Rămâi conectat

Economie

Producția de struguri și vin se anunță bogată. Vom avea cu 50% mai mult vin comparativ cu 2012

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După recolta foarte bună de cereale de care s-au bucurat agricultorii români în acest an, iată că și producția de vin se anunță a fi una pe măsură. Și pentru zona Târnavelor din județul Alba vremea a fost darnică, calitatea strugurilor fiind deja una de excepție.

Potrivit zf.ro, “în cramele româneşti se va produce în acest an cu aproximativ 50% mai mult vin comparativ cu 2012, adică 5,5 milioane de hectolitri (550 mil. litri) , pe fondul unor condiţii meteorologice favorabile, arată o estimare a ZF pe baza datelor jucătorilor din această industrie. La o medie de un euro litrul la preţ de producător, producţia valorează circa jumătate de miliarde de euro.”

„Anul acesta vom avea o producţie bună. Avem cantitate pentru că a plouat, dar avem şi o acumulare bună de zaharuri în struguri“, a spus Ovidiu Gheor­ghe, directorul general al Pa­tro­natului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Cu acest nivel, Ro­mânia îşi va păstra poziţia a 11 în topul celor mai mari producători mon­diali de vin ocupată anul trecut, însă este departe de recordul de 6,7mil. hectolitri înregistrat în 2009. Şi în alte state din Europa, producţia va fi în creştere anul acesta. Franţa, spre exemplu, cel mai mare producător de vin din lume, ar putea avea o producţie de 45,8 mil. hectolitri, în creştere cu 11% comparativ cu 2012, însă sub aşteptările iniţiale, potrivit Bloomberg.

Ovidiu Gheorghe a spus că datele privind producţia din acest an vor fi făcute făcute publice de PNVV în perioada următoare.

Producţia din anul precedent a fost slabă, fiind afectată de secetă, de îngheţul târziu şi de grindina care a lovit majoritatea podgoriilor.

Dintre producători, Mur­fat­l­ar aşteaptă o producţie cu 30% mai mare, Cotnari estimează un record, Carl Reh Wi­ne­ry aşteaptă un plus între 40 şi 120%, iar Agricola Ştirbey de 10-20%.”

sursa: www.zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea