Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Primarul Silviu Ponoran este hotărât să deschidă o mină de aur în zona Haneşul Superior

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primarul oraşului Zlatna, Siviu Ponoran, nu se dă bătut de criza economică şi, întreprinzător cum îl ştim, vrea cu orice preţ să creeze noi locuri de muncă pentru locuitorii oraşului, precum şi pentru cei din localităţile învecinate. Astfel, aşa după cum ne-a declarat, la propunerea sa, Consiliul Local al oraşului Zlatna, în asociere cu Consiliul Local al comunei Almaşu Mare, au adoptat o hotărăre pentru redeschiderea unei mine de aur în zona “Haneşul Superior”. Potrivit lui Ponoran, la iniţiativa celor două consilii locale sunt pe cale de a se ralia şi Consiliul Judeţean Alba şi chiar Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, cu ai căror reprezentanţi au fost purtate deja unele discuţii în acest sens. Practic, se vrea înfiinţarea unei Societăţi miniere pe acţiuni de către cele trei consilii locale şi Consiliul Judeţean Alba, care să aibă o majoritate de circa 51 la sută. Pentru restul acţiunilor, de circa 49 la sută, se intenţionează să se apeleze la o subscripţie publică.
Aşa după cum ne-a mai declarat primarul Silviu Ponoran, practic nu este vorba de redeschiderea minei vechi de la Haneş, închisă încă din anul 2004, ci de o mină nouă, la suprafaţă, cu extracţia minereului prin decopertare, printr-o tehnologie mult mai modernă, în conformitate cu cerinţele actuale ale Uniunii Europene. Din spusele domniei sale am mai reţinut că în zona Haneşul Superior ar exista, potrivit unor prospecţiuni geologice realizate cu ceva timp în urmă de către Institutul Naţional de Geologie, un zăcământ de aur, argint, wolfram şi alte minerale exploatabil pe o perioadă de circa 50 de ani, dintre care cel de aur este estimat la o concentraţie de 2-4 grame/tonă de zăcământ. După finalizarea studiilor de prefezabilitate va urma să fie stabilită mai exact şi tehnologia folosită, precum şi să se facă o estimare a costurilor de exploatare.

Alexandra MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de PAȘTELE CATOLIC 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de PASTE 2024. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant Știm că este o perioadă grea pentru toți, fiindcă nu putem să fim alături de cei dragi în aceste momente de sărbătoare, dar putem să-i bucurăm cu un mesaj, prin care să le transmitem toate gândurile bune, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea