Proiectul de reabilitare a Parcului Unirii, aflat în licitație: Redeschiderea pasajului subteran spre B-dul Transilvaniei, inel auto și pietonal, reamenajare peisagistică, piață de ceremonii între investițiile propuse
Podul Unirii, redeschiderea pasajului subteran spre B-dul Transilvaniei, inel auto și pietonal, reamenajare peisagistică, piață de ceremonii, printre investițiile propuse
Primăria Alba Iulia a lansat licitația privind reamenajarea Parcului Unirii cu ocazia Centenarului care se va celebra la 1 Decembrie 2018. Proiectul este unul amplu și vizează refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.
Potrivit estimărilor Primăriei Alba Iulia, valoarea lucrărilor se cifrează la 12.557.863 de lei, fără TVA, adică în jur de 3 milioane de euro (TVA inclus), și vizează o suprafață totală de 28.063 de metri pătrați. Se dorește reamenajarea întregii zone în vederea punerii în valoare a Monumentului Unirii, care va fi amplasat în Parcul Unirii, pe axul Catedralei Reîntregirii.
„Cu ocazia Centenarului Unirii din 1918 se dorește construirea Monumentului Unirii care să fie finalizat până la 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Realizarea și amplasarea în municipiul Alba Iulia a lucrării de artă vizuală de for public – Monumentul Marii Uniri au fost aprobate de Ministerul Culturii. Realizarea și amplasarea Monumentului Marii Uniri cad în sarcina Ministerului Culturii și Identității Naționale, iar amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental, precum și realizarea unei piațete revin în sarcina municipiului Alba Iulia. Se propune realizarea în principal a următoarelor obiective specifice: închiderea inelului auto perimetral, reamenajarea parcului, inclusiv dotările urbane, realizarea Piațetei de ceremonii și realizarea podului Marii Uniri”, se arată în descrierea pe scurt a proiectului.
Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată. De asemenea, se va amenaja o piațetă de ceremonii în suprafață de 4.400 de metri pătrați.
În parcul propriu-zis vor fi refăcute aleile, va fi înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, vor fi reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public. De asemenea, se propune închiderea inelului auto perimetral în jurul parcului prin unirea străzii Unirii cu strada Mihai Viteazul. Totodată, se are în vedere redeschiderea pasajului pietonal între Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei.
Proiectul reamenajării zonei aparține arhitectului Ioan Străjan. Ofertele pentru executarea lucrărilor propuse se pot trimite până în data de 9 iulie 2018. Este de așteptat ca după anunțarea câștigătorului să existe contestații, având în vedere valoarea mare a contractului, situație în care lucrările ar putea să nu fie gata până la 1 Decembrie 1918.
Emoții există și în legătură cu respectarea termenului de 26 noiembrie pentru finalizarea Monumentului Unirii, având în vedere că lucrările nu au început încă nici pentru acesta din cauza semnării cu mare întârziere a contractului între Ministerul Culturii și sculptorul Mihai Buculei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii