Rămâi conectat

Actualitate

Programul Noua Casă 2022: Care sunt condițiile, ce locuințe pot fi achiziționate și care sunt costurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Noua Casă 2022: Care sunt condițiile, ce locuințe pot fi achiziționate și care sunt costurile

Plafonul de garantare pentru anul 2022 a fost stabilit de către Guvern la valoarea de 1,5 miliarde de lei, FNGCIMM anunțând în cursul săptămânii trecute lansarea programului Noua Casă, astfel dosarele primilor beneficiari pot fi încărcate în aplicația programului.

FNGCIMM a publicat recent și un ghid al programului ce cuprinde atât detalii referitoare la valoarea și dobânda creditelor, la garanții și asigurări, cât și la pașii de urmat după ce a fost găsită o locuința sau care sunt motivele pentru care dosarul poate să devină invalid.

Condiții pentru a putea cere acest credit

Cei care doresc să aplice pentru un credit trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:

să nu dețină în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă (în acest caz fiind nevoie de o declarație pe propria răspundere).

De acest program pot beneficia orice cetățean român singur sau în cuplu însă în condițiile în care ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului.

Atunci când unul dintre parteneri a beneficiat în trecut de un astfel de program, atunci numai cel care nu a beneficiat de un astfel de credit va putea aplica celălalt având numai calitatea de garant sau coplătitor.

Beneficiarii vor trebui să îndeplinească și o serie de criterii de eligibilitate care sunt cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Ce locuințe pot fi achiziționate

Pentru un avans de 5% locuința nu poate depăși valoare de maximum 70.000 de euro iar procentul maxim de garantare de 50%.

Dacă locuința ajunge până la 140.000 de euro, atunci valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Important de știut este că cei care vor să își cumpere o locuință care depășește prețul maxim din program o pot face, însă cu condiția achitării diferenței din venituri proprii.

Cât te costă

Conform ghidului, pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesară solicitarea de informații de la bănci iar avansul iar banii pentru avans să fie pregătiți.

Alte costuri sunt:

depozitul colateral, ce reprezintă contravaloarea a trei rate de dobândă;

dobânda, formată din Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor la care se adaugă o marjă de maximum 2%;

comisionul anual de garantare, ce reprezintă 0,3%;

costuri privind prima de asigurare a imobilului și în taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea