Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proiectul de „remodelare” a scuarului Custozza va fi redezbătut de specialişti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, în incinta biroului avocatului Radu Octavian şi la invitaţia acestuia (în calitate de reprezentant al societăţii civile) s-a desfăşurat o dezbatere publică pe tema proiectului de reabilitare a interiorului Cetăţii Vauban, cu referire directă la eventuala defrişare a copacilor din scuarul Custozza. Au onorat invitaţia dna Hedviga Călin, arhitectul şef al municipiului şi viceprimarul Ioan Bogăţan, pe de o parte şi reprezentanţii care au militat pentru păstrarea arborilor din Custozza, respectiv arh. Marius Barbieri ca reprezentant al Asociaţiei Alba Verde, doi tineri membri ai aceleiaşi asociaţii şi Florin Roman.
Dezbaterea, punctată pe alocuri cu momente mai tensionate, a clarificat, cel puţin pentru moment, unele direcţii de acţiune ale Primăriei Alba Iulia cu privire la soarta scuarului Custozza, în sensul că arhitecta şefă Hedviga Călin a susţinut că în prezent este în vigoare o dispoziţie de oprire a lucrărilor de şantier în Custozza până la definitivarea cercetărilor în acest site arheologic. După prezentarea concluziilor arheologilor, se vor convoca din nou toţi factorii de decizie în acest proiect şi se va lua în discuţie o nouă abordare a zonei, o nouă viziune sau poate aceeaşi, a specificat arhitecta şefă. La insistenţele celor prezenţi la dezbatere, dna Hedviga Călin a precizat şi că proiectul ar putea fi modificat.
Reprezentantul Asociaţiei Alba Verde, arhitectul Marius Barbieri, a insistat din nou asupra necesităţii convocării unor arhitecţi peisagişti independenţi de Alba Iulia, profesionişti ale căror variante de amenajare a zonei Custozza să fie luate în calcul de oficialităţile locale. Propunerea a fost primită cu răceală de reprezentanţii primăriei care au argumentat că şi proiectul actual a fost conceput de arhitecţi de renume. Organizatorul dezbaterii, av. Radu Octavian, a avut un schimb de replici destul de dure cu viceprimarul Ioan Bogăţan după ce l-a simţit pe acesta cam „persiflant” şi evaziv în legătură cu doleanţele celor prezenţi. Un „tir încrucişat” a fost înregistrat pentru o scurtă perioadă de timp între Florin Roman şi arhitecta şefă Hedviga Călin, pe tema autorului proiectului din 2003 Custozza: Roman a invocat Proiect Alba SA iar reprezentanta primăriei pe arhitectul Ţarălungă. Tentativa arh. Hedviga Călin de a explica faptul că primăria, prin serviciul de Urbanism, este doar „liantul între concept şi instrument” a fost parată virulent de av. Radu Octavian care a afirmat că „noi, cetăţenii, nu putem trage la răspundere decât primăria”.
O concluzie destul de tristă a fost smulsă reprezentanţilor primăriei, la insistenţele lui Florin Roman: deşi în Alba Iulia nu există niciun spaţiu verde care să aibă titulatura de „parc”, primăria municipiului a fost de acord cu defrişarea copacilor din Custozza. Viceprimarul Ioan Bogăţan a încercat să „înverzească” oarecum această tristă concluzie exemplificând cu proiectul noului parc dendrologic ce va fi amenajat în zona Mamut, ceea ce nu compensează, în opinia reprezentanţilor societăţii civile, lipsa unor copaci verzi şi umbroşi în inima oraşului, printre betoane şi pavele, care vara pur şi simplu creează o senzaţie de deşert torid.
Singura certitudine obţinută în urma acestei dezbateri a fost readucerea în discuţie, în perioada imediat următoare, a proiectului de „remodelare” a scuarului Custozza. „Un exerciţiu de democraţie”, a recunoscut arhitecta şefă Hedviga Călin.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea