Rămâi conectat

Ştirea zilei

Propunerea de numire a vicepreședintelui CJ Alba, Florin Roman, la ANRE a iscat scandal în Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Propunerea liberalilor pentru Comitetul de Reglementare din ANRE – Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba – a inflamat spiritele în Parlament şi a stârnit vii reacţii în sectorul energetic, scrie ziarul bursa.ro.

Florin Roman02Deşi are la îndemână candidaţi cu experienţă în energie, PNL l-a preferat pe domnul Roman, care nu întruneşte condiţiile legale ca să ocupe un post în Comitetul de Reglementare al ANRE, instituţie ce ia decizii importante pentru piaţa de electricitate şi de gaze, stabileşte tarife reglementate şi controlează venituri de miliarde de euro ale companiilor energetice.

CITEȘTE ȘI: Vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, ”în cărți” pentru postul de membru în Consiliul de Reglementare al ANRE

Florin Claudiu Roman a a lucrat în presă în perioada 1997-2005, la Alba Iulia, pentru Ziarul Unirea și agenţia Mediafax, după care a fost, timp de un an, consilier al preşedintelui fostei Autorităţi de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRGN). Domnul Roman a mai fost director adjunct în Ministerul Apărării, membru în Consiliile de Administraţie de la BTT, CEC, Automobile România SA, Daewoo Automobile România SA şi Eximbank. Domnia sa a activat, în perioada 2006-2011, ca secretar general în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi din 2012 funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba.

Legea de organizare şi funcţionare a ANRE precizează că „membrii Comitetului de Reglementare trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale”.

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că dacă PNL se încăpăţânează să nu respecte legea, iar Florin Claudiu Roman trece de votul în plen, atunci cu siguranţă că numirea va fi contestată, iar instituţiile europene vor reacţiona. „Cum se încalcă legea primară privind funcţionarea ANRE, chiar şi consumatorii pot cere în instanţă anularea numirii domnului Roman”, afirmă sursele noastre.

Acestea afirmă că decizia alegerii candidatului pentru ANRE a fost luată în urma unei discuţii între Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Teodor Atanasiu şi Răducu Filipescu – preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi şi soţul lui Carmen Filipescu (se numără printre candidaţi şi a ocupat un post în Comitetul de Reglementare până când i-a expirat mandatul în aprilie 2015). Sursele mai spun că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba este un apropiat al lui Teodor Atanasiu, care şi-a impus punctul de vedere.

Domnul Filipescu s-a supărat pentru că nu i-a fost susţinută soţia, mai precizează sursele, aceasta renunţând ulterior la candidatură.

Jocurile politice de culise pentru posturile libere din ANRE s-au revitalizat după vacanţa de vară şi au scurtcircuitat audierile din urmă cu două zile din Parlament ale candidaţilor pe cele trei posturi libere la ANRE (reglementatorul pieţei de energie).

Biroul Permanent a decis ieri ca audierile să fie reluate pe 28 septembrie. În total, sunt 15 candidaţi pe cele trei posturi.

PSD a fost mai hotărât în alegeri, surse parlamentare afirmând că partidul îl susţine în continuare pe deputatul Rodin Traicu pe poziţia de vicepreşedinte ANRE şi pe secretarul de stat Mihai Albulescu ca simplu membru în Comitetul de Reglementare.

Sursa: bursa.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea