Mircea Hava: Propunem pentru Alba Iulia un buget care să ducă în 2012 oraşul cu o treaptă mai sus

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

*Interviu cu MIRCEA HAVA, primarul municipiului Alba Iulia

– Astăzi bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Alba Iulia va fi supus aprobării Consiliului local. Cum caracterizaţi bugetul din acest an? Este unul de criză?

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

            – Criza este astăzi un adevăr care se resimte acut la nivelul întregii ţări. Mai mult, toată Europa şi toată omenirea s-au afundat într-o situaţie plină de dependenţe pe care noi oamenii am născut-o şi despre care nu are rost să vorbim acum. Raportat la acest context, bugetul pe care-l propunem spre aprobare Consiliului local este un exemplu de rezistenţă, de echilibru, pentru un oraş preocupat de dezvoltare şi care în ultimii ani a devenit un punct de referiţă pentru foarte mulţi. Asta pentru că noi nu am rămas încremeniţi, timoraţi când semnele dramatice ale crizei au apărut, ci am completat veniturile bugetului local şi posibilităţile de dezvoltare cu fonduri europene, granturi şi alte produse financiare. Din acest motiv la Alba Iulia nu s-a pus niciodată problema unui buget de criză. Păstrând proporţiile, ca să ne raportăm încă odată la situaţia internaţională pomenită, Alba Iulia faţă de majoritatea oraşelor din ţară ar fi un fel de Germania comparată cu Grecia, dacă vreţi. Nu este o laudă, ci o realitate. Şi pentru deplina înţelegere a faptului că financiar municipiul Alba Iulia stă bine vă invit să analizaţi şi gradul de îndatorare care azi este cu mult sub limita admisă de lege. Cred că oricine a putut vedea că în vremuri potrivnice la Alba Iulia s-a lucrat, s-au creat locuri de muncă şi ne-am realizat îndeaproape planurile.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

             – Ce veţi face cu banii în acest an?

            – În primul rând vreau să spun că bugetul propus pentru anul 2012 în Alba Iulia este de aproximativ 54 de milioane de euro, adică 234 de milioane de lei. Prioritatea absolută şi în acest an, ca întotdeauna, sunt nevoile oraşului. Asta înseamnă că în afara proiectelor europene de anvergură despre care oamenii ştiu şi care în bună măsură se vor finaliza în acest an, nu vom ocoli chestiuni administrative evidente şi importante. O nouă grădiniţă, o creşă, modernizarea zonei de agrement de la Schit, amenajarea unui punct de informare turistică, relocarea şi întregirea cu noi elemente a platformei de skateboard pe care am achiziţionat-o cu 2 ani în urmă, reparaţii de maximă urgenţă la Palatul Principilor, semnale noi de intrare în oraş, totemuri de orientare turistică sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le vizăm.

            În plus reţeaua de apă va fi îmbunătăţită în mai multe cartiere între care amintesc Oarda sau Miceşti sau strada Tolstoi din centrul municipiului Mai multe străzi vor intra în refacere şi reabilitare sau se vor continua lucrări începute anul trecut: Mureşului, Măceşului, cartier Bărăbanţ, Biruinţei, Busuiocului, Castanilor, Dumbrăviţei din Oarda. Pentru a completa efortul de modernizare a străzilor din centrul oraşului, la cele 24 de străzi reabilitate printr-un proiect european vom da o nouă fată străzilor Crinului, Munteniei, Dimitrie Cantemir.

            La tot ce am menţionat anterior se adaugă obligaţia noastră de finalizare a unor lucrări de sistematizare în alte proiecte finanţate cu bani de la guvern: Bazinul Olimpic pe care dorim să-l redeschidem în mai şi blocurile de locuinţe sociale şi pentru tineri. Toate amenajările exterioare, racordarea la utilităţi, drumuri, parcări etc. ne revin nouă. Iar lista investiţiilor este departe de a fi epuizată.

             – Ce veţi face pentru a creşte vizibilitatea oraşului şi pentru a deveni o destinaţie atractivă pentru turişti?

– Am spus-o şi o repet: Alba Iulia a devenit o scenă şi a sosit momentul să ne preocupe cine sunt artiştii şi cum îi pot ei bucura pe cei care vin să-i vadă. Este pentru prima oară când anticipăm o agendă culturală pentru un sezon. Este, de fapt, o demonstraţie de normalitate şi în acest domeniu, pentru că nu poţi face din Cetate motorul dezvoltării turistice a oraşului fără să ai un plan foarte clar. Un program de evenimente construit şi dezbătut cu specialişti. Un program care se va completa cu cel al Consiliului Judeţean Alba cu care ca şi până acum vom colabora strâns. Spre deosebire de alţii, noi chiar am avut întâlniri de lucru cu oameni ca dl Constantin Chiriac, Tudor Giurgiu şi alţii, dar nu am ieşit să ne lăudăm cu asta. Parcursul cultural pe care îl propunem va fi pentru consilierii Opoziţiei un nou prilej de a comenta şi acuza de pe margine. De pe margine eşti liber să faci ce te taie capul pentru că de fapt nu faci nimic. Singurul rol pentru aceşti politicieni e cel de chibiţ, pentru care „eveniment” înseamnă un foc de artificii pe rapid, că aşa s-a ordonat de sus iar ca masterplan o idee frumoasă dar uşor utopică, pe care oricum nu o poate combate nimeni pentru că ai avut grijă să pui ani mulţi între prezent şi posibilul eveniment. Nu vreau să explic azi fiecare eveniment în parte. Deşi e clar ca primii spectatori vor fi albaiulienii şi multe dintre evenimentele din acest an sunt propuse şi produse de oameni din Alba Iulia. Iar dacă vrem să se vorbească despre Alba Iulia ca despre Cluj, Sibiu sau alte oraşe trebuie să ne ridicăm din genunchi în picioare. În acest efort noi am ales să ne sprijinim pe profunzimea unor oameni devotaţi artei. Un efort care presupune priorităţi, fonduri şi un plan pe care nu-l poţi evalua strict în termeni contabili pentru un an de zile. Alba Iulia e capabilă să producă proiecte culturale la care nu dorim să opunem o eventuală lipsă de viziune şi să nu le susţinem. Nu avem dreptul să dăm vina pe lipsa infrastructurii culturale, pe faptul că nu avem teatre, săli de cinema, săli polivalente ş.a.m.d. Se vor face şi acestea dar deocamdată folosim ce avem şi contăm pe un plan bine structurat, care să facă din Cetatea Alba Carolina  un reper cultural solid al României. Indiscutabil sumele propuse sunt estimative. Prin comparaţie Cluj Napoca, oraş candidat la titlul de capitală culturală a alocat aproximativ 16 milioane de lei pentru cultură şi evenimente, iar Timişoara 8 milioane de lei.

            – 2012 este an electoral…

            – Înţeleg unde bateţi. Da, este greu să-i combaţi cu argumente pe cei care vor cu orice preţ să transforme o faptă bună într-una rea. Plini de patimă unii vor spune că e campania mea, că e puşculiţa de partid, ca şi cum noi ne- am înţelege cu fiecare artist ce va veni în acest an la Alba Iulia să lase o parte din ce i se cuvine aici. Pentru ei fiecare tenor, sculptor, pictor, actor care va performa la Alba Iulia va reprezenta un rău absolut şi nu dorinţa de a creşte calitatea vieţii în acest oraş. Cum poţi vorbi despre posibilitatea de a deveni capitală culturală doar la nivelul teoriei şi să sprijini acest lucru prin sms-uri şi autocolante? Am trimis şi eu sms şi mă aştept să primesc în campania electorală un mesaj: „Noi am avut ideea!” Personal am ales să susţin concret un nou drum pentru Alba Iulia, iar dacă alţii nu pot ţine pasul nu e treaba noastră. Sunt sigur că istoria se va repeta, bugetul nu va fi votat de consilierii USL, mai puţin înţelepţi decât colegii lor din Consiliul Judeţean, chiar dacă noi am prevăzut bani şi pentru cei care vor dezvolta acţiuni culturale care azi nu se regăsesc în anexa propusă de noi. Personal nu pot înţelege cum e să-ţi consumi energia doar pentru a distruge şi combate gratuit orice doar pentru că vine dinspre Hava. Din păcate orgoliul, piatra din buzunar, răzbunarea, patima, minciuna sunt metode de lucru pentru aceşti oameni şi nu se vor vindeca decât atunci când nu voi mai fi primar.

            Ca un rezumat a tot ceea ce v-am spus consider ca propunem un buget realist, de lucru şi continuitate, nu o fabrică de imagine. Un buget care exclude neputinţa şi care, folosit ca şi până acum, atent şi chibzuit, va aduce cu o treaptă mai sus oraşul în 2012.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

22 Comentarii

GGG 5 februarie 2012 at 18:07

Bai frate… a iesit la rampa si acest impostor cu mustata ? Nu iti este rusine cat ai furat in timp ce „pulimea de rand” cum iti place sa-i spui moare de foame si de frig in orasul in care spui ca o sa il ridici cu o trapta mai sus deoarece nu are unde muncii si implicit nu are bani sa isi achite facturile. Sincer ne-am saturat de tine si de tot ceea ce ai facut ca pentru noi PULIMEA nu s-a vazut nimic in cresterea nivelul de trai. Asa ca cel mai bun lucru pe care ai putea sa il faci pentru acest oras in care te-ai imbogatit ar fi sa ne lasi in pace si sa nu mai candidezi pentru un nou mandat ca ai strans bani pe care nu o sa-i poata cheltuii nici nepotii nepotilor tai !

cineva 5 februarie 2012 at 19:30

Mai oamenilor…spre deosebire de potor, hava a facut ceva pentru acest oras, cu siguranta.s-au refacut Santurile cetatii, si numai un prost poate spune ca arata mai bine inainte, pline de pietris si noroi.s-au refacut 24 de strazi din Lipoveni (chiar daca pavajele sunt de la Elis, macar strazile de acoo sunt acum civilizate).in mai se deschide bazinul(slava Domnului),s-a facut Parculetul sf Ecaterina,autobuzele sunt moderne fata de acum 4 ani, s.a.m.d.ca orice primar, sunt sigur ca si el a furat, si sunt de accord ca poate banii cheltuiti pe calendarele 2012 cu cetatea s-ar fi putut baga in altceva.Dar si potor a cheltuit o avere, dandu-le fiecarei batranici din Azilul de la Schit cate un trandfir de ziua femeii si roman cu rochetti-o gramada de bani cheltuiti pentru autocolante cu Alba Iulia-capit.culturala eur.in 2020…deci nici uslasii nu-s mai „sfinti”.sper ca lumea sa-l voteze pe hava sau pe vieru, dar nu pe potor!

Gogu 5 februarie 2012 at 21:50

Fie ca Hava sa aiba atatea mandate de primar invers proportional cu cate luni de intarziere va avea deschiderea bazinului olimpic fata de Luna mai.

Costel* 6 februarie 2012 at 5:56

@ cineva, aveti dreptate Hava a facut multe case si blocuri pentru dumnealui si pentru vanzare, unele pe terenuri luate cu japca de la albaiulieni, pentru dumnealui Hava este un adevarat gospodar. Poate sa gaseste cineva sa faca relatia dintre salariul dumnealui de bugetar si averea personala. Despre transportul in comun tot respectul, dar aceasta este proprietate privata. probabil si domnul Hava cu multe procente la% acolo.

albaiulianul 5 februarie 2012 at 19:50

good news……SE DESCHIDE BAZINUL OLIMPIC IN MAI…!!!!!!!

Chiar am sa vad daca se vor tine de cuvant edilii nostri.

MOCKSY 5 februarie 2012 at 20:43

In primul rand vreau sa ii spun primarului nostru „drag” ca in afara de azilul de batrani care la facut la schit si sper eu ca acolo va ajunge si dansul,la batranete, santurile alea cu care nu mai gata odata pt todeauna NU A PREA FACUT NIMIC. Dar O SA ITI SPUN EU CE MAI trebuie facut. Un MCDONALDS pt copiii care taraiesc in acest oras, si nu in ultimul rand un REAL primare sa avem si noi de unde ne face cumparaturi, ca ne-am saturat de kauflandul tau injosit. stim de ce nu faci un real in ALBA IULIA. pt ca nu iti iasa malai si tie. CU RESPECTE PT CETATENI ORASULUI UN CETATEAN OARECARE DIN ACEST ORAS SARAC.

HH 5 februarie 2012 at 22:06

Celor de la Mc Donalds le-a cerut spaga in ’98 (daca imi aduc aminte bine) cand au vrut sa ia parterul de la magazinul universal Unirea (care intre timp a ajuns o ruina). Aia cand au auzit cat le cere au plecat instant fara a mai incerca sa inre pe piata din Alba Iulia. Mai grav este ca a mintit in campania trecuta ca aduce in Alba Iulia CAREFOUR si alte magazine alimentare mari pt. a echilibra preturile de pe piata (Kaufland se stie ca isi face de cap in Alba Iulia neavand concurenta serioasa). Sa ne raspunda de ce nu le-a adus asa cum a promis dar sa nu invoce criza ca nu este adevarat.

Claudiu 5 februarie 2012 at 23:02

Nu avem Metro, Harrods, Mc Donalds, Hard Rock Cafe, Marriott si Oxford pentru ca suntem putini si nu prezentem interes pentru ei…si nu va extaziati nici cu capitala culturala europeana 2020, ca nu ne putem compara cu Iasi, Cluj sau Timisoara, acolo cultura e la ea acasa demult, la noi se impart pliante si se strang semnaturi si ne credem foarte culti. Cat despre spaga…hai adu dovezi si trimite-le celor abilitati sa le cerceteze, pana atunci nu pot sa cred decat ca asa ai fi facut tu si penelistii tai flamanzi.

herpderp 5 februarie 2012 at 22:14

Bine tovarase primar, dar masuri pentru atragerea de investitori seriosi care sa ofere locuri de munca de lunga durata pe cand!? Niciodata nu-i asa? Un astfel de „proiect” nu e valabil nu? doar cum sa-ti scoti parleala? Prostimea poate sa moara de foame in timp ce matale si clica pe care o reprezinti va scaldati in bani… Sa-mi spui matale cand sa venim la primarie sa ne scoatem pasaport pentru CETATE? Ca vad ca de multa vreme tovarasii de la firma pe care o simpatizezi se poarta ca pe tarlaua lor…
Iti urez tot binele din lumea asta, bine care l-ai cauzat matale si acolitii tai acestui oras si oamenilor din el…
A… si inca o intrebare: Parca ziceai ca industria polueaza, de ce… sustii industria turismului???

x 5 februarie 2012 at 23:37

dl Hava vrea sa aduca orasul cu o treapta mai sus.

Asta inseamna ca o sa paveze peste pavele?

Intreb si eu…asa…

Aurelian 5 februarie 2012 at 23:49

Nu „x”, o sa-l „impaieze”, pe Piticul Atomic, pe post de „trofeu de vanatoare”, cu ajutorul Presedintelui Vanatorilor, Dan Coriolan Simedru, si o sa-l puna in centrul orasului, cu mentiunea „Scuipati aici”!

12 6 februarie 2012 at 8:04

draga Gheorghe Gainar, te rog respecta medicatia…. se pare ca esti bolnav rau..singura ta preocupare sint injuraturile pe net…

Fa si tu ceva pentru Spania, tara in care de ascunzi de multi „prieteni” din Romania.
Si sa asculti de domnu’ doctor….iti vrea binele….

instalatorul 6 februarie 2012 at 10:51

BOC a facut POC !

rudotel 6 februarie 2012 at 11:33

asa sa-ti ajute dumnezeu……..daca nu termini bazinul olimpic pana ….in iunie…………vrei la shit si cai verzi pe pereti, iar copiii nostri , dupa ani de antrenamente, fac sport in vana………deci vorba lui base…….baiiiiiiiii…..liniste………ce dracu…..in iunie…..OFICIAL…..SE REDESCHIDE BAZINUL OLIMPIC…………..DAR DACA NU……….CE FACI????????????……….ITI DAI DEMISIAAAAAAAAAAA?????????????????????

Gligor Dumitru 6 februarie 2012 at 14:25

La Bucuresti in piata cea mai mare parte a protestatarilor nu stiau pe ce lume se afla. Am fost acolo. Mai mult colorati si mitici. Eu sunt din Alba si ma mandresc cu orasul. Toti de prin Bucuresti care au vazut orasul au numai cuvinte de lauda. Nu cred ca e cazul sa ne facem singuri de cacao. Analiza activitatii ar trebui facuta pe niste socoteli, indicatori nu demagogic. Parerea mea ca USL e de plans. Daca ar reveni PNT-ul ar fi o solutie.

Costel* 6 februarie 2012 at 14:31

Da domnule cu acesti colorati aveti perfecta dreptate, asta e si in decembrie 2009 dupa ce un fotograf amator de primarie s-a dus in lumea noua cu cateva camioane cu „indemnuri” PDL-iste sa fi vazut cum veneau la vot acei locuitori din zona in grupuri de 20-30 de membrii si sigur au votat corect …

Mihai 6 februarie 2012 at 15:16

Am inteles : este buna o gradinita in plus, o cresa la fel, dar cu noua pista de skateboard, zona de agrement la Schit ce facem ? Toate acestea costa bani . Si omul de rand in Alba Iulia nu are slujbe. Din ce plateste?Noi retele de canalizare si apa,si astea sunt bune. Dar asta nu trebuie sa fie investitia Apa Ctta?Noi blocuri pentru tineri si locuinte sociale: foarte bine. Dar cine va locui in ele?Tot de-ai vostri.Cat despre artisti care vor juca un rol in Cetate , se vede de pe acum.Voi sunteti artistii,iar noi prostimea numai spectatorii care asistam la abuzurile voastre fara sa facem nimic in acest sens.Noua ne trebuiesc locuri de munca, sa averm din ce ne plati datoriile, intretinerea, copii la scoala, sa ducem un trai decent, fara sa ajungem la primarie un caz social si sa traim din ajutoare.Credeti ca sunteti in stare sa ne acordati asa ceva ? Daca nu , n-are rost sa mai umpleti ziarul cu promisiunile voastre desarte.Spui ca duceti orasul cu o treapta mai sus, chibzuind bine bugetul si folosindu-l acolo unde trebuie.Se vede pana acum cum l-ati folosit. Tara arde si baba se piaptana.

herpderp 6 februarie 2012 at 19:11

pai ca sa nu murim de foame, io zic sa vindem suveniruri… kitsch-uri cu soldatei, busturi d-ale lui hava si sabau, machete ale cetatii facute la traforaj si pirogravate serios, etc ca de locuri de munca serioase ptr toata lumea nu poate fi vorba…

Horea Popescu 6 februarie 2012 at 19:57

Personal tind sa ii acord un minim de credit primarului Hava care, din cate se vede, a inceput sa inteleaga cateva lucruri legate de nevoile oamenilor si sprijinirea tinerilor, chiar daca in an electoral. Bugetarea unui festival de fringe precum Watumi in Alba Iulia(eu am fost voluntar la acest festival), mi se pare un minim pas inainte spre distantarea de evenimentele de tip populist de pana acum, evenimente la care daca participai iti dadeai seama ca erau o risipa totala de bani publici, adica circ pentru popor, mici si bere. Din punct de vedere politic raman in continuare impotriva acestei echipe care nu a facut atatea lucruri pentru Alba si as dori o schimbare, insa, ca si locuitor al judetului Alba nu pot sa nu salut si sa incurajez aducerea unui eveniment la care am participat si am pus umarul si stiu ca ar putea aduce beneficii reale pentru oras, tineri si vizibilitatea Albei in Romania si de ce nu in Europa. Sa le dea Dumnezeu minte politicienilor care ne conduc si sa se mai uite si catre aia care muncesc si duc tot greul si toata aceasta „criza”.

popa marcel 6 februarie 2012 at 20:07

sa-l intrebati pe hava citi bani baga el in buzunar din invirtelile pe care le face.de unde are atita avere si de unde isi permite atita lux.dupa ce va raspunde la aceste intrebari sa vedeti daca il mai votati.

Mihai 7 februarie 2012 at 13:03

Ai dreptate. De averi nu duce lipsa primarelul nostru. Ce-i lipseste lui cu desavarsire este :MODESTIA. Acest cuvant este pentru el strain, nu-i cunoaste adevaratul sens, si nu-l va sti niciodata.Nu-l vedeti ce arogant este cu pulimea, asa cum ii place lui sa ne numeasca, pe noi cei multi care-l tinem in huzur?Si cum isi umfle pieptul de curcan si sufla-n mustata cu sloganul :”FAPTE NU VORBE „.Apoi incepe sa insiruie toate realizarile lui in Alba Iulia, si asta numai pentru binele pulimii.Nu degeaba ne tragem din romani. Noua ne place circ si paine. Si asta avem de multi ani.Si pe vremea lui Ceausescu am avut circ, avem si acum. In ambele epoci pulimii i-a lipsit painea.Cand va veni vremea sa avem paine si nu circ?

Aurelian 7 februarie 2012 at 14:26

Mihai, mi se pare ca modesti ar trebui sa fie Eutanasiu si Piticul Atomic, care in afara de gargara si gogosi PeNaLe, NUMAI AU FURAT, Hava a mai facaut cate ceva si se vede, dar PeNaLi, si taranistii impreuna cu PSD-itii, au functionat dupa lozinca:”Dupa noi potopul”!

Comentariile sunt oprite