Rămâi conectat

Actualitate

Proiect de lege: Retragerea unei plângeri penale să înlăture răspunderea doar cu aprobarea procurorului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un deputat PSD retragerea plangerii penalepropune ca retragerea unei plângeri penale prealabile să înlăture răspunderea penală a persoanei la adresa căreia a fost făcută plângerea numai în cazul în care aceasta va fi însuşită de procuror, informează Agerpres.

Parlamentarul a iniţiat şi depus la Senat, în acest sens, două proiecte de modificare a Codului Penal şi, respectiv, a Codului de Procedură Penală.

„Retragerea unei plângeri penale prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă, numai dacă este însuşită de procuror”, prevede proiectul de modificare a Codului Penal, conform Agerpres.

„Retragerea plângerii este reglementată de Codul Penal articolul 158. În Codul Penal actual există 25 de infracţiuni, la care se adaugă alte infracţiuni cuprinse în 9 legi speciale pentru care este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate în vederea începerii urmăririi penale. În acelaşi timp, lipsa sau retragerea plângerii prealabile împiedică desfăşurarea procesului penal. Articolul 16 din Codul de Procedură Penală este cel care specifică toate situaţiile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penal, printre care şi retragerea plângerii”, precizează iniţiatorul, Andrei Valentin Sava, în expunerea de motive.

Acesta a arătat că mass-media a adus în atenţie în ultimele luni cazuri de lovire şi alte acte de violenţă în care retragerea plângerii poate duce la absolvirea de de culpă a agresorului, chiar şi dacă dovezile agresiunii sunt evidente şi incontestabile.

„O situaţie de acest gen este cea a unei tinere salvamontiste din Straja care a fost agresată de un interlop local, întreaga scenă fiind filmată cu camera de luat vederi. Aceasta şi-a retras ulterior plângerea, iar agresorul a rămas nepedepsit. Observăm, aşadar, cât de riscantă este în practică această prevedere care permite retragerea plângerii. Ea este speculată de agresori, lăsând loc şantajului sau altor practici care alterează în final scopul justiţiei de a face dreptate părţii vătămate”, a explicat iniţiatorul.

Senatul este prima Cameră sesizată.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea