Primul pas al României spre Schengen

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ieri, 28 ianuarie, membrii Grupului de evaluare Schengen (SCH-EVAL) au adoptat raportul tehnic privind implementarea sistemelor necesare pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene. În schimb, se pare că discutarea celor două rapoarte tehnice ale Bulgariei a fost amânată, autorităţile bulgare întârziind să răspundă la cererile experţilor. SCH-EVAL este un grup tehnic la nivel de experţi care gestionează toate chestiunile legate de procesul de evaluare Schengen, atât al statelor candidate la aderare, cât şi de procesul de evaluare periodică al celorlalte state deja membre ale Spaţiului Schengen (toate statele membre fiind evaluate din 5 în 5 ani).
Vă reamintim că la reuniunea precedentă de acum două săptămâni reprezentantul Franţei ceruse un timp suplimentar pentru studierea raportului României, ceea ce a dus la amânarea adoptării documentului. Adoptarea raportului tehnic este o condiţie sine qua non a aderării României la Spaţiul Schengen, votul final aparţinând însă Consiliului JAI, fiind vorba exclusiv de o decizie politică. Până atunci, membrii Consiliului JAI ar trebui să ajungă la un consens, deoarece Franţa şi Germania se opun aderării, la acestea adăugându-se între timp şi Finlanda, iar pentru ca România să poată adera la Spaţiul Schengen este nevoie de votul unanim al membrilor acestui for. După adoptarea rapoartelor are loc votul în Parlamentul European (PE), care a fost sesizat cu proiectul de decizie. După votul în PE, vor avea lor discuţiile pe fond la Consiliul Uniunii Europene.
Franţa şi Germania consideră că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar. Spaţiul Schengen include acum 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără să mai prezinte paşapoartele. (R.G.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

St. 29 ianuarie 2011 at 9:09

Ne-nbatam cu apa rece…..

nicolae 30 ianuarie 2011 at 20:43

ar fi o sansa buna pentru romani….

Comentariile sunt oprite