Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia cheltuiește bani europeni pentru identificarea și utilizarea temporară a spațiilor abandonate din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia în parteneriat cu primăriile din Roma și Bremen (GE) implementează proiectul „Reţea pilot focusată pe activităţi temporare ca instrumente de regenerare urbană” (TUTUR).

Finanțată de către Uniunea Europeană prin programul URBACT II, inițiativa își propune introducerea metodei de utilizare temporară a spațiilor abandonate în vederea regenerării urbane a orașelor implicate.

Potrivit unui comunicat remis presei de Primăria Alba Iulia, “activitățile de utilizare temporară a domeniului public sau privat reprezintă un instrument de planificare urbană care reunește în mod eficient reprezentanți diverși din comunitățile locale cu scopul de a determina autoritățile publice și agenții economici să valorifice potențialul unor terenuri și clădiri abandonate sau care nu sunt utilizate în prezent din cauza unor condiții impropri (accese dificile, degradare fizică, deponee ilegale de deșeuri, lipsa unor investitori activi în piața imobiliară etc).”

Elit - Gustul Desăvârșit

”Utilizarea temporară a spațiilor abandonate reprezintă un instrument important pentru promovarea unei regenerări urbane a orașului nostru, este o inițiativă care trebuie susținută atât de administrația publică locală cât și de cetățeni. Implicarea în acest proiect reprezintă preocuparea administrației publice de a răspunde nevoilor locale iar revitalizarea spațiilor și clădirilor abandonate din oraș pentru adoptarea de noi funcțiuni reprezintă avantaje multiple pentru actori diferiți de la nivel local. Astfel, aceste spații pot deveni atractive pentru potențiali investitori iar cetățenii pot beneficia de noi facilități rezultate în urma valorificării acestor spații”, a precizat domnul Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

„Prezența Primăriei Alba Iulia în acest proiect este legitimată de dorința de identificare precisă a acelor imobile abandonate, cu sau fără o situație juridică certă, care pot deveni obiectul unor proiecte de investiții economice, culturale sau sociale și care pot anima și regenera aspectul fizic și nu doar, aparținător cartierelor din municipiu. Analiza de identificare și clarificare a situației juridice va fi urmată apoi de discuții cu deținătorii drepturilor reale asupra imobilelor, cu membrii ai comisiei locale de urbanism, experți din diverse departamente ale autorității locale, din sectorul neguvernametal, universitar, investitori, actori relevanți din piața imobiliară etc. Aceste categorii socio-profesionale compun un Grup de Suport Local aflat în coordonarea autorității locale și care se întâlnește periodic pentru evaluarea existentului de imobile care pot fi utilizate temporar. Concluziile întâlnirilor dintre membrii Grupului vor structura conținutul unui Plan Local de Acțiune în care vor fi prioritizate ideile de utilizare a imobilelor, responsabilii instituționali și privați pentru punerea în practică, costuri financiare estimate, resurse materiale și umane necesar a fi alocate”, a precizat domnul Nicolaie Moldovan, Administratorul Public al Municipiului Alba Iulia.

“Grup de Suport Local are și rolul de a sprijini utilizarea temporară a spațiilor identificate prin promovarea ideilor venite din partea cetățenilor, urmârindu-se cu precăderea cointeresarea acestora în procesele de luarea deciziilor care contribuie la îmbunatățirea calității vieții acestora și a esteticii urbane.

În aceste zile, Alba Iulia este gazda unei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului, la care vor participa partenerii proiectului din Roma și Bremen, cu scopul de monitorizare a activităților proiectului, respectiv discuții legate de teme interne din cadrul proiectului.

Una dintre activitățiile temporare implementate în Alba Iulia și sprijinite financiar, respectiv prin punerea la dispoziție gratuită a terenului de către Primărie și Consiliu Local, o reprezintă amenajarea terenului de volei pe nisip situat în șanturile Cetății Alba Carolina, în apropiere de Poarta I. Discutăm de rezultatul unui protocol de cooperare încheiat între Primăria Municipiului Alba Iulia și dl. Moc Răzvan și dl. Kalanyos Cristian, inițiatori ai acestui proiect de liberă inițiativă, respectiv sponsori privați care au sprijinit lucrările de amenajare și minimele dotări necesare pentru practicarea jocului de volei. Astăzi, în urma refuncționalizării acestui spațiu abandonat, cetățenii orașului se pot bucura gratuit de un teren de volei pe nisip deschis pentru încurajarea mișcării, sportului și activităților în aer liber.

O altă activitate temporară care a avut un efect benefic imediat asupra locuitorilor orașului, dar și a turiștilor, a fost inaugurarea centrului de închiriat biciclete I’Velo în spațiul din zona Parcului Unirii. Centrul de închiriat biciclete pune la dispoziție 70 de biciclete de închiriat de care cetățenii orașului se pot bucura în perioada aprilie – octombrie a fiecărui an în baza unui protocol de cooperare încheiat între municipalitate și Asociația Green Revolution pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2014.

Pentrul sezonul 2014, în cele 195 de zile de funcţionare, aproape 7.000 de albaiulieni au ales bicicletele pentru a se relaxa sau pentru a se deplasa dintr-un punct în altul al oraşului.

Cu ocazia vizitei partenerilor din Roma și Bremen la Alba Iulia, una din sălile Palatului Principiilor va fi gazda unei reprezentații de teatru. Totodată, este demn de amintit faptul că curtea interioară a Palatului este deja valorificată pentru activități culturale în cadrul Festivalelor Dilema Veche și Alba Iulia Music and Film Festival.

Prin intermediul acestui proiect se intenționează, totodată, sprijinirea înființării unei zone de artă urbană în vecinătatea Porții I. Scopul acestei acțiuni este de a crea un spațiu pentru promovarea evenimentelor de artă contemporană specifice culturii urbane: artă graffiti, șabloane, picturi murale, proiecții și instalații de artă vizuală. Acest tip de activități care promovează expresia artei contemporane urbane vor conduce la o creștere a numărului de turiști și de investitori la nivelul orașului”, ase mai arată în comunicatul de presă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (președintele USR Alba): Gabriel Pleșa va fi candidatul USR pentru Primăria Municipiului Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gabriel Pleșa va fi candidatul USR pentru funcția de primar al Municipiului Alba Iulia. Anunțul a fost făcut chiar de către Gabriel Pleșa în cadrul unei conferințe de presă susținută, la Alba Iulia, împreună cu președintele USR, Cătălin Drulă, și deputatul Beniamin Todosiu, președintele USR Alba.

„Mă bucură anunțul pe care colegul meu, Gabriel Pleșa, l-a făcut și îl felicit pentru curajul de a pune punct unor speculații care au avut loc în spațiul public. Așa cum și președintele USR Cătălin Drulă a declarat, USR îi va oferi în continuare sprijinul, atât de la nivel național, cât și de la nivel local. Gabriel Pleșa a reușit să câștige, în 2020, încrederea albaiulienilor și a schimbat o administrație PNL care devenise toxică pentru Alba Iulia. A început o perioadă grea în care Gabriel Pleșa și echipa sa au fost nevoiți să facă ordine în administrația locală și cred că rezultatele se văd. La Alba Iulia, noua echipă a reușit să câștige în 2 ani proiecte importante cu finanțări europene și a deblocat proiectele de mobilitate urbană, întârziate foarte mult din cauza fostei administrații locale. Orașul e un șantier și acest lucru creează un disconfort, însă am încredere că Gabriel Pleșa va ști să gestioneze aceste proiecte și le va termina în termen” a spus Beniamin Todosiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Liderul USR Alba a mai spus că USR își propune să fie o alternativă reală, la alegerile din 2024, la actuala coaliție PNL-PSD.

„În Alba, vom continua să consolidăm echipa USR, astfel încât să construim o alternativă de dreapta la actuala coaliție PNL-PSD de la nivel județean. USR este singura forță politică, dintre cele existente, care ține piept coaliției toxice PNL-PSD și care luptă pentru drepturile românilor”, a mai spus deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă Radu Cristian| Proiect susținut de PSD: ONG-urile care fac donații și investesc în spitale își pot recupera TVA-ul

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD îi respectă și îi susține pe toți cei care fac lucruri bune pentru societate. În acest sens, Partidul Social Democrat tocmai a promovat un proiect de lege prin care fundațiile își pot recupera taxa pe valoare adăugată, la fel ca un investitor privat.

Este un gest de normalitate în beneficiul public pentru că lasă mai multe resurse la dispoziția fundațiilor serioase, care se implică, de exemplu, în construcția unor secții de spital, sau dotarea cu echipamente medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În esență proiectul de lege prevede că toate ONG-urile care fac donații și investesc în spitale, pentru dotări și renovări, își pot deduce TVA-ul. Acești bani nu rămân în buzunarele lor ci îi pot reinvesti în alte proiecte bune pentru oameni.

În urma adoptării acestui proiect de lege, Codin Maticiuc, inițiator al proiectului “Spitale publice din bani privați”, a apreciat implicarea președintelui PSD, Marcel Ciolacu și a deputatului Alfred Simonis – liderul grupului PSD din Camera Deputaților, dar și munca depusă pentru ca această inițiativă să devină realitate.

Această inițiativă reprezintă un pas spre normalitate și un semn de apreciere pentru toate lucrurile bune pe care le fac fundațiile, prin propriile forțe, pentru români. Partidul Social Democrat demonstrează, încă o dată, că este alături de români și de toți cei care fac lucruri bune pentru România!

Radu Cristian,
Purtător de cuvânt al PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: VINEREA VERDE. Iubim Alba Iulia și vrem un oraș curat! Acțiune de ecologizare pe malurile râului Ampoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Suntem mulți cei care iubim Alba Iulia și vrem să avem un oraș curat, îngrijit și invidiat de cei care îl vizitează sau trec prin el în drum spre alte destinații. Astăzi nu este o zi obișnuită, ci ziua în care Partidul Social Democrat începe campania VINEREA VERDE. Este ziua în care promovăm, mai mult, responsabilitatea pentru mediu și implicarea activă în protejarea acestuia.

De aceea, vă invităm să participați la o acțiune de ecologizare și salubrizare. Ne întâlnim la ora 16.00, în zona podului de peste râul Ampoi și vom aduna deșeurile din zona malurilor și de pe spațiul verde. Suntem pregătiți cu saci pentru diferite tipuri de gunoaie și cu mănuși de protecție.

Vom oferi premii pentru:
Gardianul orașului (cea mai mare cantitate de deșeuri strânsă);
Cel mai tânăr voluntar;
Cel mai vârstnic voluntar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom organiza un concurs pe echipe și vom desemna:
Echipa de aur;
Echipa de argint;
Echipa năstrușnică.

Premiile constau în produse locale! Sponsorii sunt Nutribon, Carmangeria Vlade, Exotic fruits și Brutăria Sântimbru.

Modul în care arată un oraș depinde de conducerea administrației locale, de felul în care este gestionat serviciul de salubrizare, dar și de acțiunile și conduita fiecăruia dintre noi. Iubim Alba Iulia și vrem să avem un oraș curat! Alătură-te campaniei noastre! Ne vedem astăzi, la ora 16.00, la podul de peste râul Ampoi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare