Proiect de LEGE: Învățământul obligatoriu să fie de 15 ani: 2 ani de grădiniță, clasa pregătitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu și 4 clase la liceu
Învățământul obligatoriu ar putea fi extins la 15 ani, dacă va fi adoptată o propunere legislativă a deputaţilor PSD şi UDMR. Concret aceştia vor ca până în 2020, ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani liceu să devină obligatorii. Proiectul va fi supus votului în Camera Deputaţilor.
Sărăcia, şomajul, scăderea natalităţii şi cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preşcolari. În 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani au fost înscrişi la grădiniţă, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleaşi statistici arată şi că numărul grădiniţelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii: de la peste 10 mii în 1990, s-a ajuns la puţin peste o mie în 2016.
„Din punct de vedere al grădiniţei, dacă ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educaţiei şi costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educaţiei. Ar fi o măsură binevenită mai ales în sistemul rural”, spune Eugen Ilea.
Nici în licee, situaţia nu e mai bună. În anul 2016-2017, din 120 mii de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat.
„Este în vigoare articolul care spune foarte clar ca pâna în anul 2020 Ministerul Educației Naționale asigură extinderea învățământului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a”, spune Liviu Pop, fost ministru al Educației.
Practic, prin acest proiect de lege iniţiat de deputaţi, se urmăreşte acelaşi lucru. Pe lângă clasele finale de liceu, grupa mijlocie şi grupa mare ar deveni obligatorii.
Conform proiectului, un copil va trebui să facă obligatoriu 2 ani de grădiniță- grupa mijlocie și mare-, apoi clasa pregătitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu și 4 clase la liceu.
În acest moment, proiectul de lege este la Camera Deputaţilor.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii