Rămâi conectat

Actualitate

Producția industrială va crește cu 5,7% în primul trimestru din 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit estimării evoluţiei industriei în trimetrul I 2018, pe baza anchetei de conjunctură, pentru cifra de afaceri pe piaţa internă se aşteaptă o creştere de 8,9%, comparativ cu perioada ianuarie – martie a anului trecut. În aceste condiţii, cifra de afaceri totală poate înregistra o creştere de 11%. 

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere de 5,7% a producţiei industriale în primul trimestru din acest an, susţinută, în principal, de majorarea cu 13,5% a cifrei de afaceri pe piaţa externă.

Conform Agerpres, în intervalul ianuarie – martie anul curent faţă de perioada similară a anului 2017 numărul mediu de salariaţi se apreciază că va creşte cu 1,3%, în timp ce productivitatea muncii în industrie se va majora cu 4,4%.

Stocurile de produse finite se aşteaptă să scadă cu 4,8% în această perioadă, comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul I 2017.

În urma prelucrărilor datelor din sondajul de conjunctură efectuat în rândul agenţilor economici, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, se estimează scăderi pentru majoritatea indicatorilor analizaţi, excepţie făcând cifra de afaceri pe piaţa externă, numărul de salariaţi, precum şi stocul de produse finite.

„Pentru cifra de afaceri pe total industrie se anticipează o reducere de 2,4%, comparativ cu trimestrul anterior, influenţată de scăderea semnificativă a cifrei de afaceri pe piaţa internă (-11,5%), în timp ce pentru cifra de afaceri pe piaţa externă se aşteaptă o creştere de 9,9%. În condiţiile scăderii producţiei industriale, cu 1,2%, se apreciază că volumul stocurilor de produse finite va creşte cu 1,8%, în primul trimestru din 2018, comparativ cu trimestrul anterior. Numărul mediu al salariaţilor se estimează că va creşte cu 0,9% în acest trimestru, similar cu creşterea înregistrată în primul trimestru din 2017. În contextul scăderii producţiei industriale se aşteaptă să se înregistreze o reducere a productivităţii muncii de circa 2%”, precizează documentul citat.

Comisia Naţională de Prognoză realizează trimestrial o anchetă economică de conjunctură în sectorul industrial, prin care, pe baza răspunsurilor agenţilor economici intervievaţi referitor la nivelul producţiei industriale, a comenzilor, stocurilor şi preţurilor, pot fi elaborate prognoze pe termen scurt. Ancheta se bazează pe un eşantion de agenţi economici (selectaţi din bilanţurile contabile MFP) şi pe un chestionar, ambele fiind elaborate în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză. Pentru anchetele de conjunctură realizate în anul 2018 s-a stabilit un eşantion de 497 agenţi economici din sectorul industrial, fiind rezultatul unei rate de sondaj de 12,91% şi furnizând o rată de acoperire de circa 72%.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea