Rămâi conectat

Actualitate

Proiect de lege: Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă

Publicat

în

Un grup de senatori a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru completarea Legii educației naționale, care prevede că personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă.

„Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislația în vigoare, dacă are o vechime în învățământ de cel puțin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbații”, se arată în proiectul de lege inițiat de senatori PSD și aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților până la 26 septembrie.

Potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative, dreptul la pensionare la cerere al cadrelor didactice s-a regăsit în statutul didactic anterior anului 2011.

Electrica Furnizare Discount

„Pe de altă parte, există angajați care își doresc pensionarea, la cerere, pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerințelor de eficiență ale sistemului de învățământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor. Există, de asemenea, cadre didactice care demonstrează competență și după îndeplinirea vârstei de pensionare. Acestora legea le permite să rămână ca titulari în sistemul de învățământ încă trei ani peste vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru a echilibra balanța considerăm că propunerea este întemeiată. Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, trei ani după împlinirea vârstei de pensionare să li se permită și pensionarea acelor angajați care consideră că nu mai sunt apți de rezultate în învățământ, tot cu trei ani, dar anterior vârstei de pensionare”, se arată în expunerea de motive.

Printre inițiatorii acestui proiect se numără Liviu Pop, Ecaterina Andronescu și Mihai Fifor.

sursa: Agerpres

Publicitate

Actualitate

Recalcularea pensiilor: Când se va simți prima creștere și ce se pregătește pentru cei cu pensii mici

Publicat

în

Recalcularea pensiilor: Când se va simți prima creștere și ce se pregătește pentru cei cu pensii mici

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR a dat mai multe explicații referitoare la recalcularea pensiilor. Mai exact, acesta a explicat în ca va consta reformarea sistemului de pensii şi ce măsuri au convenit liderii coaliţiei să nu fie încălcate în procesul de recalculare.

Întrebat dacă reforma pensiilor va însemna pentru unii pensionari scăderea pensiilor, Kelemen Hunor a subliniat faptul că așa ceva nu se poate accepta. Pe de altă parte, el a precizat că recalcularea pensiilor nu înseamnă că pensionarii vor primi mai mulți bani, el făcând referire la pensiile de serviciu sau cele speciale.

Hunor a mai mendționat că în realitate, pensiile pe bază de contributivitate nu trebuie să scadă.

Electrica Furnizare Discount

„Asta nu se poate accepta. Toată lumea este de acord că recalcularea nu înseamnă că vei primi mai puţin decât ai primit. Aici nu vorbim de pensiile de serviciu sau pensiile speciale. Acolo pensiile nu pot fi mai mari decât salariul şi este o altă problemă. Dar la pensiile pe bază de contributivitate nu trebuie să scadă.

Sunt câţiva, unii care au ieșit cu aceeași vechime cu condiţii similare şi au pensii mai mici decât cei care au ieșit în condiţii similare un an doi mai târziu, după o muncă aproape identică şi aceste lucruri trebuie văzute. Nimeni nu se gândește să scadă pensiile. Acest lucru nu se poate accepta”, a spus acesta.

Totodată, vicepremierul a mai menționat că partidul său a propus o creștere a pensiilor, având în vedere presiunea inflaționistă, iar toate aceste creșteri fac parte din programul de guvernare.

Kelemen Hunor a adăugat că prima creștere va fi în luna ianuarie, sperând ca pensionarii cu venituri mici să primească un ajutor în această iarnă având în vedere creșterile facturlor.

„Chiar noi am propus o creștere a pensiilor în perioada imediat următoare pentru că există o presiune inflaționistă şi o presiune în ceea ce privește preţurile la energie asupra populației. Creșterile au fost anunțate în programul de guvernare. Va fi o creștere la începutul lunii ianuarie.

Încercăm să dăm pensionarilor cu sume mai mici o singură dată o sumă pentru a acoperi cheltuielile legate de inflație şi creșterile la energie. Important este să mergem țintit şi cei care au nevoie de ajutor să primească un pic mai mult şi cei care nu au nevoie neapărat, cei cu pensii mari, să mai aştepte un pic, sau creșterea să fie un pic mai mică, proporțional bineînțeles”, a mai adăugat, Kelemen Hunor

Sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Raed Arafat despre noi RESTRICȚII de Sărbători: Va trebui să fie analizată situația prin 10-15 decembrie

Publicat

în

Raed Arafat despre noi RESTRICȚII de Sărbători: Va trebui să fie analizată situația prin 10-15 decembrie

Secretarul de stat Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit, joi seară, 2 decembrie, despre situația epidemiologică din România, făcând referire la măsurile ce trebuie luate chiar înainte de Crăciun. „Vin sărbătorile, cu siguranță toată lumea dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă”, a precizat, printre altele, Raed Arafat.

Raed Arafat face noi anunțuri cu privire la ce se va întâmpla în România din punct de vedere epidemiologic, în contextul pandemiei de coronavirus. În primele două săptămâni ale lunii decembrie, autoritățile urmează să stabilească ce restricții se vor aplica în contextul sărbătorilor de iarnă. Deși este foarte devreme pentru a face preconizări legate de felul în care va evolua valul de infectări cu SARS-COV-2, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut câteva observații pe această temă.

„Cred că va trebui să fie analizată (n.r. situația răspândirii virusului SARS-COV-2) cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia”, a transmis, recent, șeful DSU, întrebat fiind despre noi restricții ce s-ar putea aplica în contextul evenimentelor organizate cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou.
Șefii României vor înăsprirea măsurilor chiar înainte de Crăciun

Electrica Furnizare Discount

Șeful DSU a informat, însă, joi seară, 2 decembrie, că oamenii din vârful politicii, în frunte cu președintele României, Klaus Iohannis, sunt de părere că trebuie luate măsuri stricte în ceea ce privește pandemia de coronavirus.

„Măsura cea mai importantă va fi continuarea testării, pe cât posibil, și carantinarea celor care vin din zone de risc. Rămâne măsura vaccinării. Dacă oamenii s-ar convinge… Avem capacitate mare. Nu (n.r. ducem) lipsă de vaccin. În 10 zile putem vaccina un milion de oameni. Și acum nu este târziu să meargă la vaccinare”, a spus Raed Arafat, precizând că „varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă”.
Raed Arafat: „Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă”

În acest context, chiar dacă „vin sărbătorile și cu siguranță toată lumea dorește sărbători ca înainte”, șeful DSU a subliniat că „oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă”.

„Cel puțin la nivel înalt, s-a vorbit de vaccinare continuă. Vin sărbătorile, cu siguranță toată lumea dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă. Nu-mi place să comentez pe linie politică. Dacă nu erau convinși că nu trebuie măsuri, nu se luau. Faptul că s-a investit în vaccinare, înseamnă că lumea la vârf era convinsă”, a mai spus Raed Arafat, șeful DSU, într-o intervenție televizată la Antena3.

Sursa: evz.ro

Citește mai mult

Actualitate

Persoanele care vin din zonele ROȘII, inclusiv cele vaccinate, ar putea fi CARANTINATE. Anunțul Ministrului de Interne

Publicat

în

Persoanele care vin din zonele ROȘII, inclusiv cele vaccinate, ar putea fi CARANTINATE. Anunțul Ministrului de Interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat într-o conferință de presă la sediul Guvernului, că pe fondul apariției tulpinii africane a coronavirusului, în această seară se va discuta despre introducerea obligativității carantinării persoanelor care vin din statele încadrate ca zone roșii, chiar dacă acele persoane sunt vaccinate.

„Nu trebuie sa lasam garda jos, categoric. Mai avem 3 judete in scenariul rosu. Rata de infectare la 24 de ore este in scadere dar in acelasi timp ne uitam cu ingrijorare la ce spune OMS de exemplu cu riscurile care ar putea veni dintr-o anumita zona a lumii, din Africa, cu noua tulpina. Vom vedea raportul OMS.

Noi azi adoptam o Hotarare a CNSU prin care vom stabili lista tarile cu zonele verzi, galbene, rosii, si cu siguranta acolo daca OMS ne spune ca exista aceste riscuri, eu cred, dar nu s-a luat decizia, ca Romania va introduce in zona rosie automat aceste tari si ce inseamna zona rosie inseamna obligatoriu carantinarea celor care vin din acele zone, chiar daca sunt persoane vaccinate, daca vorbim de aceasta tulpina foarte agresiva. Azi vom lua hotararea in CNSU”, a spus Bode.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare