Actualitate
Propunere din partea Ministerului Mediului: Peste 2.000 de urși bruni să fie uciși în următorii 10 ani
Ministerul Mediului propune uciderea a peste două mii de urşi bruni în următorii 10 ani, adică o treime dintre cei existenţi. Această măsură se vrea a fi luată pentru a ajunge la un număr „optim”.
Strategia Ministerului Mediului este pusă în dezbatere publică. România e în prezent ţara europeană cu cea mai numeroasă populaţie de urşi, estimată la 6.500 de exemplare, dar specialiştii din minister consideră că nu ar trebui să fie mai mult de 4.000. Altfel, se arată în strategie, vom avea în continuare animale care vin peste oameni, în oraşe, sau urşi care atacă fermele şi stânele ciobanilor.
Planul prevede şi relocarea unor familii întregi de urşi, acolo unde aceştia fac probleme, dar şi despăgubirea celor cărora urşii le-au trecut pragul. Ministerul va stabili anual câte exemplare pot fi împuşcate, dar şi în ce zone.
Organizaţiile de mediu se opun deja planului şi spun că, de fapt, se dă drumul la o vânătoare de trofee, în condiţiile în care urşii reprezintă o specie protejată. În plus, ar trebui luate măsuri pentru ca oamenii şi urşii să coexiste şi să se intervină punctual, doar atunci când nu mai există alte soluţii, pentru eliminarea urşilor.
sursa: digi24.ro

Actualitate
Un nou vaccin anti-cancer, testat cu succes: Poate distruge protecțiile tumorilor împotriva sistemului imunitar
Un nou vaccin anti-cancer, testat cu succes: Poate distruge protecțiile tumorilor împotriva sistemului imunitar
Un nou set de teste pe șoareci și maimuțe a demonstrat faptul că un nou vaccin anti-cancer poate să distrugă protecțiile pe care tumorile le pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar, prin blocarea celulelor bolnave.
Rezultatele deschid calea pentru posibilitatea dezvoltării unui vaccin universal, deoarece noua terapie poate depăși diferitele variații care apar la fiecare pacient. Studiul, publicat în revista „Nature”, a fost coordonat de Dana-Farber Cancer Institute și de Harvard Medical School din Boston și indică necesitatea unor noi studii, care să facă posibilă începerea studiilor și pe oameni.
Majoritatea vaccinurilor împotriva cancerului vizează proteine specifice (antigen) găsite pe suprafața celulelor tumorale, cu intenția de a ajuta sistemul imunitar să le recunoască și să le atace.
Totuși, capacitatea acestor antigeni de a stimula un răspuns imunitar este unică pentru fiecare individ, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui vaccin eficient pentru toți. Mai mult, tumorile reușesc adesea să scape de atacurile celulelor imunitare, modificând sau mascând antigenii din celulele lor, astfel încât acestea să nu fie recunoscute.
Cercetătorii conduși de Soumya Badrinath au adoptat o abordare diferită. Vaccinul lor împotriva cancerului poate depăși variațiile individuale, deoarece vizează două tipuri de celule imunitare, celulele T și celulele NK (Natural Killer), care provoacă un atac general și coordonat.
În special, vaccinul stimulează două proteine numite MICA și MICB, care sunt prezente și la suprafața celulelor canceroase și a căror producție crește în condiții de stres, care sunt capabile să se lege de celulele imunitare și să le activeze. În mod normal, tumorile reușesc să neutralizeze această amenințare, descompunând MICA și MICB și dispersându-le, dar tocmai în acest moment intră în joc noul vaccin: împiedică celulele tumorale să se elibereze de cele două proteine și, prin urmare, să facă mai ușoară activarea celulelor T și NK ale sistemului imunitar.
Rezultatele indică faptul că terapia este capabilă să promoveze imunitatea protectoare împotriva tumorilor, chiar și împotriva celor cu mutații care scapă în mod normal de apărarea naturală a organismului. În testele preliminare, efectuate pe șoareci și exemplare de macac rhesus, vaccinul s-a dovedit eficient și sigur.
Actualitate
Elena Udrea şi Ioana Băsescu ar putea scăpa de dosare: Ce decizie a luat Curtea Constituțională
Elena Udrea şi Ioana Băsescu ar putea scăpa de dosare: Ce decizie a luat Curtea Constituțională
În cursul zilei de joi, 26 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, joi, neconstituțional un articol important ce ar putea duce la achitarea lor, în dosarul referitor la campania electorală din anul 2009 a fostului președinte al țării, Traian Băsescu.
Ce le-ar putea scăpa de închisoare pe Elena Udrea şi Ioana Băsescu
Concret, este vorba despre articolul 155, alineatul 1 din Codul penal. Acesta se referă la întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză. În funcție de motivarea ce urmează să fie redactată, este posibil ca această hotărâre să pună capăt unor practici abuzive ale organelor de cercetare penală și, implicit, să ducă la încheierea unor procese penale.
Elena Udrea, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnată în primă instanță de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani. Prin urmare, dincolo de cei șase ani de închisoare cu executare pe care i-a primit în dosarul Gale Bute, la sentința fostului ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale s-ar mai putea adăuga încă opt ani.
La rândul ei, Ioana Băsescu, în vârstă de 44 de ani, a primit cinci ani de închisoare cu executare în acest dosar referitor la campania electorală din anul 2009 a tatălui ei.
Ce reprezintă prescripția răspunderii penale
Prescripția răspunderii penale presupune stingerea raportului juridic penal după ce trece un anumit interval de timp de la data la care au fost făcute faptele ce au fost sancționate penal. Instituția dreptului penal nu se aplică unor infracțiuni printre care se numără: genocid, împotriva umanităţii şi de război, omor, omor calificat, sclavie, trafic de persoane și de minori, proxenetism și tortură.
Pentru celelalte infracțiuni există termene legale dincolo de care tragerea la răspundere penală nu mai este posibilă. După ce sunt înrerupte aceste termene prin întocmirea de acte procedurale într-o cauză penală, încep să curgă noile termele de prescripție.
Elena Udrea, arestată în Bulgaria, i-a transmis ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, că dacă îi garantează că în România i se va aplica aceeaşi lege „precum s-a aplicat tuturor” aflaţi în situaţia ei, atunci se va întoarce singură în țară.
Udrea a spus că i se întâmplă un abuz și că este arestată de 50 de zile într-o ţară europeană, pentru că a fost condamnată ilegal, mai întâi de un complet de trei judecători care nu era specializat şi din care făcea parte Florentina Dragomir, care exercita fără drept funcţia, deoarece nu îndeplinea jurământul de credinţă.
Elena Udrea a spus că ulterior a fost condamnată ilegal de un complet de cinci judecători format cu încălcarea legii. Ea a adăugat că dintre toate cazurile similare, i-a fost respinsă doar ei contestaţia în anulare în care a cerut rejudecarea dosarului ca urmare a acestei compuneri a completului.
Sursa: impact.ro
Actualitate
CALENDAR BACALAUREAT 2022: Ultima zi de cursuri pentru elevii de clasa a XII-a. Când încep probele de EXAMEN
CALENDAR BACALAUREAT 2022: Ultima zi de cursuri pentru elevii de clasa a XII-a. Când încep probele de EXAMEN
Elevii din clasele terminale sunt primii care încheie școala. După liceeni, elevii de clasa a VIII-a vor încheia cursurile pe 3 iunie, iar restul elevilor vor termina anul cșolar 2021-2022 vineri, 10 iunie. Ultimii care intră în vacanța de vară sunt elevii claselor de la profilurile tehnologic și profesional, care încheie cursurile la data de 1 iulie.
Potrivit calendarului oficial, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la Bacalaureat are loc în perioada 6-8 iunie, iar evaluarea competențelor digitale, 9-10 iunie.
Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp pentru cele două probe. Conform notei, evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie. Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022.
Amintim că Ministerul Educației a mai trimis o notă cu privire la planificarea probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, în cadrul examenului de Bacalaureat. Astfel, pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta.
- 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
-
Ştirea zileiacum 19 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
-
Actualitateacum 18 ore
FOTO| Posibilă MEGA investiție la Câmpeni: Un producător de încălțăminte ar putea crea 200 de locuri de muncă în Țara Moților, spune senatorul Matieș
-
Ştirea zileiacum 16 ore
LIVE VIDEO| Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
-
Actualitateacum 18 ore
FOTO VIDEO| Sărbătoare în curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa”: Elevii clasei a XII-a au avut parte de ceremonia de sfârșit de an școlar
-
Ştirea Taacum 23 de ore
ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: Optimum Alba Iulia, de două ori pe locul secund la Transilvania Footbal Festival
-
Ştirea zileiacum 13 ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Ştirea zileiacum 17 ore
26 mai. Alba Iulia primește 47 de milioane de euro pentru un proiect pilot în energie: Retehnologizarea unei stații electrice din sistemul național
-
Curier Județeanacum 16 ore
FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet