Rămâi conectat

Cultură Educație

Program special la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Holocaustul  reprezintă exterminarea sistematică a şase milioane de evrei de către regimul nazist, în timpul celui de-al doilea război mondial.  9 octombrie este ziua în care, în 1941, regimul Ion Antonescu a început primele deportări ale evreilor din Basarabia şi Bucovina, şi chiar din dreapta Prutului, spre Transnistria. Acest tărâm avea să însemne pentru mulţi dintre cei deportaţi sfârşitul vieţii lor – prin epuizare fizică, înfometare şi boli sau prin împuşcare.

De aceea, în fiecare an la Școala Mihai Eminescu comemorează acest moment tragic, întrucât marile lecţii ale istoriei trebuie să fie cunoscute tinerilor și nu numai. Peste timp, ele devin un îndemn la raţiune, la o mai bună înţelegere între ţări şi popoare, între etniile aceleiaşi naţiuni, care trebuie să găsească forţa şi înţelepciunea convieţuirii paşnice.

Elevii claselor a VIII-a au apelat în demersul comun la documente istorice, mesaje scrise lăsate de cei care au fost victime nevinovate, la mărturii ale supraviețuitorilor, dar și la imagini peste timp din epicentrul infernului, cum pe buna dreptate poate fi numit lagărul de exterminare de la Auschwitz. Au fost prezentate referate ale elevilor, imagini ale lagărului de la Auschwitz azi, interviuri filmate cu supraviețuitori ai lagărelor și filmele documentare: Auschwitz și Soluția finală  și  Lagărul morții – Treblinka, Poveștile supraviețuitorilor.

O rugăciune evreiască spune: „Să ne amintim”. Să ne amintim pentru a-i cinsti pe cei care au murit nevinovaţi. Să ne amintim pentru a spune generațiilor următoare tragedia Holocaustului. Să ne amintim pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea