Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia cheltuiește bani europeni pentru identificarea și utilizarea temporară a spațiilor abandonate din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Primăria Alba Iulia în parteneriat cu primăriile din Roma și Bremen (GE) implementează proiectul „Reţea pilot focusată pe activităţi temporare ca instrumente de regenerare urbană” (TUTUR).

Finanțată de către Uniunea Europeană prin programul URBACT II, inițiativa își propune introducerea metodei de utilizare temporară a spațiilor abandonate în vederea regenerării urbane a orașelor implicate.

Potrivit unui comunicat remis presei de Primăria Alba Iulia, “activitățile de utilizare temporară a domeniului public sau privat reprezintă un instrument de planificare urbană care reunește în mod eficient reprezentanți diverși din comunitățile locale cu scopul de a determina autoritățile publice și agenții economici să valorifice potențialul unor terenuri și clădiri abandonate sau care nu sunt utilizate în prezent din cauza unor condiții impropri (accese dificile, degradare fizică, deponee ilegale de deșeuri, lipsa unor investitori activi în piața imobiliară etc).”

”Utilizarea temporară a spațiilor abandonate reprezintă un instrument important pentru promovarea unei regenerări urbane a orașului nostru, este o inițiativă care trebuie susținută atât de administrația publică locală cât și de cetățeni. Implicarea în acest proiect reprezintă preocuparea administrației publice de a răspunde nevoilor locale iar revitalizarea spațiilor și clădirilor abandonate din oraș pentru adoptarea de noi funcțiuni reprezintă avantaje multiple pentru actori diferiți de la nivel local. Astfel, aceste spații pot deveni atractive pentru potențiali investitori iar cetățenii pot beneficia de noi facilități rezultate în urma valorificării acestor spații”, a precizat domnul Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

„Prezența Primăriei Alba Iulia în acest proiect este legitimată de dorința de identificare precisă a acelor imobile abandonate, cu sau fără o situație juridică certă, care pot deveni obiectul unor proiecte de investiții economice, culturale sau sociale și care pot anima și regenera aspectul fizic și nu doar, aparținător cartierelor din municipiu. Analiza de identificare și clarificare a situației juridice va fi urmată apoi de discuții cu deținătorii drepturilor reale asupra imobilelor, cu membrii ai comisiei locale de urbanism, experți din diverse departamente ale autorității locale, din sectorul neguvernametal, universitar, investitori, actori relevanți din piața imobiliară etc. Aceste categorii socio-profesionale compun un Grup de Suport Local aflat în coordonarea autorității locale și care se întâlnește periodic pentru evaluarea existentului de imobile care pot fi utilizate temporar. Concluziile întâlnirilor dintre membrii Grupului vor structura conținutul unui Plan Local de Acțiune în care vor fi prioritizate ideile de utilizare a imobilelor, responsabilii instituționali și privați pentru punerea în practică, costuri financiare estimate, resurse materiale și umane necesar a fi alocate”, a precizat domnul Nicolaie Moldovan, Administratorul Public al Municipiului Alba Iulia.

“Grup de Suport Local are și rolul de a sprijini utilizarea temporară a spațiilor identificate prin promovarea ideilor venite din partea cetățenilor, urmârindu-se cu precăderea cointeresarea acestora în procesele de luarea deciziilor care contribuie la îmbunatățirea calității vieții acestora și a esteticii urbane.

În aceste zile, Alba Iulia este gazda unei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului, la care vor participa partenerii proiectului din Roma și Bremen, cu scopul de monitorizare a activităților proiectului, respectiv discuții legate de teme interne din cadrul proiectului.

Una dintre activitățiile temporare implementate în Alba Iulia și sprijinite financiar, respectiv prin punerea la dispoziție gratuită a terenului de către Primărie și Consiliu Local, o reprezintă amenajarea terenului de volei pe nisip situat în șanturile Cetății Alba Carolina, în apropiere de Poarta I. Discutăm de rezultatul unui protocol de cooperare încheiat între Primăria Municipiului Alba Iulia și dl. Moc Răzvan și dl. Kalanyos Cristian, inițiatori ai acestui proiect de liberă inițiativă, respectiv sponsori privați care au sprijinit lucrările de amenajare și minimele dotări necesare pentru practicarea jocului de volei. Astăzi, în urma refuncționalizării acestui spațiu abandonat, cetățenii orașului se pot bucura gratuit de un teren de volei pe nisip deschis pentru încurajarea mișcării, sportului și activităților în aer liber.

O altă activitate temporară care a avut un efect benefic imediat asupra locuitorilor orașului, dar și a turiștilor, a fost inaugurarea centrului de închiriat biciclete I’Velo în spațiul din zona Parcului Unirii. Centrul de închiriat biciclete pune la dispoziție 70 de biciclete de închiriat de care cetățenii orașului se pot bucura în perioada aprilie – octombrie a fiecărui an în baza unui protocol de cooperare încheiat între municipalitate și Asociația Green Revolution pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2014.

Pentrul sezonul 2014, în cele 195 de zile de funcţionare, aproape 7.000 de albaiulieni au ales bicicletele pentru a se relaxa sau pentru a se deplasa dintr-un punct în altul al oraşului.

Cu ocazia vizitei partenerilor din Roma și Bremen la Alba Iulia, una din sălile Palatului Principiilor va fi gazda unei reprezentații de teatru. Totodată, este demn de amintit faptul că curtea interioară a Palatului este deja valorificată pentru activități culturale în cadrul Festivalelor Dilema Veche și Alba Iulia Music and Film Festival.

Prin intermediul acestui proiect se intenționează, totodată, sprijinirea înființării unei zone de artă urbană în vecinătatea Porții I. Scopul acestei acțiuni este de a crea un spațiu pentru promovarea evenimentelor de artă contemporană specifice culturii urbane: artă graffiti, șabloane, picturi murale, proiecții și instalații de artă vizuală. Acest tip de activități care promovează expresia artei contemporane urbane vor conduce la o creștere a numărului de turiști și de investitori la nivelul orașului”, ase mai arată în comunicatul de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea