Producția industrială românească, în scăzut cu peste 5%, în primele opt luni ale anului, față de 2022. Datele INS
Producția industrială românească, în scăzut cu peste 5%, în primele opt luni ale anului, față de 2022. Datele INS
Producția industrială a înregistrat o scădere de 5,1%, în cifre brut, dar și ajustată pentru zilele lucrătoare și sezon, în primele opt luni ale anului 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
În luna august 2023, producția industrială a suferit o reducere față de iulie 2023, cu o scădere de 7,6% în cifre brute și 0,4% în cifre ajustate pentru zilele lucrătoare și sezon.
Comparativ cu luna august 2022, producția industrială a scăzut în august 2023 cu 5,8% în cifre brute și 5,6% în cifre ajustate pentru zilele lucrătoare și sezon.
În intervalul 1 ianuarie – 31 august 2023, față de aceeași perioadă din 2022, producția industrială (cifre brute) a înregistrat o scădere de 5,1%, ca urmare a scăderilor în sectoarele producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,9%) și industria prelucrătoare (-4,6%). În același timp, industria extractivă a crescut cu 3,5%.
Producția industrială ajustată pentru zilele lucrătoare și sezon a înregistrat o scădere de 5,1% în primele opt luni din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, din cauza reducerilor înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,0%) și industria prelucrătoare (-4,5%). În același timp, industria extractivă a crescut cu 3,5%.
În august 2023, producția industrială (cifre brute) a scăzut cu 7,6% față de luna precedentă, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-8,9%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,7%). În același timp, industria extractivă a crescut cu 1,2%.
Producția industrială ajustată pentru zilele lucrătoare și sezon a înregistrat o scădere de 0,4% față de luna precedentă. Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1,5%, în timp ce industria prelucrătoare și industria extractivă au crescut cu 0,1% fiecare.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (cifre brute) a scăzut cu 5,8%, din cauza scăderilor înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,3%) și industria prelucrătoare (-6,2%). În același timp, industria extractivă a crescut cu 6,8%.
Producția industrială ajustată pentru zilele lucrătoare și sezon a înregistrat o scădere de 5,6%, ca efect al scăderilor în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,8%) și industria prelucrătoare (-5,9%). În același timp, industria extractivă a crescut cu 6,9%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală Economistul Radu Georgescu a explicat, ca răspuns la întrebările primite în ultima perioadă, cum își protejează el personal banii familiei și firmei, aceasta putând constitui un ghid […]
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P. „S&P […]
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025 Vara 2025 s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de […]