Rămâi conectat

Actualitate

PROIECT: Taxă pe ciment sau pietriș – un nou impozit pregătit de Guvern pentru români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul vrea să introducă un impozit special pe ciment sau pietriş, pentru a finanţa constituirea unui Fond Naţional de Locuire cu care să construiască locuinţe la preţuri mici. Acest fond ar putea fi alimentat, de asemenea, cu o parte din banii colectaţi de stat prin taxele pe proprietate, dar şi din chiriile proprietăţilor statului.

taxeInformaţiile apar într-un draft al Strategiei Naţionale de Locuire, citat de Capital.ro.

Strategia menţionată prevede înfiinţarea unui Fond Naţional de Locuire al cărui obiectiv să fie „sporirea disponibilităţii locuinţelor de calitate bună, eficiente energetic şi la un preţ convenabil, evitând în acelaşi timp cheltuielile ineficiente de fonduri publice“.

Această idee a constituirii fondului ar fi venit însă de la Banca Mondială, care a furnizat statului şi un raport asupra politicilor de locuire din România. Pe lângă taxa dedicată pe produse precum cimentul, Fondul s-ar mai putea finanţa şi din emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului.

Pe lângă taxa dedicată pe produse precum cimentul, Fondul s-ar mai putea finanţa şi din emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului. Alte surse vizate ar fi bani din bugetul de stat, din fonduri europene sau din „unele contribuţii de la administraţia locală“.

În fine, documentul precizează că programul „Prima Casă“ ar putea fi inclus în programele fondului, însă detaliile lipsesc. De asemenea, Fondul Naţional de Locuire ar mai putea urma să ofere stimulente dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea de locuinţe la preţuri mici. De asemenea, ar putea derula proiecte împreună cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) sau să fie partener de finanţare pentru primării sau asociaţii de proprietari pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a sistemelor de termoficare şi a locuinţelor.

Surse: capital.ro; realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea