Proiectul Roşia Montană, la un pas de a primi avizul din partea Guvernului

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Proiectul „Roşia Montană” este la un pas de a primi avizul din partea Guvernului României, după ce Comitetul de Analiză Tehnică (CAT), alcătuit din specialişti din toate domeniile, şi-a dat „ok”-ul pentru investiţie. Potrivit primalului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, până la emiterea unei hotărâri de guvern în acest sens mai sunt necesare doar două avize, cel de mediu de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi cel al Comisiei de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii. Hava crede că investiţia ar putea fi demarată chiar în vara acestui an, nu mai devreme de luna august 2011. „CAT-ul a primit aviz pozitiv. Totul este gata. Mai este nevoie de avizele de la Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, care vor fi date în următoarele săptămâni. După aceea va fi aprobată hotărârea de Guvern”, a declarat Mircea Hava. Declaraţiile primarului din Alba Iulia au fost făcute într-o conferinţă de presă la care a participat şi premierul Emil Boc, cu ocazia alegerilor din organizaţia PDL Alba. Emil Boc a fost mai rezervat şi s-a mărginit să declare că se aşteaptă analizele ministerelor implicate în procesul de decizie. „Nu ne opunem proiectului de la Roşia Montană. Dacă ne-am fi împotrivit, am fi spus acest lucru. Aşteptăm analizele ministerelor de resort pentru a lua o decizie finală”, a declarat premierul. (I.P.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

5 Comentarii

Mircea 8 februarie 2011 at 18:19

super!!

MOTUL. 11 februarie 2011 at 21:44

Daca 2300 de locuri de munca pe timpul fazei de constructie a minei si a 800 de locuri de munca permanente dupa ce proiectul va deveni operational in perioada exploatarii si 250 angajati in cei doi ani de conservare este SUPER pentru Muntii Abrudului,se poate incepe marea batalie pentru ocuparea acestor locuri disponibile,multi vor bate la portile companiei Rosia Montana Gold Corporation si putini vor fi angajati. Daca un singur localnic refuza sa-si vanda terenul din zona vizata de proiect,PROIECTUL cade,dreptul de proprietate este LEGE si R.M.G.C.,nu detine dreptul de proprietare a terenurilor de100%,….

MOTUL. 12 februarie 2011 at 11:09

Economisti britanici de la Oxford Policy Management ar trebui sa deschida la ei in Anglia cel mai complex proiect industrial din Europa pe baza de cianura,dupa care poate sa faca recomandari si pentru alte state precum ROMANIA. Daca la Rosia Montana peste 80% din oameni nu au locuri de munca si proiectul va crea mii de locuri de munca directe si indirecte,iar dupa 20 de ani,ramane potopul dupa canadieni iar statul ROMAN cu AURUL furat si un dezastru ecologic pe termen NELIMITAT.

Gheorghe Manea 15 februarie 2011 at 8:32

Investiţia de la Roşia Montană, Certej şi celelalte ce vor urma ,vor secătui rapid zestrea de metale preţioase ale României, în timpul exploatării vor lucra 200-400 angajaţi (inclusiv străin),după care,aceştia vor deveni,în 15-20 ani, şomeri. Ceea ce rămâne după investitor, în sarcina statului român, va face viaţa imposibilă. Este vorba de milioane metri cubi ape rezidulale ce conţin 66 ,compuşli ai cianului şi ai metalelor grele, sute de milioane tone steril sub formă de halde, un lac cu şlam ce prezintă pericol de inundaţie pentru localităţile situate aval de barajul lacului şi zona degradată ireversibil pe o mare suprafaţă a acesteia. Este începutul depopulării Munţilor Apuseni. Răspunderea este a unei clase hibride de decidenţi, mulţi corupţi ,vremelinic ajunşi la conducerea ţării, fără perspectiva a ce va urma după încetarea mandatului lor, sau ce se va întâmpla cu zona Munţilor Apuseni după ce investitorii vor pleca.
CÂT VA TREBUI STATUL ROMÂN SĂ CHELTUIASCĂ , ÎN FIECARE AN PENTRU GESTIUNE PLATFORMELOR INDUSTRIALE CE AU FOST FOLOSITE LA EXTRAGEREA AURULUI ŞI CARE NECESITĂ OPERAŢII PE TERMEN INFINIT DE GESTIUNE A APELOR ,MONITORIZAREA BARAJELOR ŞI A HALDELOR, DEPOZITAREA DESEURILOR SOLIDE SI SOLULUI POLUAT DECOPERAT ETC?

gEO

IOAN 15 februarie 2011 at 8:47

dragi mei ! pe Canadieni nu-i interesează AURUL de la Roşia ! îi interesează wolframul care nu se găseşte în altă parte a lumii,decît la Roşia.wolframul se foloseşte în industria militară şi spaţială….aşa-că !

Comentariile sunt oprite