Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Programul RABLA 2013: Operatorii economici respinşi pot depune contestaţii de astăzi. Vezi lista

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă închiderea sesiunii de evaluare și validare a dosarelor depuse de colectori în Programul „Rabla 2013”. Lista operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, care nu au fost validați în Program, este publicată pe site-ul AFM, la secțiunea aferentă Programului. Începând de astăzi, 31 mai 2013, operatorii economici care au fost respinși pot depune contestaţii. Lista Solicitanţilor – colectori respinşi în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2013 poate fi văzută pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. 

De asemenea, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu împreună cu inspectorii Gărzii Naționale de Mediu au început să controleze toți colectorii înscriși în programul ”Rabla 2013” pentru a verifica dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

„Procedura în ceea ce priveşte tichetele în programul de înnoire a parcului auto continuă. S-a finalizat procedura de depunere a dosarelor. În momentul acesta, Administraţia Fondului pentru Mediu evaluează acele dosare. În acelaşi timp, la nivel naţional, inspectorii Gărzii de Mediu, împreună cu reprezentanţii Fondului pentru Mediu, verifică dacă acei colectori şi dealeri îndeplinesc criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, în aşa fel încât, după etapa de evaluare, să se posteze pe site lista cu toţi cei care au îndeplinit toate condiţiile şi să înceapă distribuirea tichetelor. Estimăm că, în cursul săptămânii viitoare, după miercuri, adică joi sau vineri, va începe distribuirea tichetelor valorice” a declarat Ministrul Mediului conform Agerpres.

Anul acesta, 288 de dosare au fost depuse de operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz şi 105 dosare de producători/dealeri auto.

Informaţii suplimentare

Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul ”Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul „Rabla” este posibilă în cazul achiziționării unui autovehicul electric. Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

– achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;

– achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce Co2 mai mică de 100g/km;

– achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziționarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

De asemenea, termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul va fi de maxim 10 zile. În termen de 45 de zile, cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul și dețin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/ dealerul auto acceptat în program, fără a depăși termenul de 20 noiembrie 2013.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziționarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăși însă data de 20 noiembrie 2013.

Prin Programul ”Rabla” derulat anual din 2005 și până în prezent au fost casate 459.775 autoturisme uzate și au fost achiziționate 225.869 autoturisme noi.

Sursa: Realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea