Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prof. Petru Damo, vocea sindicaliştilor români la Bruxelles

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 7 aprilie, sediul Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC) din Bruxelles a fost gazda reuniunii Comitetului de Iniţiativă al Conferinţei Sociale Reunite Europene. Au participat sindicate reprezentative din Belgia, Italia, Franţa, Portugalia şi Ungaria, ţara noastră fiind reprezentată de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, prin prof. Petru Damo, vicepreşedinte al Sindicatului Învăţământ Alba, şi Adrian Voica, preşedintele SIPA „Muntenia” Argeş, împuterniciţi de CSDR.
Scopul întâlnirii a fost de a contrabalansa politicile păguboase ale Uniunii Europene, dintre care unele se regăsesc la nivelul guvernelor naţionale, şi de a promova astfel interesele reale şi drepturile cetăţenilor din toate statele UE. Sindicatele au denunţat planurile de austeritate impuse de UE şi de guvernele naţionale, criticând aspru „Pactul Barroso-Van Rompuy” şi politicile de „flexi-security” care, în realitate, nu garantează nici înmulţirea, nici flexibilizarea locurilor de muncă ci, dimpotrivă, au ca efect scăderea dramatică a salariilor (în special în sectorul bugetar), deregularizarea pieţei muncii, scăderea valorii reale a pensiilor (prin creşterea vârstei de pensionare, creşterea taxelor şi eliminarea susţinerii pensiilor din fonduri publice), creşterea galopantă a şomajului, a precarităţii şi nedreptăţii sociale. „Unul dintre exemplele de notorietate privind implementarea acestui tip de politici s-a concretizat în România, prin multurâtul pachet de legi anticriză şi prin transformarea Codului Muncii într-un cod al sclaviei care, prin eliminarea şi obstrucţionarea unor drepturi constituţionale, cum ar fi dreptul de a negocia Contractele Colective de Muncă şi dreptul la grevă, lasă angajaţii la mila angajatorilor”, a declarat prof. Petru Damo. Mâine, 9 aprilie, la Budapesta, sub lozinca „NU austerităţii! Prioritate pentru locurile de muncă şi dezvoltare!”, se va desfăşura un mare miting european, EuroDemo.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea