Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Interviu cu domnul Emil BOC, prim ministru al României

Publicat

în

În exclusivitate pentru ziarul „Unirea”

Proiectul Roşia Montană, centura ocolitoare a Sebeşului şi autostrada, priorităţi pentru actualul Executiv

Joi, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la serbările de la Alba Iulia au fost prezenţi şi au luat parte la manifestările omagiale mai mulţi miniştri din guvernul ţării, în frunte cu prim-ministrul Emil Boc. Deşi a avut un program extrem de încărcat, în una din scurtele pauze dintre manifestări, şeful Guvernului României a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări formulate de ziarul nostru.
    – Domnule prim-ministru, aţi luat parte azi (nr. joi) la sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României alături de mii de români veniţi din toate colţurile ţării. Ce impresie v-au lăsat manifestările de aici? Dar românii şi politicienii prezenţi?
– Astăzi nu o să vorbesc despre politicieni, o să vorbesc despre români. Şi m-a impresionat faptul că am văzut români din toată ţara veniţi aici la Alba Iulia. Cel mai emoţionant moment a fost însă prezenţa primarului Chişinăului, capitala Republicii Moldova şi înfrăţirea dintre Chişinău şi Alba Iulia, astăzi (joi, 1 decembrie – n.r.), aici, în Sala Unirii ce reprezintă un arc peste timp, reprezintă un moment de istorie, un moment de viitor. Pentru că românii de pretutindeni oriunde ar fi ei, de ziua lor naţională simt ca sunt demni, ca sunt uniţi, că numai împreună pot avea un viitor prosper.

Elit - Gustul Desăvârșit

De fapt România şi Republica Moldova pot avea acelaşi viitor în Uniunea Europeană şi prezenţa primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, aici, la Alba Iulia, a dat şi mai multă consistenţă actului Marii Uniri.
Românii care au în sânge Unirea au fost astăzi aici, românii care au în suflet şi în spirit, şi în fiecare zi gândul Unirii, astăzi cinstesc istoria poporului român.
   – După cum aţi constatat acum, dar şi cu alte ocazii, municipiul Alba Iulia este în prezent un veritabil şantier de punere în valoare a vestigiilor istorice, a Cetăţii de tip Vauban, ce are în componenţă şi elemente vechi, daco-romane, de aproape 2000 de ani. Credeţi că Alba Iulia se află pe o traiectorie corectă în ceea ce priveşte viitorul său economico-social dar şi turistic?
– Primarul Mircea Hava a reuşit, într-adevăr, să redea municipiului Alba Iulia demnitatea, onoarea, cinstea şi să ridice oraşul la rangul pe care îl merită. A ştiut să aducă bani europeni, a ştiut să atragă fonduri, a ştiut să valorifice potenţialul istoric, cultural, religios şi politic al acestui municipiu de excepţie al României. Şi sunt sigur că acest lucru se va resimţi şi în viaţa şi bunăstarea locuitorilor săi pentru că nu numai turistic dar şi economic zona este în plin, plin avânt.
 – Ca şi fiu de moţi, la fel ca şi dumneavoastră, ştiu că proiectul minier auro-argentifer de la Roşia Montană poate avea un rol hotărâtor în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei Munţilor Apuseni, dar şi al nivelului de trai al oamenilor de aici. Dumneavoastră cum apreciaţi acest proiect? Credeţi că este util şi necesar în aceste momente de criză pentru România?
– Este acum în plin proces de evaluare şi am dat două direcţii: pe de-o parte să negociem interesele statului român în acest contract, astfel încât să fie regăsite interesele pe care România trebuie să le prindă prin acest contract, iar pe de altă parte acum sunt în fază de avizare la ministerele de resort din punct de vedere arheologic, mediu, cultură, astfel încât să putem să facem o analiză finală asupra proiectului cu toate datele necesare şi după toate regulile Uniunii Europene. Ştim bine, că orice proiect, în actualele condiţii de criză economică şi financiară mondială trebuie abordat cu maximă responsabilitate, şi trebuie să ascultăm însă pe toată lumea pentru a lua decizia corectă.
 – La o recentă vizită (în vara acestui an) a preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montană, deputatul moţilor, Corneliu Olar i-a propus şefului statului ca, în varianta în care proiectul va fi demarat, la nivelul Guvernului României să fie constituit un Fond Special de Dezvoltare a zonei Munţilor Apuseni în cadrul căruia un anumit procent din câştigul statului român (din impozite, taxe etc.), să zicem 20-30 la sută să fie prelevat în acest fond. Credeţi că este o idee bună?
– Nu resping ideea, ea poate fi finalizată şi o să discut în continuare cu deputatul Corneliu Olar despre această iniţiativă.
 – În urmă cu câteva săptămâni, în zona Sebeş au demarat lucrările la centura de ocolire, ce face parte din tronsonul Deva-Sibiu al autostrăzii Coridorul IV pan-european. Veţi susţine finalizarea lucrărilor până la încheierea mandatului dumneavoastră în fruntea Guvernului României?
– Am fost unul dintre cei care am insistat în mod special ca lucrările la autostradă să înceapă din această parte pentru că ştiu ce înseamnă Sebeşul, ştiu ce înseamnă aglomeraţia când vii de la Bucureşti spre Cluj şi când treci prin Sebeş şi de aceea va fi prioritară derularea lucrărilor din zona Sebeş, astfel încât ele să fie finalizate în cel mai scurt timp cu putinţă. De altfel întreaga autostradă este susţinută cu maximum de responsabilitate de către întregul guvern, pentru că ea reprezintă calea modernizării ţării, a legăturii directe a României cu Europa. De aceea am discutat recent în guvern acest sprijin total în vederea încheierii lucrărilor şi la Sebeş.
   – Aseară (miercuri seara – n.r.) am discutat cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, care a ridicat problema şoselei rapide Cluj-Napoca – Sebeş, pentru a se face joncţiunea cu autostrada (Coridorul IV paneuropean). Este şi aceasta în proiectele dumneavoastră?
– Este în proiectele noastre şi conexiunea produsă cu Autostrada Transilvania este din această perspectivă o prioritate pentru noi.
 – Cum vedeţi evoluţia economico-socială a judeţului Alba în cei trei ani de când conduceţi Guvernul?
– Aici este meritul primarului Hava şi al preşedintelui Consiliului Judeţean pentru că au reuşit să aducă investiţii şi să menţină echilibrul economic şi social. Şi aşa cum au făcut-o până acum, sunt convins că o s-o facă la fel de bine şi de aici înainte.
 – Şi o ultimă întrebare: Ce şanse credeţi că are actuala coaliţie PDL – UDMR – UNPR la alegerile locale şi parlamentare din anul viitor?
– Sunt convins că actuala coaliţie are toate şansele să continue guvernarea, pentru că a demonstrat responsabilitate când a fost nevoie şi nu a  dus ţara în populisme şi în colaps, cum s-ar fi întâmplat dacă alţii ar fi fost la putere. Deci, prin responsabilitate, am plătit costul politic al faptului că am făcut ce trebuie pentru ţară în vremuri de criză. Sunt convins astfel că atunci când va veni momentul politic al judecăţii, românii vor merge pe mâna oamenilor responsabili şi nu pe mâna populiştilor.

Tinu MATEŞ,
Alexandra MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare