Primăria Sebeș somată de ONG-urile de mediu să includă în Strategia de Dezvoltare a Municipiului reducerea poluării

Primăria Sebeș organizează vineri, 25 septembrie, o dezbatere privind actualizarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Sebeș, prilej pentru Asociația PrimaNatura, unul dintre ONG-urile care a sprijinit Campania “Opriți poluarea în Sebeș” să solicite printr-o adresă oficială primarului Alexandru Dăncilă “să includă în această actualizare, rezolvarea de urgență a problemei poluării masive a zonei prin demersuri concrete de relocare a operatorilor economici care emit cantități mari de substanțe dăunătoare sănătății.”

 

ELIT

Adresa Prima Natura catre Primaria Sebes“Vă solicităm ca la această dezbatere publică să introduceţi pe ordinea de zi şi discuţia despre solicitările miilor de cetăţeni care au protestat împotriva poluării la începutul anului şi cerem insistent ca reprezentanţii Primăriei şi ai echipei de actualizare a strategiei, în mod special şi mai ales Primarul Municipiului Sebeş, să includă în această actualizare, rezolvarea de urgenţă a problemei poluării masive a zonei prin demersuri concrete de relocare a operatorilor economici care emit cantităţi mari de substanţe dăunătoare sănătăţii în general, şi cancerigene în special.

Menţionăm că aşteptările locuitorilor municipiului Sebeş sunt evident ca orice dezvoltare economică, culturală sau de infrastructură, pe termen scurt sau lung, să ţină cont de o strictă protecţie a mediului în care aceştia locuiesc.

Mihail David - 2020

Aşteptăm răspunsul dumneavoastră în scris sau pe email cu toate concluziile şi toate informaţiile legate de acest aspect solicitat de asociaţia noastră”, se menționează în documentul transmis de Prima Natura către Primăria Sebeș.

 

Reprezentanții asociației consideră că acest document – Strategia de Dezvoltare a Municipiului Sebeș – care se elaborează pe banii cetățenilor odată la zece ani, nu poate să nu conțină o strategie destinată exclusiv reducerii poluării masive care afectează populația orașului, un plan și un calendar concret de acțiuni pe care miile de localnici care și-au exprimat în stradă îngrijorarea cu privire la pericolul poluării asupra sănătății să îl poată urmări.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Comentarii

john 25 septembrie 2015 at 15:54

am consruit la Sebes autostrada, autostrada care trece pe langa Kronobalaur,adica se intalnesc noxele de formaldehida cu gazelle de esapament(oxizii de azot) si astfel vara mai nou cand este soare acesti poluanti intra in reactive si formeaz OZON la nivelul solului,un gaz foarte toxic, concentratia in vara asta in fiecare zi caduroasa a fost peste limita stabilita de legislatie 120micrograme,in restul tarii nu a fost nici macar o zi cu depasire inregistrata la acest poluant. In aceste conditii autoritatile de mediu trebuie sa ia masuri,asa zice legea,se reduca emisiile de precursori ai ozonului(formaldehida). Pai ce facem domnilor,le dam autorizatie sa produca mai multa formaldehida si mai multe placi de lemn sau aplicam legea? AGENTIA AMERICANA DE MEDIU,IN FORMATII DESPRE OZON CATRE PUBLIC: Ozone can:

•Make it more difficult to breathe deeply and vigorously.
•Cause shortness of breath and pain when taking a deep breath.
•Cause coughing and sore or scratchy throat.
•Inflame and damage the airways.
•Aggravate lung diseases such as asthma, emphysema, and chronic bronchitis.
•Increase the frequency of asthma attacks.
•Make the lungs more susceptible to infection.
•Continue to damage the lungs even when the symptoms have disappeared.
What are the effects of ozone on mortality?

Studies show:
Ozone is associated with increased mortality
The absolute effect of ozone on mortality is considerably higher in older adults
The ozone-mortality relationship is most prominent during the warm season
ACESTE INFORMATII LE POATE ACCESA ORICE CETATEAN PENTRU CA SUNT PUBLICE.

john 25 septembrie 2015 at 18:12

inca o chestiune in care rugam presa sa faca lumina! in autorizatia Kronospan vedem aprobat un consum maxim annual de apa potabila de 17520 mc/an din Reeaua de ap potabil a
SC APA CTTA SA si un volum de ‘apa industriala’ de 1701,6 mii mc/an(1701600 mc/an) apa din Reeaua de ap potabil a
SC APA CTTA SA. Adica acest volum de ‘apa industriala’ este de fapt apa potabila. Vrem sa stim daca Kronospan a platit tariful prevazut pentru consumatorii industriali ,apă potabilă, pentru intreaga arie de operare: 3,01 lei fara TVA/mc pentru acel volum de ‘apa industriala’ care de fapt este apa potabila SAU le-am subventionat noi cetatenii apa consumata!!!

Magda 27 septembrie 2015 at 20:01

POLUAREA SEBESULUI CU OZON TROPOSFERIC in 2015

RAPORT PRIVIND STAREA MEDIULUI ÎN JUDEtUL ALBA in luna iulie si AUGUST 2015-Extrase din Raport publicat pe site-uu Agentiei de Protectia Mediului Alba/Rapoarte lunare

Valoarea țintă pentru ozon a fost depăşită, în luna iulie 2015, la stația AB2 Sebes de 16 ori.
Valoarea maximă a mediei mobile pentru ozon a fost de 89,40 μg/m3 la staţia AB1- Alba Iulia, 163,60 μg/m3 la staţia AB2-Sebeş şi de 85,30 μg/m3 la staţia AB3-Zlatna.
Depasirea CMA a poluantului ozon troposferic a dus la un indice global de calitate a aerului pentru minicipiul Sebes pe grila 4 –MEDIU.
Ozonul este un poluant secundar deoarece, spre deosebire de alţi poluanţi, nu este emis direct de vreo sursă de emisie, ci se formează sub influenţa radiaţiilor ultraviolete, prin reacţii fotochimice în lanţ între o serie de poluanţi primari (precursori ai ozonului – NOx, compuşii organici volatili (COV), monoxidul de carbon).
Efectele asupra sanatatii umane a poluantului ozon troposferic se manifesta prin: iritatia cailor respiratorii, tuse, durere la respiratie, dificultati in respiratie in timpul practicarii sportului sauactivitatilor in aer liber , inflamarea pielii, iritatii ale ochilor, agravarea astmului si cresterea riscului de boli pulmonare precum pneumonia sau bronsita si daune permanente ale plamanilor la expuneri repetate. Ozonul troposferic are putential cancerigen.

Valoarea țintă pentru ozon a fost depăşită, în luna august 2015, la stația AB2 Sebes de 18 ori.
Valoarea maxima a mediei mobile pentru ozon a fost de 77,60 μg/m3 la statia AB1 Alba Iulia (12.08), 162,90 μg/m3 la statia AB2 Sebes (în data de 12.08) si de 99,80 μg/m3 la statia AB3-Zlatna (17.08).

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...