Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primul pas al României spre Schengen

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 28 ianuarie, membrii Grupului de evaluare Schengen (SCH-EVAL) au adoptat raportul tehnic privind implementarea sistemelor necesare pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii Europene. În schimb, se pare că discutarea celor două rapoarte tehnice ale Bulgariei a fost amânată, autorităţile bulgare întârziind să răspundă la cererile experţilor. SCH-EVAL este un grup tehnic la nivel de experţi care gestionează toate chestiunile legate de procesul de evaluare Schengen, atât al statelor candidate la aderare, cât şi de procesul de evaluare periodică al celorlalte state deja membre ale Spaţiului Schengen (toate statele membre fiind evaluate din 5 în 5 ani).
Vă reamintim că la reuniunea precedentă de acum două săptămâni reprezentantul Franţei ceruse un timp suplimentar pentru studierea raportului României, ceea ce a dus la amânarea adoptării documentului. Adoptarea raportului tehnic este o condiţie sine qua non a aderării României la Spaţiul Schengen, votul final aparţinând însă Consiliului JAI, fiind vorba exclusiv de o decizie politică. Până atunci, membrii Consiliului JAI ar trebui să ajungă la un consens, deoarece Franţa şi Germania se opun aderării, la acestea adăugându-se între timp şi Finlanda, iar pentru ca România să poată adera la Spaţiul Schengen este nevoie de votul unanim al membrilor acestui for. După adoptarea rapoartelor are loc votul în Parlamentul European (PE), care a fost sesizat cu proiectul de decizie. După votul în PE, vor avea lor discuţiile pe fond la Consiliul Uniunii Europene.
Franţa şi Germania consideră că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar. Spaţiul Schengen include acum 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără să mai prezinte paşapoartele. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

După o zi plină, cu momente festive, solemne și de evocare a istoriei, cei care au venit să sărbătorească Ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia și-au dorit să se relaxeze cu mult așteptatele artificii.

Citește și: LIVE VIDEO| Spectacol grandios de artificii, de 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia! Mii de oameni s-au strâns pentru a privi show-ul pirotehnic din Cetate

 

Dar în oraşul în care acum 105 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, spectacolul de artificii s-a lăsat așteptat, începând cu mai bine de o oră mai târziu decât era anunțat în programul oficial.

Motivele pentru care artificiile au fost amâmate se pare că au fost întârzierile produse în cadrul spectacolului artistic.

Oamenii adunați în Piața Cetății pentru a admira focul de artificii și-au exprimat nemulțumirea în postări pe rețelele de socializare în care cereau lămuriri privind întârzierea, dar și ora la care avestea vor avea loc.

Spectacolul de artificii a început totuși în jurul orei 21.40, după mai bine de o oră de întârziere, și deși au fost spectaculoase , mulți oameni, în special familiile cu copii au renunțat să mai aștepte și au plecat spre casă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare