Proiectul de reabilitare a Parcului Unirii, aflat în licitație: Redeschiderea pasajului subteran spre B-dul Transilvaniei, inel auto și pietonal, reamenajare peisagistică, piață de ceremonii între investițiile propuse

Podul Unirii, redeschiderea pasajului subteran spre B-dul Transilvaniei, inel auto și pietonal, reamenajare peisagistică, piață de ceremonii, printre investițiile propuse

Primăria Alba Iulia a lansat licitația privind reamenajarea Parcului Unirii cu ocazia Centenarului care se va celebra la 1 Decembrie 2018. Proiectul este unul amplu și vizează refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.

Potrivit estimărilor Primăriei Alba Iulia, valoarea lucrărilor se cifrează la 12.557.863 de lei, fără TVA, adică în jur de 3 milioane de euro (TVA inclus), și vizează o suprafață totală de 28.063 de metri pătrați. Se dorește reamenajarea întregii zone în vederea punerii în valoare a Monumentului Unirii, care va fi amplasat în Parcul Unirii, pe axul Catedralei Reîntregirii.

„Cu ocazia Centenarului Unirii din 1918 se dorește construirea Monumentului Unirii care să fie finalizat până la 1 Decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Realizarea și amplasarea în municipiul Alba Iulia a lucrării de artă vizuală de for public – Monumentul Marii Uniri au fost aprobate de Ministerul Culturii. Realizarea și amplasarea Monumentului Marii Uniri cad în sarcina Ministerului Culturii și Identității Naționale, iar amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental, precum și realizarea unei piațete revin în sarcina municipiului Alba Iulia. Se propune realizarea în principal a următoarelor obiective specifice: închiderea inelului auto perimetral, reamenajarea parcului, inclusiv dotările urbane, realizarea Piațetei de ceremonii și realizarea podului Marii Uniri”, se arată în descrierea pe scurt a proiectului.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată. De asemenea, se va amenaja o piațetă de ceremonii în suprafață de 4.400 de metri pătrați.

În parcul propriu-zis vor fi refăcute aleile, va fi înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, vor fi reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public. De asemenea, se propune închiderea inelului auto perimetral în jurul parcului prin unirea străzii Unirii cu strada Mihai Viteazul. Totodată, se are în vedere redeschiderea pasajului pietonal între Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei.

Proiectul reamenajării zonei aparține arhitectului Ioan Străjan. Ofertele pentru executarea lucrărilor propuse se pot trimite până în data de 9 iulie 2018. Este de așteptat ca după anunțarea câștigătorului să existe contestații, având în vedere valoarea mare a contractului, situație în care lucrările ar putea să nu fie gata până la 1 Decembrie 1918.

Emoții există și în legătură cu respectarea termenului de 26 noiembrie pentru finalizarea Monumentului Unirii, având în vedere că lucrările nu au început încă nici pentru acesta din cauza semnării cu mare întârziere a contractului între Ministerul Culturii și sculptorul Mihai Buculei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

toma 5 iulie 2018 at 9:14

Santeti ca cel chel, care are si el doua fire de par, pe care toata ziua la piaptana . Asa si primaria Alba I, avem un simulacru de parc la care de doua ori pe an ii mai amenajam o alee si anulam alta, ii mai taiem doi copaci si montam o statuie, pina l-am sufocat. Chiar nu mai e nimic de reabilitat in orasul asta ?

Cetățeanul H 5 iulie 2018 at 15:32

Toma, tu ai inteles ce fac ăștia? Ce Parc sa mai fie?
Pai ăștia fac “inel auto perimetral in jurul parcului “ ???!!!
Ba da ăștia sunt nebuni???
De-abia astept sa văd masinile prin Parc !
Sa văd, pe unde își mai plimba albaiulienii copii, pe ”traseu” celor 3 fortificații, sau pe “traseul” porților?

Am totuși o curiozitate tehnica: dacă vor deschise pasajul spre bld. Transilvaniei, cum vor trece oamenii peste “inelul rutier” din Parc spre Catedrale?

Tara asta o luat-o razna total anul asta!
Zici ca și-au pierdut toți mințile!
Și doar cei din Parlament…

dolfi 5 iulie 2018 at 19:44

pai ei se lauda ca vor redeschide pasajul subteran. Eu ma intreb in cat timp se va umple acel pasaj de caca si pipiul cetatenilor ignoranti…

codru 5 iulie 2018 at 13:15

Pentru suprafața mare de ziduri, de șanțuri din Cetate primim ceva fonduri externe pentru întreținerea și menținerea lor de nu se renunță la o parte din ele, lărgită zona și crearea de condiții ambientale pentru locuitori așa cum au alte capitale de județ?
Și așa unii din români se întreabă la ce ne mai trebuie amintiri scare aduc aminte de suferința românilor din acele vremuri care au fost obligați să le construiască, să le întrețină, biruri…
Doamne ajută!

Răspunde

dolfi 5 iulie 2018 at 19:43

lasa tu monumentele istorice in pace! Suferinta romanilor nu trebuie uitata niciodata! Nici evreii nu vor sa darame Auschwitz-ul din acelasi motiv! sa fie aducere aminte generatiilor viitoare pentru a evita repetarea atrocitatilor!

Uita-te ce se intampla dupa 30 de ani de la dictatura, ne intoarcem inapoi… tocmai pentru ca romanii uita prea repede!

dolfi 5 iulie 2018 at 15:16

asa, dupa monumentu’ feisbuc, cimentati inca o parte din parc cu piata voastra inutila pentru ceremonii inutile… taiati tot ce e verde, pavati si cimentati tot, inghesuiti cat mai mult ciment si beton ca fraierestenii sunt obisnuiti cu inghesuiala

ducu 5 iulie 2018 at 16:54

SI TOATE CA SA-L PREASLAVIM PE tatuca HAVA.IAR PAVELE, IAR BORDURI, IAR ELIS , IAR MUTAM BANII DINTRUN BUZANAR IN ALTUL

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...