Rămâi conectat

Cultură Educație

Proiectul ARHEX: 20 de tineri au participat la atelierul de arheologie experimentală de la Șeușa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 31 august, în satul Șeușa, jud. Alba, Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a derulat primul atelier de arheologie exprimentală din cadrul proiectului ARHEX, proiect finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură”, program ce are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare și ca partener local, Primăria Comunei Ciugud.

Acest prim atelier de arheologie experimentală a avut ca tematică producerea de artefacte din ceramică, în special a vaselor dar și a anumitor figurine. Cei 20 de tineri participanți la atelier au învățat prin metode de educație nonformală să lucreze vase din lut sau figurine, au dobândit cunoștințe noi legate de meseria de arheolog și ce presupune asta, le-au fost împărtășite experiențe ale vieții de arheolog dar și câteva aspect legate de cercetările arheologice ce au avut loc cu ani în urmă în satul Șeușa în punctele „Cărarea Morii” și „Gorgan”, au aflat aspecte ale vieții cotidiene a populațiilor care au locuit în acest areal, au aflat cum ajunge un artefact ceramic de la descoperirea lui în săpătura arheologică și până la valorificarea lui în lucrări de specialitate dar și mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog și ale activităților de arheologie experimentală.

De asemenea au aflat care sunt procesele tehnologice ale producerii unui vas ceramic, începând de la modelarea acestuia, decorarea, pictarea și arderea, încercând practice să modeleze un astfel de artifact. Tinerii au fost foarte entuziasmați de această activitate dar și de jocurile menite să spargă gheața sau să energizeze grupul.

Sâmbăta viitoare, în 7 septembrie, tot la Șeușa, începând cu ora 11, un alt grup de tineri, dar și curioși din zona învecinată, precum și tinerii care au participat la acest atelier, sunt invitați să afle unele aspecte ale prelucrării materiarelor dure animale (os și corn), având ocazia să realizeze ei înșiși un obiect din aceste materii prime.

Proiectul ARHEX are ca scop facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la activități de arheologie experimentală prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural istorică. Prin activități de educație nonformală s-a încearcat să se atragă tinerii spre acest domeniu. Motiviația derulării acestui proiect este datorată faptului că în ultima vreme se observă că interesul tinerilor spre istorie este tot mai scăzut, dar mai ales pentru că Alba Iulia și județul Alba abundă de monumente istorice și situri arheologice fiind nevoie  de promovare dar mai ales de implicare activă a tinerilor în activități legate de istorie”, spune Cristian Dima, președinte al Asociației Alumni UAB.

[nggallery id=176]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea