Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Propunere legislativă pentru interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor pentru copii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Propunere legislativă pentru interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor pentru copii

O inițiativă legislativă depusă la Parlament vizează interzicerea reclamelor la alimente nesănătoase în timpul programelor destinate copiilor. Proiectul propus urmează să completeze Legea Audiovizualului, interzicând difuzarea publicității și teleshopping-ului pentru produsele alimentare și băuturile cu compuși dăunători sănătății în timpul acestor programe.

Potrivit propunerii legislative, reclamele pentru alimente care conțin acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, cu consum nerecomandat în regimul alimentar global, ar putea fi interzise în timpul emisiunilor dedicate copiilor. Proiectul sugerează și includerea unui avertisment scris/sonor în reclamele acestor produse, precum și a unui avertisment sonor și vizual care să informeze că „Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătății.”

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ar urma să supravegheze respectarea acestei interdicții.

Inițiatorii proiectului susțin că interzicerea reclamelor la astfel de produse ar putea contribui la reducerea procentului de copii obezi, ținând cont că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă. Avertismentele și interdicțiile propuse ar viza și calupurile de publicitate sau teleshopping ce prezintă copii consumând alimente sau băuturi nerecomandate pentru un regim alimentar sănătos.

Studiile europene și internaționale arată că consumul frecvent de produse fast-food poate avea consecințe grave asupra sănătății, în special a copiilor și tinerilor. În contextul în care minorii petrec mult timp la televizor și online, inițiatorii consideră că reglementarea strictă a reclamelor la produse fast-food este necesară pentru a-i proteja.

Proiectul de lege a fost depus la Senat și va trece prin procesul legislativ, Camera Deputaților fiind forul decizional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea