Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Oana Badea:Proiectul PSD privind admiterea la facultate fără BAC trebuie retras

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Oana Badea crede că e un proiect populist, care să umple buzunarele rămase goale ale unor universităţi, după bacalaureatul corect din acest an

    Secretarul de stat Oana Badea a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba că iniţiativa legislativă a PSD prin care admiterea la facultăţi a absolvenţilor de liceu se poate face şi fără promovarea examenului de bacalaureat trebuie retras de către iniţiatori, cărora le-a cerut în repetate rânduri acest lucru. Ea a precizat că proiectul de lege, care nici măcar nu s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, a fost la un pas de adoptare tacită, dacă parlamentarii PDL nu ar fi cerut în timp util prelungirea termenului. Mai mult, secretarul de stat susţine că Mircea Geoană nu semnase proiectul, ci numai Titus Corlăţean.
Oana Badea a prezentat cele aşa-zise 4 soluţii pe care le invocă PSD prin acest proiect de act normativ, din care 3 sunt deja aplicate sau aplicabile, iar a patra este „un neadevăr pus în zona de soluţie”. Prima soluţie este sistemul de şcoli postliceale care organizează admitere fără diplomă de bacalaureat. Ea a arătat că, deşi numărul locurilor disponibile a crescut de la 9780 la 12630, nu s-au ocupat decât 12022, deci nu se poate vorbi despre o presiune la care MECTS ar fi fost nevoit să găsească soluţii. A doua propunere se referă la susţinerea gratuită a examenelor de certificare a competenţelor profesionale de către absolvenţii liceelor tehnologice. Aceştia însă susţin examenele respective pe parcursul anului şcolar, deci la bacalaureat aveau deja atestate competenţele pentru accesul pe piaţa muncii. A treia variantă este accesul la pregătire prin ucenicie la locul de muncă. Şi această soluţie există deja, fiind reglementată de Legea 106/2011 a uceniciei, prin care tinerii între 16 şi 25 de ani pot încheia contracte chiar dacă nu au competenţele profesionale dobândite în domeniu. „Călcâiul lui Achile” al proiectului, cum l-a etichetat secretarul de stat al MECTS, îl reprezintă finanţarea primului an de pregătire în facultăţi a absolvenţilor de liceu fără BAC admişi pe baza mediei de absolvire mai mare de 7.00, potrivit proiectului statul fiind obligat să susţină absolvenţii de liceu cu o finanţare cel puţin egală cu ajutorul de şomaj. Din declaraţiile unui fost ministru al Educaţiei care susţine foarte mult acest proiect, a spus Oana Badea, rezultă că iniţiatorii vorbesc despre 2000 de liceeni cu medii de absolvire peste 7.00, număr care în realitate se cifrează la 49188 de absolvenţi de liceu cu medii peste 7.00 care ar avea acces la facultăţi fără să promoveze bacalaureatul. Astfel, la un calcul matematic ar rezulta o cifră ameţitoare, de 5 – 6 milioane de euro pe lună.
Oana Badea susţine că banii respectivi s-ar îndrepta spre facultăţi, „pentru a umple buzunarele rămase goale în urma acestui bacalaureat corect, care i-a triat pe cei care au intrat la facultăţi”, întrebându-se de ce să nu se dea aceşti bani tinerilor merituoşi, nu celor fără BAC.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea