Rămâi conectat

Cultură Educație

Profesori din trei țări europene au venit la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia în cadrul unui proiect ERASMUS+

Publicat

în

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, găzduiește în aceste zile prima mobilitate din cadrul proiectului internațional Erasmus+ ”UNITED IN MUSIC”. Țările și școlile implicate în proiect sunt : țara coordonatoare Lituania: Varenos ‘’Azuolo’’ gimnaziu, Romania: Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Franta: College Nat Maxence Van Der Meersch, Italia: Liceo delle Scienze Umane e Musicale ‘’Sebastiano Satta’’. Perioada de desfășurare a proiectului este de 2 ani, până în luna octombrie a anului 2017.

erasmusPrimirea oaspeților din cele trei țări partenere a avut loc într-un cadru festiv, cu pâine și sare, în incinta   Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia.

În acord cu tematica proiectului: familiarizarea cu moștenirea muzicii populare, elevii Liceului cu Program Sportiv au prezentat un program artistic folcloric cu dansuri și cântece populare specifice zonei noastre. Au fost susținuți de cunoscutul interpret Ionuț Fulea, de dansatori aparținând Ansamblului Folcloric al județului Alba coordonați de Oprea Octavia Maria de la Centrul Cultural Augustin Bena și de interpreta Maria Păncean Dan. Din cadrul Inspectoratului Școlar Județean a fost  prezentă la eveniment doamna inspector școlar Laura Staicu responsabil al departamentului  Integrare europeană şi programe comunitare. Reușita întâlnirii a fost înlesnită de  excelentele prezentări Power Point ale fiecărei școli participante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Turul liceului a contribuit la mai buna cunoaștere a instituției gazdă a primei întâlniri de proiect. Oaspeții de peste hotare au fost deosebit de impresionați  de aspectul și dotările Liceului cu Program Sportiv,  de disciplina prezentă peste tot în școală, de calitatea procesului de învățământ, de cadrele didactice excepționale și de ținuta impecabilă a elevilor.

Programul primei zile a continuat cu o sesiune  de lucru  în cadrul căreia s-au stabilit principalele coordonate ale proiectului. Apoi a fost organizată o excursie tematică pe traseul Alba Iulia – Turda – Cluj-Napoca, fiind vizitate obiective emblematice pentru zona noastră: Salina Turda și  Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. Ziua de lucru s-a încheiat cu participarea la un spectacol muzical de excepție susținut de Ansamblul Coral Voci Transilvane.

Zilele ce vor urma vor fi deosebit  de dense în activități specifice proiectului. Nu vor fi omise nici activitățile recreative,  vizitarea Cetății Alba  Carolina oferind participanților la proiect oportunitatea de a cunoaște un oraș cu o istorie bogată și cu oameni calzi.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului internațional Erasmus+ ”UNITED IN MUSIC” va fi primăvara viitoare în Franța și vor participa atât  profesori, cât și  elevi. Proiectul se va finaliza cu un CD ce conține melodii din folclorul fiecărei țări puse pe ritmuri muzicale moderne  de către elevii implicați în proiect. (Z.U.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare