cinci legi legate de procesul electoral. (…) Au trecut doar doi ani de atunci, am avut practic o campanie electorală și noi credem că nu e cazul să umblăm așa de repede la legile electorale”, a spus el.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea