Propunere legislativă pentru interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor pentru copii
Propunere legislativă pentru interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor pentru copii
O inițiativă legislativă depusă la Parlament vizează interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor destinate copiilor. Proiectul propus urmează să completeze Legea Audiovizualului, interzicând difuzarea publicității și teleshopping-ului pentru produsele alimentare și băuturile cu compuși dăunători sănătății în timpul acestor programe.
Potrivit propunerii legislative, reclamele pentru alimente care conțin acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, cu consum nerecomandat în regimul alimentar global, ar putea fi interzise în timpul emisiunilor dedicate copiilor. Proiectul sugerează și includerea unui avertisment scris/sonor în reclamele acestor produse, precum și a unui avertisment sonor și vizual care să informeze că „Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătății.”
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ar urma să supravegheze respectarea acestei interdicții.
Inițiatorii proiectului susțin că interzicerea reclamelor la astfel de produse ar putea contribui la reducerea procentului de copii obezi, ținând cont că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă. Avertismentele și interdicțiile propuse ar viza și calupurile de publicitate sau teleshopping ce prezintă copii consumând alimente sau băuturi nerecomandate pentru un regim alimentar sănătos.
Studiile europene și internaționale arată că consumul frecvent de produse fast-food poate avea consecințe grave asupra sănătății, în special a copiilor și tinerilor. În contextul în care minorii petrec mult timp la televizor și online, inițiatorii consideră că reglementarea strictă a reclamelor la produse fast-food este necesară pentru a-i proteja.
Proiectul de lege a fost depus la Senat și va trece prin procesul legislativ, Camera Deputaților fiind forul decizional.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii