Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava: Propunem pentru Alba Iulia un buget care să ducă în 2012 oraşul cu o treaptă mai sus

Publicat

în

*Interviu cu MIRCEA HAVA, primarul municipiului Alba Iulia

– Astăzi bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Alba Iulia va fi supus aprobării Consiliului local. Cum caracterizaţi bugetul din acest an? Este unul de criză?

            – Criza este astăzi un adevăr care se resimte acut la nivelul întregii ţări. Mai mult, toată Europa şi toată omenirea s-au afundat într-o situaţie plină de dependenţe pe care noi oamenii am născut-o şi despre care nu are rost să vorbim acum. Raportat la acest context, bugetul pe care-l propunem spre aprobare Consiliului local este un exemplu de rezistenţă, de echilibru, pentru un oraş preocupat de dezvoltare şi care în ultimii ani a devenit un punct de referiţă pentru foarte mulţi. Asta pentru că noi nu am rămas încremeniţi, timoraţi când semnele dramatice ale crizei au apărut, ci am completat veniturile bugetului local şi posibilităţile de dezvoltare cu fonduri europene, granturi şi alte produse financiare. Din acest motiv la Alba Iulia nu s-a pus niciodată problema unui buget de criză. Păstrând proporţiile, ca să ne raportăm încă odată la situaţia internaţională pomenită, Alba Iulia faţă de majoritatea oraşelor din ţară ar fi un fel de Germania comparată cu Grecia, dacă vreţi. Nu este o laudă, ci o realitate. Şi pentru deplina înţelegere a faptului că financiar municipiul Alba Iulia stă bine vă invit să analizaţi şi gradul de îndatorare care azi este cu mult sub limita admisă de lege. Cred că oricine a putut vedea că în vremuri potrivnice la Alba Iulia s-a lucrat, s-au creat locuri de muncă şi ne-am realizat îndeaproape planurile.

Elit - Gustul Desăvârșit

             – Ce veţi face cu banii în acest an?

            – În primul rând vreau să spun că bugetul propus pentru anul 2012 în Alba Iulia este de aproximativ 54 de milioane de euro, adică 234 de milioane de lei. Prioritatea absolută şi în acest an, ca întotdeauna, sunt nevoile oraşului. Asta înseamnă că în afara proiectelor europene de anvergură despre care oamenii ştiu şi care în bună măsură se vor finaliza în acest an, nu vom ocoli chestiuni administrative evidente şi importante. O nouă grădiniţă, o creşă, modernizarea zonei de agrement de la Schit, amenajarea unui punct de informare turistică, relocarea şi întregirea cu noi elemente a platformei de skateboard pe care am achiziţionat-o cu 2 ani în urmă, reparaţii de maximă urgenţă la Palatul Principilor, semnale noi de intrare în oraş, totemuri de orientare turistică sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le vizăm.

            În plus reţeaua de apă va fi îmbunătăţită în mai multe cartiere între care amintesc Oarda sau Miceşti sau strada Tolstoi din centrul municipiului Mai multe străzi vor intra în refacere şi reabilitare sau se vor continua lucrări începute anul trecut: Mureşului, Măceşului, cartier Bărăbanţ, Biruinţei, Busuiocului, Castanilor, Dumbrăviţei din Oarda. Pentru a completa efortul de modernizare a străzilor din centrul oraşului, la cele 24 de străzi reabilitate printr-un proiect european vom da o nouă fată străzilor Crinului, Munteniei, Dimitrie Cantemir.

            La tot ce am menţionat anterior se adaugă obligaţia noastră de finalizare a unor lucrări de sistematizare în alte proiecte finanţate cu bani de la guvern: Bazinul Olimpic pe care dorim să-l redeschidem în mai şi blocurile de locuinţe sociale şi pentru tineri. Toate amenajările exterioare, racordarea la utilităţi, drumuri, parcări etc. ne revin nouă. Iar lista investiţiilor este departe de a fi epuizată.

             – Ce veţi face pentru a creşte vizibilitatea oraşului şi pentru a deveni o destinaţie atractivă pentru turişti?

– Am spus-o şi o repet: Alba Iulia a devenit o scenă şi a sosit momentul să ne preocupe cine sunt artiştii şi cum îi pot ei bucura pe cei care vin să-i vadă. Este pentru prima oară când anticipăm o agendă culturală pentru un sezon. Este, de fapt, o demonstraţie de normalitate şi în acest domeniu, pentru că nu poţi face din Cetate motorul dezvoltării turistice a oraşului fără să ai un plan foarte clar. Un program de evenimente construit şi dezbătut cu specialişti. Un program care se va completa cu cel al Consiliului Judeţean Alba cu care ca şi până acum vom colabora strâns. Spre deosebire de alţii, noi chiar am avut întâlniri de lucru cu oameni ca dl Constantin Chiriac, Tudor Giurgiu şi alţii, dar nu am ieşit să ne lăudăm cu asta. Parcursul cultural pe care îl propunem va fi pentru consilierii Opoziţiei un nou prilej de a comenta şi acuza de pe margine. De pe margine eşti liber să faci ce te taie capul pentru că de fapt nu faci nimic. Singurul rol pentru aceşti politicieni e cel de chibiţ, pentru care „eveniment” înseamnă un foc de artificii pe rapid, că aşa s-a ordonat de sus iar ca masterplan o idee frumoasă dar uşor utopică, pe care oricum nu o poate combate nimeni pentru că ai avut grijă să pui ani mulţi între prezent şi posibilul eveniment. Nu vreau să explic azi fiecare eveniment în parte. Deşi e clar ca primii spectatori vor fi albaiulienii şi multe dintre evenimentele din acest an sunt propuse şi produse de oameni din Alba Iulia. Iar dacă vrem să se vorbească despre Alba Iulia ca despre Cluj, Sibiu sau alte oraşe trebuie să ne ridicăm din genunchi în picioare. În acest efort noi am ales să ne sprijinim pe profunzimea unor oameni devotaţi artei. Un efort care presupune priorităţi, fonduri şi un plan pe care nu-l poţi evalua strict în termeni contabili pentru un an de zile. Alba Iulia e capabilă să producă proiecte culturale la care nu dorim să opunem o eventuală lipsă de viziune şi să nu le susţinem. Nu avem dreptul să dăm vina pe lipsa infrastructurii culturale, pe faptul că nu avem teatre, săli de cinema, săli polivalente ş.a.m.d. Se vor face şi acestea dar deocamdată folosim ce avem şi contăm pe un plan bine structurat, care să facă din Cetatea Alba Carolina  un reper cultural solid al României. Indiscutabil sumele propuse sunt estimative. Prin comparaţie Cluj Napoca, oraş candidat la titlul de capitală culturală a alocat aproximativ 16 milioane de lei pentru cultură şi evenimente, iar Timişoara 8 milioane de lei.

            – 2012 este an electoral…

            – Înţeleg unde bateţi. Da, este greu să-i combaţi cu argumente pe cei care vor cu orice preţ să transforme o faptă bună într-una rea. Plini de patimă unii vor spune că e campania mea, că e puşculiţa de partid, ca şi cum noi ne- am înţelege cu fiecare artist ce va veni în acest an la Alba Iulia să lase o parte din ce i se cuvine aici. Pentru ei fiecare tenor, sculptor, pictor, actor care va performa la Alba Iulia va reprezenta un rău absolut şi nu dorinţa de a creşte calitatea vieţii în acest oraş. Cum poţi vorbi despre posibilitatea de a deveni capitală culturală doar la nivelul teoriei şi să sprijini acest lucru prin sms-uri şi autocolante? Am trimis şi eu sms şi mă aştept să primesc în campania electorală un mesaj: „Noi am avut ideea!” Personal am ales să susţin concret un nou drum pentru Alba Iulia, iar dacă alţii nu pot ţine pasul nu e treaba noastră. Sunt sigur că istoria se va repeta, bugetul nu va fi votat de consilierii USL, mai puţin înţelepţi decât colegii lor din Consiliul Judeţean, chiar dacă noi am prevăzut bani şi pentru cei care vor dezvolta acţiuni culturale care azi nu se regăsesc în anexa propusă de noi. Personal nu pot înţelege cum e să-ţi consumi energia doar pentru a distruge şi combate gratuit orice doar pentru că vine dinspre Hava. Din păcate orgoliul, piatra din buzunar, răzbunarea, patima, minciuna sunt metode de lucru pentru aceşti oameni şi nu se vor vindeca decât atunci când nu voi mai fi primar.

            Ca un rezumat a tot ceea ce v-am spus consider ca propunem un buget realist, de lucru şi continuitate, nu o fabrică de imagine. Un buget care exclude neputinţa şi care, folosit ca şi până acum, atent şi chibzuit, va aduce cu o treaptă mai sus oraşul în 2012.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare