Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proiectul de „remodelare” a scuarului Custozza va fi redezbătut de specialişti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, în incinta biroului avocatului Radu Octavian şi la invitaţia acestuia (în calitate de reprezentant al societăţii civile) s-a desfăşurat o dezbatere publică pe tema proiectului de reabilitare a interiorului Cetăţii Vauban, cu referire directă la eventuala defrişare a copacilor din scuarul Custozza. Au onorat invitaţia dna Hedviga Călin, arhitectul şef al municipiului şi viceprimarul Ioan Bogăţan, pe de o parte şi reprezentanţii care au militat pentru păstrarea arborilor din Custozza, respectiv arh. Marius Barbieri ca reprezentant al Asociaţiei Alba Verde, doi tineri membri ai aceleiaşi asociaţii şi Florin Roman.
Dezbaterea, punctată pe alocuri cu momente mai tensionate, a clarificat, cel puţin pentru moment, unele direcţii de acţiune ale Primăriei Alba Iulia cu privire la soarta scuarului Custozza, în sensul că arhitecta şefă Hedviga Călin a susţinut că în prezent este în vigoare o dispoziţie de oprire a lucrărilor de şantier în Custozza până la definitivarea cercetărilor în acest site arheologic. După prezentarea concluziilor arheologilor, se vor convoca din nou toţi factorii de decizie în acest proiect şi se va lua în discuţie o nouă abordare a zonei, o nouă viziune sau poate aceeaşi, a specificat arhitecta şefă. La insistenţele celor prezenţi la dezbatere, dna Hedviga Călin a precizat şi că proiectul ar putea fi modificat.
Reprezentantul Asociaţiei Alba Verde, arhitectul Marius Barbieri, a insistat din nou asupra necesităţii convocării unor arhitecţi peisagişti independenţi de Alba Iulia, profesionişti ale căror variante de amenajare a zonei Custozza să fie luate în calcul de oficialităţile locale. Propunerea a fost primită cu răceală de reprezentanţii primăriei care au argumentat că şi proiectul actual a fost conceput de arhitecţi de renume. Organizatorul dezbaterii, av. Radu Octavian, a avut un schimb de replici destul de dure cu viceprimarul Ioan Bogăţan după ce l-a simţit pe acesta cam „persiflant” şi evaziv în legătură cu doleanţele celor prezenţi. Un „tir încrucişat” a fost înregistrat pentru o scurtă perioadă de timp între Florin Roman şi arhitecta şefă Hedviga Călin, pe tema autorului proiectului din 2003 Custozza: Roman a invocat Proiect Alba SA iar reprezentanta primăriei pe arhitectul Ţarălungă. Tentativa arh. Hedviga Călin de a explica faptul că primăria, prin serviciul de Urbanism, este doar „liantul între concept şi instrument” a fost parată virulent de av. Radu Octavian care a afirmat că „noi, cetăţenii, nu putem trage la răspundere decât primăria”.
O concluzie destul de tristă a fost smulsă reprezentanţilor primăriei, la insistenţele lui Florin Roman: deşi în Alba Iulia nu există niciun spaţiu verde care să aibă titulatura de „parc”, primăria municipiului a fost de acord cu defrişarea copacilor din Custozza. Viceprimarul Ioan Bogăţan a încercat să „înverzească” oarecum această tristă concluzie exemplificând cu proiectul noului parc dendrologic ce va fi amenajat în zona Mamut, ceea ce nu compensează, în opinia reprezentanţilor societăţii civile, lipsa unor copaci verzi şi umbroşi în inima oraşului, printre betoane şi pavele, care vara pur şi simplu creează o senzaţie de deşert torid.
Singura certitudine obţinută în urma acestei dezbateri a fost readucerea în discuţie, în perioada imediat următoare, a proiectului de „remodelare” a scuarului Custozza. „Un exerciţiu de democraţie”, a recunoscut arhitecta şefă Hedviga Călin.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, huiduit la Alba Iulia de către mulțimea strânsă cu ocazia Zilei Naționale a României. A participat la un eveniment organizat la Monumentul Unirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, huiduit la Alba Iulia de către mulțimea strânsă cu ocazia Zilei Naționale a României. A participat la un eveniment organizat la Monumentul Unirii

Preşedintele Senatului şi al PNL, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, este prezent astăzi, 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia.

Acesta a participat la o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori, la Monumentul Unirii, înainte de a se deplasa înspre locul unde se va desfășura parada militară din oraș.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Unul dintre punctele culminante ale acestei zile festive va fi cu siguranță impresionanta paradă militară, care se anunță a fi un spectacol de amploare.

Peste 1000 de militari vor defila cu mândrie, însoțiți de zeci de transportoare blindate și autospeciale aparținând Ministerului Apărării Naționale. Cerul va fi animat de avioane și elicoptere, oferind un tablou impresionant și aducând un omagiu forțelor armate care au contribuit la apărarea și unitatea țării.

Festivitatea va atinge și corzi sensibile ale culturii românești, oferind o autentică masă populară, bogată în tradiții culinare. Spectacolele și concertele vor completa atmosfera, aducând un mix eclectic de divertisment și expresii artistice. Seara se va încheia cu un spectacol grandios de artificii, iluminând cerul și adăugând o notă de magie și splendoare încheierii festive.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Organizarea unui astfel de eveniment necesită un efort concertat al autorităților pentru a asigura siguranța și confortul participanților. Măsurile logistice, de securitate și de sănătate sunt implementate cu grijă, demonstrând responsabilitatea în gestionarea unui eveniment de asemenea amploare.

Programul zilei de 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia

 • 15.00 Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României,
  • Bulevardul 1 Decembrie 1918
 • 15.30 Marea Unire a Bucătarilor
  • Masa populară
  • Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei
 • 15.30 Prăjitura Unirii by Chef Toma
  • Masa populară
  • Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei
 • 15.30 ROMÂNIA TRADIȚIONALĂ
  • Spectacol folcloric extraordinar susținut de artiști din toate zonele istorice ale României: Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cornel Borza, Traian Jurchela, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Roxana Reche, Alexandru Pal, Roxana Bădescu, Elena Nistor, Floricica Moga, Nicolae Plută, Dorina Narița, Bogdan Toma, Ancuța Matei Olar, Anuța Iuga, Ioana Ciorea, Maximiliana Poienar, Ana Maria Alb, Daria Costea, Diana Izabela Marin, Maria Uțiu, Adina Popa, Bianca Șușman, Gabriel Bucur, Cristina Todor, Oana Vențel, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul Folcloric ,,Drăgan Muntean” al Județului Hunedoara, Ansamblul Folcloric ,,Busuiocul” al Județului Bacău, Grupul instrumental ,,Crai nou” din Alba Iulia.
  • Piața Cetății Alba Carolina
 • 16.00 #DeparteDarÎmpreună
  • Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Palatul Apor, Sala Senatului
  • *detalii despre accesul la eveniment se găsesc pe www.repatriot.ro
 • 18.00 Caleidoscopul Unirii
  • Animație, prezentări, reenactment istoric
  • Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului
 • 19.30 Un secol de dor
  • Concert eveniment cu: Grigore Leșe și invitații săi – soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu, Ioana Demetra Gârleanu, Taraful Cătălin Iancu
  • Piața Cetății Alba Carolina
 • 20.30 La mulți ani, România!
  • Spectacol de artificii
  • Piața Cetății Alba Carolina

Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare