Proiect de LEGE: Învățământul obligatoriu să fie de 15 ani: 2 ani de grădiniță, clasa pregătitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu și 4 clase la liceu

Învățământul obligatoriu ar putea fi extins la 15 ani, dacă va fi adoptată o propunere legislativă  a deputaţilor PSD şi UDMR.  Concret aceştia vor ca până în 2020, ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani liceu să devină obligatorii. Proiectul va fi supus votului în Camera Deputaţilor.

Sărăcia, şomajul, scăderea natalităţii şi cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preşcolari. În 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani au fost înscrişi la grădiniţă, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleaşi statistici arată şi că numărul grădiniţelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii: de la peste 10 mii în 1990, s-a ajuns la puţin peste o mie în 2016.

ELIT

„Din punct de vedere al grădiniţei, dacă ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educaţiei şi costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educaţiei. Ar fi o măsură binevenită mai ales în sistemul rural”, spune Eugen Ilea.

Nici în licee, situaţia nu e mai bună. În anul 2016-2017, din 120 mii de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat.

Mihail David - 2020

„Este în vigoare articolul care spune foarte clar ca pâna în anul 2020 Ministerul Educației Naționale asigură extinderea învățământului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a”, spune Liviu Pop, fost ministru al Educației.

Practic, prin acest proiect de lege iniţiat de deputaţi, se urmăreşte acelaşi lucru. Pe lângă clasele finale de liceu, grupa mijlocie şi grupa mare ar deveni obligatorii.

Conform proiectului, un copil va trebui să facă obligatoriu 2 ani de grădiniță- grupa mijlocie și mare-, apoi clasa pregătitoare, 4 clase primare, 4 clase la gimnaziu și 4 clase la liceu.

În acest moment, proiectul de lege este la Camera Deputaţilor.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

toma 9 martie 2018 at 9:49

O porcarie. Ma asteptam la examen de admitere pentru a ridica prestigiul scolii. Sant suficiente 8 clase pt. a scrie si citi. Nu toata lumea e de liceu. Daca odata liceul insemna ceva, acum a ajuns un laborator de nulitati in care se intra cu medii de 3 si 4. Se vede clar ca se urmareste doar interesul profesorilor, salarii, ore la norma si loc de munca, nicidecum calitate. Fabrica de diplome isi mareste productia in loc sa fie, cu adevarat, reformata din temelii.

silvia 9 martie 2018 at 20:05

Se incearca ruperea copiilor de parinti si bunici incepand obligatoriu …cu varsta de 3 ani…e cumplit…cei care fac astfel de propuneri este clar ca NU au copii. Ce te faci cu acei copii care nu pot invata 12 clase…si se opresc mai repede…sistemul scolar o ia razna complet….sunt copii care stau la scoala cat stam la serviciu…adica 8 ore…ii dresam de mici…ei sunt viitorul si trebuie distrusi!! Ce cuvinte..OBLIGATORIU…am ajuns niste turme de oi care nu au nimic de spus in ceea ce privesc proprii copii….ni se dicteaza tot: cand sa ii dam la gradinita, cand sa ii tratam, cand sa ii vaccinam, cand si cum sa ii educam…etc…cand sa termine obligatoriu scoala…oare se vor terimina toate aceste ineptii???

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...