Propunere legislativă pentru interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor pentru copii
Propunere legislativă pentru interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor pentru copii
O inițiativă legislativă depusă la Parlament vizează interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor destinate copiilor. Proiectul propus urmează să completeze Legea Audiovizualului, interzicând difuzarea publicității și teleshopping-ului pentru produsele alimentare și băuturile cu compuși dăunători sănătății în timpul acestor programe.
Potrivit propunerii legislative, reclamele pentru alimente care conțin acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, cu consum nerecomandat în regimul alimentar global, ar putea fi interzise în timpul emisiunilor dedicate copiilor. Proiectul sugerează și includerea unui avertisment scris/sonor în reclamele acestor produse, precum și a unui avertisment sonor și vizual care să informeze că „Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătății.”
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ar urma să supravegheze respectarea acestei interdicții.
Inițiatorii proiectului susțin că interzicerea reclamelor la astfel de produse ar putea contribui la reducerea procentului de copii obezi, ținând cont că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă. Avertismentele și interdicțiile propuse ar viza și calupurile de publicitate sau teleshopping ce prezintă copii consumând alimente sau băuturi nerecomandate pentru un regim alimentar sănătos.
Studiile europene și internaționale arată că consumul frecvent de produse fast-food poate avea consecințe grave asupra sănătății, în special a copiilor și tinerilor. În contextul în care minorii petrec mult timp la televizor și online, inițiatorii consideră că reglementarea strictă a reclamelor la produse fast-food este necesară pentru a-i proteja.
Proiectul de lege a fost depus la Senat și va trece prin procesul legislativ, Camera Deputaților fiind forul decizional.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]