Rămâi conectat

Ştirea zilei

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Mii de oameni, așteptați la cea mai mare şi cunoscută sărbătoare populară din România, în 22 și 23 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina. Sărbătoarea este organizată de sute de ani în cea mai apropiată duminică de praznicul Sfântului Ilie 

* 22 – 23 iulie 2017 – la Avram Iancu şi pe Muntele Găina *

Mii de oameni sunt aşteptaţi la sfârşitul acestei săptămâni la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul este organizat de sute de ani în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie) şi păstrează caracteristicile tradiţionale autentice. Spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică folk şi muzică uşoară, focuri de artificii şi petreceri în aer liber sunt câteva dintre ingredientele ediţiei din acest an.

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, deschiderea oficială fiind dată de tulnicăresele din Apuseni şi de cântecul unic al tulnicelor, instrument simbol al Târgului de Fete dar şi al Ţării Moţilor. În acest an în deschiderea festivă se va alătura şi Fanfara „Augustin Bena” a Judeţului Alba. De la ora 14,00 va avea loc la Muzeul Memorial „Avram Iancu” un moment evocator în memoria lui Avram Iancu cel care a fost declarat de Parlamentul României erou al națiunii române. În centrul comunei Avram Iancu va avea loc un târg al meșterilor populari dar şi o expoziţie de fotografie etnografică denumită „Timp Străvechi” şi fiind semnată Vasile Sârb și elevii săi de la Clasa de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”. În program sunt incluse apoi activităţi de educaţie artistică şi culturală pentru copii realizate de reprezentanţii Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

La ora 17,00 în centrul comunei Avram Iancu va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua : Ansamblul Folcloric „Arieșul” din Cîmpeni – instructor Gheorghe Bădău, Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol – instructor Oana Joldeș, Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș – coordonator Liliana Stoica, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba şi Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. De asemenea pe scenă vor urca şi maestrul Dumitru Fărcaş dar şi soliştii Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa. Conducerea muzicală este asigurată de Alexandru Pal. La ora 20,00 va avea loc un foc de artificii în Avram Iancu şi apoi participanţii vor urca pe Muntele Găina.

Sâmbătă seara – Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21,00 va avea loc un recital susținut de trupa RE-BORN, iar de la ora 21,40 un concert extraordinar de muzică folk cu Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban, Florin Săsărman. Petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, atmosfera fiind întreţinută de MC și DJ SEGA, într-un show unic de lumini și efecte speciale.

Duminică – Târgul de Fete debutează, la ora 10,00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri iscusiţi îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 va începe un spectacol extraordinar de folclor în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Urmașii Magherilor” din Albeni (Gorj), Ansamblul Folcloric „Doina Mureșului” din Arad, Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita (Bihor), Ansamblul Folcloric din Cluj, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, alături de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița. De asemenea va evolua şi Ansamblul de dansuri al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală a întregului spectacol va fi asigurată de Alexandru Pal.

 „Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand important al României, iar manifestarea este cunoscută ca fiind cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. În vechime sărbătoarea era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească venind din localităţile apropiate Muntelui Găina, să îşi revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii şi chiar să se căsătorească. În prezent Târgul de Fete de pe Găina reprezintă şi încercarea noastră de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale, portul popular românesc, obiceiurile şi tradiţiile dar şi muzica populară autentică. Sperăm ca şi în acest an mii de oameni să urce pe Muntele Găina pentru a preţui împreună tradiţiile noastre strămoşeşti invitaţia organizatorilor fiind ca în fiecare an: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria comunei Avram Iancu, în parteneriat cu consiliile judeţene din Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai mare sărbătoare românească în aer liber

 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca şi cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Târgul de Fete se organizează, al fel ca şi în vechime, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea:  „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă şi zone cu curent electric pentru cei care vor să petreacă două zone minunate în natură.

Pentru mai multe detalii privind accesul în zonă şi amenajarea spaţiului unde se desfăşoară manifestarea puteţi consulta harta ataşată acestui comunicat sau puteţi afla mai multe detalii de pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba:

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina:

SÂMBĂTĂ / 22 IULIE 2017

Muzeul Memorial „Avram Iancu”

Ora 14:00 – Moment evocator în memoria lui Avram Iancu – Erou al Națiunii române

Centrul Comunei Avram Iancu

Ora 13:00 – Târgul Meșterilor populari din judeţul Alba

Ora 16:00 – Expoziţia de fotografie etnografică “Timp Străvechi” semnată Vasile Sârb și elevii săi

Ora 16:30 – Activităţi de educaţie artistică și culturală pentru copii

Ora 17:00 – Spectacol folcloric

Ansamblul Folcloric „Arieșul” din Cîmpeni – instructor Gheorghe Bădău

Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol – instructor Oana Joldeș

Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș – coordonator Liliana Stoica

Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza și soliștii vocali

DUMITRU FĂRCAȘ

Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa

Conducerea muzicală – Alexandru Pal

Ora 20:00 – Foc de artificii și urcare pe Muntele Găina

MUNTELE GĂINA

Ora 21:00 – Recital susținut de trupa RE-BORN

Ora 21:40 – Concert extraordinar de muzică folk

VASILE ȘEICARU, MIRCEA VINTILĂ, VALI ȘERBAN, FLORIN SĂSĂRMAN

ORA 24:00 – Discotecă în aer liber alături de animatoare

MC și DJ SEGA, într-un show unic de lumini și efecte speciale

Ora 24:00 – Foc de artificii și foc de tabără

 

DUMINICĂ /  23 iulie 2017

Ora 10.00 –  TE DEUM și ceremonial de depunere coroane în memoria lui Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, alături de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara ”Augustin Bena” a Județului Alba

Ora 10:30 – Târgul Național al Meșterilor Populari

Ora 11:00 – Spectacol extraordinar de folclor

Ansamblul Folcloric “Urmașii Magherilor” din Albeni, Gorj

Ansamblul Folcloric “Doina Mureșului” din Arad

Ansamblul Folcloric “Floarea Barcăului” din Marghita, Bihor

Ansamblul Folcloric din Cluj

Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al județului Alba, alături de:

Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza

Conducerea muzicală – Alexandru Pal


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național “Bethlen Gábor” din Aiud, premiul III la etapa națională a olimpiadei de matematică pentru școlile cu predare în maghiară și calificare la faza internațională Elevul Gábor Farkas Ferenc s-a calificat la etapa națională, unde a obţinut premiul III și s-a calificat la etapa internațională a olimpiadei. Citește și: FOTO: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea