Curier Județean
„Proiecții cu reflecții” la Caponieră: proiectul KineDok lansat de One World România ajunge la Alba Iulia
Asociația „Forum Apulum” lansează conceptul de evenimente „Proiecții cu reflecții” și devine partener local, în Alba Iulia, al seriei de proiecții marca KineDok oferite de către One World România. Cinefilii sunt așteptați în următoarea perioadă la proiecții de filme documentare europene și la dezbateri pe tema acestor producții cu invitați și public în locuri neconvenționale.
Vineri, 13 octombrie 2017, de la ora 19:00, la Caponieră (în spatele Palatului Apor), vor fi proiectate două documentare produse în Ungaria: Ordine de sus (Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Ungaria, Serbia și Muntenegru, 52 min., 2013) și Aceia (Krisztina Meggyes, Ungaria, 28 min., 2015). Accesul la Caponieră se face prin aleea din partea dreaptă, înainte de intrarea la baza sportivă „Winner’s Țălnar Club”. Filmat în 2013, Ordine de sus se concentrează pe refugiații care au plecat din Asia și Africa pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Grupuri de tineri speră să intre în Uniunea Europeană prin trecerea frontierei dintre Serbia și Ungaria. Într-un registru observațional, filmul spune povestea unei granițe văzute de pe partea ungară, unde unii localnici patrulează frontiera dintre satele lor și Uniunea Europeană, în calitate de gardieni publici și voluntari. De partea cealaltă a frontierei, un pastor din Subotica îi ajută să supraviețuiască pe imigranții pregătiți să treacă granița.
Aceia este un documentar de scurt metraj despre Vámosszabadi, un sat liniștit și bogat din Ungaria. Sau cel puțin așa era, până când un eveniment neașteptat a deranjat liniștea și pacea satului. În 2013 s-a înființat o nouă așezare de refugiați chiar la câțiva kilometri distanță de granița cu aceștia. Localnicii au avut o reacție puternică, începând să protesteze, iar un grup activist a decis să facă orice pentru a scăpa de imigranți. De fapt, acest mic sat s-a confruntat cu o problemă de care s-a lovit și restul lumii câteva luni mai târziu. Filmul ridică semne de întrebare privind toleranța, frica de necunoscut și emigrarea.
În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locuri alternative, vechi și noi, începând cu acest an și la Alba Iulia. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante, dintre care o parte vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria.
Sub forma unei experiențe împărtășite, proiectul KineDok te invită nu doar să vii să vezi un film, ci chiar să întâlnești cunoscători sau protagoniști ai filmelor într-un mediu informal și să discuți cu ei. Misiunea KineDok este de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al galeriilor și al altor locuri populare. Acestea oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente devine o experiență frumoasă.
Dintre documentarele din program, Asociația „Forum Apulum” vă invită să vizionați o parte:
– Ordine de sus (50 min., Ungaria, 2013) & Aceia (28 min., Ungaria, 2015)
– Cinema, mon amour (70 min., România, Republica Cehă, 2015)
– Un film autist normal (88 min., Republica Cehă, 2016)
– Copiii lui Cain (104 min., Ungaria, Franța, 2014)
– FC Roma (76 min., Republica Cehă, 2016)
– Liberi (73 min., Croația, 2015)
– Expirat (54 min., Norvegia, 2017)
– Sfârșitul lumii (40 min., Polonia, 2015)
– Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret (86 min., Bulgaria, 2014)
Programul proiecțiilor va fi anunțat ulterior pe site-ul www.forumapulum.ro și pe pagina de Facebook Forum Apulum.

Curier Județean
Acțiune preventivă a polițiștilor din Alba: Copiii unei tabere din județ au discutat despre siguranța rutieră și a navigării pe internet și a consumului de droguri
Acțiune preventivă a polițiștilor din Alba: Copiii unei tabere din județ au discutat despre siguranța rutieră și a navigării pe internet și a consumului de droguri
Polițiștii, alături de reprezentanții altor instituții din MAI continuă activitățile dedicate creșterii siguranței minorilor, pe perioada vacanței de vară. Minori aflați în zone de agrement, precum și minori instituționalizați în case de tip familial învață lecția siguranței.
Azi, 29 iunie 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu polițiști ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia, cu sprijinul Asociației ”Emanoil”, au fost prezenți în tabăra organizată în localitatea Tăuți, comuna Meteș, unde au discutat, cu copiii, despre siguranță.
Au fost abordate aspecte legate de siguranța rutieră, siguranța navigării pe internet dar și teme legate de prevenirea consumului substanţelor cu efect halucinogen și a consumului de tutun și alcool. Pentru implicare și pentru că au dovedit că și-au însușit noile cunoștințe, copiii au fost recompensați cu insigne, tricouri, șepci și rucsacuri, materiale promoționale ale Campaniei Naționale Cyberex.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au participat la discuții interactive cu tinerii aflați într-o casă de tip familiar din Blaj, precum și cu cei care învață la Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” din Blaj, care încă nu au intrat în vacanță.
Tinerilor li s-a recomandat să manifeste un comportament adecvat, astfel încât vacanța mare să le aducă doar amintiri frumoase. Mesajul polițiștilor a fost, cu precădere, îndreptat pentru prevenirea consumului de droguri, fiind evidențiate consecințele devastatoare pe care drogurile le au asupra sănătății și destinului unei persoane.
Mâine, 30 iunie, polițiștii, alături de reprezentanți ai altor instituții din MAI vor fi prezenți pe terenul de sport din Ighiu unde vor transmite mesaje preventive, în cadrul unei acțiuni organizată cu sprijinul Primăriei Comunei Ighiu.
Curier Județean
SCANDAL în Alba Iulia: Un bărbat din Cugir a agresat o femeie și a distrus portiera unei mașini. A fost reținut
SCANDAL în Alba Iulia: Un bărbat din Cugir a agresat o femeie și a distrus portiera unei mașini. A fost reținut
La data de 28 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au reținut un bărbat de 40 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru distrugere, lovire și tulburarea ordinii și liniștii publice.
În sarcina acestuia s-a reținut că, în timp ce se afla în incinta unui magazin din Alba Iulia ar fi tulburat ordinea și liniștea publică și ar fi agresat o femeie, pe care nu o cunoștea, în urma unui conflict spontan pe care a avut-o cu aceasta.
Totodată, polițiștii au stabilit că bărbatul ar fi bănuit și de distrugerea portierei unui autoturism parcat pe raza municipiului Alba Iulia, faptă săvârșită ca urmare a unui conflict spontan pe care l-ar fi avut cu proprietarul autoturismului.
În cursul zilei de azi, 29 iunie, bărbatul va fi prezenta Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.
Curier Județean
Bărbat de 42 de ani, din Ciugud, prins de către polițiști la volanul unui autoturism cu numere expirate. S-a ales cu dosar penal
Bărbat de 42 de ani, din Ciugud, prins de către polițiști la volanul unui autoturism cu numere expirate. S-a ales cu dosar penal
La data de 28 iunie 2022, în jurul orei 19,00, polițiștii de ordine publică din Alba Iulia, în timp ce acționau pe Calea Moților din Alba Iulia au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 42 de ani, din comuna Ciugud, județul Alba.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autorizația provizorie de circulație a autoturismului era expirată.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Obiceiuri, Tradiţii şi Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel: Se dă de pomană pentru sufletele celor morţi, apar licuricii şi nu mai cântă cucul
-
Curier Județeanacum 5 ore
2 iulie| ”Ziua Rozelor” 2022, la Aiud și Ciumbrud. Concert 3 Sud Est, ateliere și artificii. PROGRAM
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Câți bani vor primi profesorii și elevii din Alba Iulia pentru performanțele școlare: Aprobarea granturilor, pe masa consilierilor locali
-
Sportacum 8 ore
FOTO: Nicolae Stanciu, tată pentru a doua oară! Aflat în China, “tricolorul” s-a bucurat de o nouă fetiță, Zoe Carolina
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Florin Cîțu a DEMISIONAT de la șefia Senatului: Cine va fi interimar
-
Actualitateacum 8 ore
FOTO| MASACRU pe Drumul European 85: Sunt trei morți și șase răniți. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
-
Actualitateacum 11 ore
Factură RECORD pentru o femeie din Sighetul Marmației: Are de plată peste 70.000 de lei pentru serviciile de telefonie mobilă
-
Sportacum 12 ore
La Buzău, pe Stadionul “Metalul”, turneul final Under 17 | GT Sport Alba Iulia – ACSM Codlea, azi, ora 12.00, în a doua semifinală
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP
-
Sportacum 7 ore
În faza regională a Cupei României, ediția 2022/2023 | CSU Alba Iulia – CS Gheorgheni (Harghita), în 9 iulie
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Amenzi de peste 365.000 de lei pentru agenții economici din Alba în primul semestru din 2022: Ce sumă au colectat finanțele din județ până în mai