Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani

Iosif Fiț, profesor cu o carieră didactică de peste 40 de ani, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, distincție oferită în anul când acesta împlinește vârsta de 80 de ani.

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de luni, 29 aprilie 2024, proiectul prin care profesorul Iosif Fiț ar urma să primească titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”Considerăm că toată activitatea domnului Iosif Fiț pe cele trei paliere: didactică, dirijorală și componistică este una de excepție. A purtat în toată Europa cu mândrie numele de român, albaiulian sau moț, prin împlinirea vocației sale, ridicând nivelul cultural-artistic al orașului nostru.

Astfel, considerăm că este oportun ca în anul acesta, la împlinirea vârstei de 80 de ani (este născut pe data de 25 decembrie 1944, dar înregistrat în acte în anul 1945), să îi fie conferit titlul Cetățean de Onoare al orașului Alba Iulia, se arată în referatul de aprobare.

Domnul Iosif Fiț s-a născut la data de 4 ianuarie 1945, în comuna Avram Iancu, județul Alba, a absolvit cursurile liceale la Abrud, în 1964 și a studiat la Facultatea de Compoziție. Dirijat, Muzicologie, din cadrul Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima, din Cluj-Napoca.

Între anii 1967-1973, a funcționat ca profesor de muzică la Școala Generală nr. 3 Alba Iulia, între anii 1973-1981 a fost profesor la Liceul Teoretic Horea, Cloșca și Crișan Alba Iulia, între 1981-1990 și-a desfășurat activitatea didactică în calitate de profesor de Teorie și Solfegii la Școala de Muzică cu clasele I-VIII, secție a Școlii Generale nr. 1 Alba Iulia, iar între anii 1990-2009, ca profesor de Teorie și Solfegii, precum și de Armonie la Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia.

În paralel, a mai funcționat ca profesor de Muzică religioasă la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Simion Ștefan Alba Iulia, între anii 1991-2000 și 2004-2009, precum și ca lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, între anii 1996-1997.

Activitatea didactică de peste 40 de ani s-a concretizat în numeroase premii obținute de elevii participanți la olimpiadele naționale de muzică sau cu corurile înființate și dirijate în fiecare instituție unde a predat.

Activitatea dirijorală a fost permanentă, participând la repetiții cu mai multe coruri în același timp. Menționăm acum doar Corul Școlii Generale nr. 3, Corul Profesorilor și Ansamblul folcloric „Doina Albei”, Corul Medicilor, Corul Casei de Cultură, Corul Liceului de Muzică (1990-2009), Corul Seminarului Teologic Ortodox (1991-2000), Corul Sfânta Treime al Catedralei Arhiepiscopale (1990-2020), Corul Codex Apulum (1980-2020), Corul Sfinții Apostoli Petru și Pavel al Bisericii din Câmpeni-Vale (2010-2024). în 42 de ani de activitate, Iosif Fiț a înființat și a dirijat 12 coruri mixte, 3 coruri bărbătești și 5 coruri de copii.

Activitatea componistică și publicistică s-a concretizat în publicarea următoarelor lucrări:

– Solfegii și dictee, vol I, Editura Reîntregirea, 2004 și 2006;

– Solfegii și dicteuri, vol II, Editura SC Vertical Graphic SRL, 2017;

– Solfegii și dicteuri la 2,3 și 4 voci, Editura SC Vertical Graphic SRL, 2017;

– Florilegiu Coral Liturgic, pentru cor mixt, Editura Reîntregirea, 2006 și Editura Altip 2013;

– Colinde, colinde…, vol. 1, armonizări și prelucrări pentru cor mixt, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2012;

– Colinde, colinde…, voi. 2, armonizări și prelucrări pentru cor mixt, Editura Cognitiv, 2022;

Au fost realizate numeroase concerte în orașul Alba Iulia, cu ocazia evenimentelor importante sau cu ocazia marilor sărbători, în alte orașe din țară și din străinătate. Profesorul Iosif Fiț este membru în mai multe asociații corale: À Cœur Joie – Lyon (1992), Europa Cantat – Berlin (1995), Asociația Națională Corală – București, Asociația Națională de Cânt Coral – Brașov. Din anul 2010, devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea