Primarii ar putea pierde mandatul dacă sunt arestaţi preventiv mai mult de 90 de zile. Proiect legislativ, propus de PNL

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

proiectDoi senatori PNL propun, printr-un proiect de lege, ca mandatul unui primar sa înceteze de drept în cazul în care acesta este arestat preventiv mai mult de 90 de zile. Astfel, proiectul modifică Legea administrației publice locale, în sensul ca mandatul primarului să înceteze de drept și în cazul în care edilul este arestat preventiv mai mult de 90 de zile sau a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

În prezent, legea prevede ca mandatul unui primar inceteaza de drept in cazul in care acesta se afla in imposibilitatea exercitarii functiei mai mult de sase luni intr-un an pe motiv de boala, certificata, precum si in cazul in care nu isi exercita mandatul, in mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Iniţiatorii, Marinică Dincă şi Marius Bălu, au arătat în expunerea de motive a proiectului că ”niciuna dintre ipotezele reglementate in prezent de lege nu acopera situatia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitarii mandatului din cauza unei boli grave nu are legatura cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu incarcerarea pentru o pedeapsa privativa de libertate. De asemenea, neexercitarea mandatului in mod nejustificat nu are nicio legatura cu ipoteza propusa de a fi reglementata, pentru ca o asemenea exercitare trebuie sa fie nejustificata, in timp ce reglementarea propusa este justificata de existenta unor mandate de arestare sau de incarcerare”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Proiectul a fost in consultare publică până la începutul lunii mai, iar Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a trimis proiectul pentru dezbatere in comisiile juridice si de administratie, Camera fiind prima sesizata.

sursa:hotnews

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419