Ştirea zilei
Prima HARTĂ 3 D cu Transalpina. Turiştii pot parcurge „Drumul Regelui” virtual
Turiştii care vor să ajungă pe Transalpina vor putea să vadă traseul cu punctele de interes, on-line, pe un site care are o hartă tridimensională, prima realizată în format 3 D cu această şosea, dar şi o sumedenie de infomaţii, la zi, legate de această importantă cale rutieră montană.
Este vorba despre pagina de internet rancaonline.ro, unde sunt disponibile sute fotografii şi informaţii utile despre Transalpina, istoricul Transalpinei dar şi date referitoare la locurile de cazare, vile, pensiuni, hoteluri din zonele ce tranzitează Transalpina: Novaci, Ranca, Obârşia Lotrului, Lacul Oaşa, Lacul Tău Bistra, Dobra Şugag, Capâlna, Săsciori, Pianu de Sus, Petreşti, Sebeş. Site-ul pune la dispoziţia turiştilor fiecare unitate de cazare, cu nr de telefon.
Harta interactivă tridimensională ghidează turiştii pe Transalpina. Câteva clik-uri pe „mouse” le va arăta traseul exact pe care doritorii îl pot vizualiza gratuit pe calculator. Pe Harta Transalpinei sunt punctate toate lacurile şi vârfurile muntoase pe care şoseaua montană le tranzitează.
Vedeţi AICI HARTA în format 3 D a Transalpinei.
Transalpina este cea mai înaltă şosea din România, numită şi „Drumul Regelui”, care a devenit în ultimii ani un adevărat fenomen turistic. Pe perioada celor trei luni în care drumul este integral deschis circulaţiei rutiere, zeci de mii de turişti, dintre care foarte mulţi străini, vizitează această superbă zonă montană cu peisaje de vis. Transalpina leagă Transilvania de Oltenia pe o distanţă de 148 km, între municipiul Sebeş din judeţul Alba şi localitatea Bengeşti din judeţul Gorj. În judeţul Alba, drumul străbate Valea Sebeşului, o zonă deosebit de pitorească pe care marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu pe bună dreptate a “botezat-o” Valea Frumoasei. Drumul este asfaltat 99.99% iar calitatea asfaltului este ireproşabilă. Chiar dacă DN 67C este un drum naţional, acesta trece printr-o zonă sălbatică, neadaptată traficulului auto: se face uneori slalom printre vaci aflate la păscut, măgari, oi, grupuri de capre, etc.
Şoseaua şerpuieşte printre munţi cu păduri de foioase, însoţeşte apa limpede a râului Sebeş, cu salba de hidrocentrale şi lacurile de acumulare de la Tău şi Oaşa, trecând pe lângă versanţi stâncoşi cu izvoare cristaline şi ajungând la pădurile de conifere, scăldate de razele soarelui. La un moment dat, drumul se bifurcă, putându-se ajunge după 29 km la Petroşani, respectiv după 41 km la Voineasa. În judeţul Gorj, cu câteva zeci de kilometri înaintea Popasului Urdele, aflat la 121 km de Alba Iulia, după urcarea serpentinelor, apare golul alpin. La Popasul Urdele, cel mai înalt punct al traseului, se înfăţişează ochiului turistului un platou imens cu pajişte alpină pe care “au răsărit” parcă stânci răzleţe, iar în prăpastie se ascunde, între câteva creste, un lac natural. Şoferii trebuie să fie pregătiţi însă pentru orice, deoarece pe Transalpina nu există semnal pe nicio reţea de telefonie mobilă, iar de la Şugag până la ieşire din judeţul Alba singurele popasuri turistice sunt Restaurantul-pizzerie “Popasul Regelui”, de la Tău şi Cabana Oaşa.
Drumul şi-a luat numele de la latinescul “Transalpina” (ţara de dincolo de munţi), cum era numită în vechile texte şi hărţi latineşti Ţara Românească, şi e supranumit “Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1938 l-a inaugurat parcurgându-l el însuşi, împreuna cu familia regală. Deşi este mai înaltă mult mai veche şi mai frumoasă decât Transfăgărăşanul, este mai puţin cunoscută pentru că , Transalpina, cu toate ca este catalogat drum naţional, DN 67c (parţial), nu a fost până în 2009 niciodată asfaltată. Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmizegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 şi reablitată de nemţi în al Doilea Război Mondial, după care a fost dată uitării de autorităţile române.
Astăzi, este printre puţinele drumuri din ţară pe care se poate ajunge cu maşina până la nori şi… chiar deasupra lor. Transalpina se întinde pe o distanţă de 148 de kilometri, iar în punctul cel mai înalt, în Pasul Urdele, şoseaua atinge cota de 2.145 de metri, depăşind cu peste 100 de metri Transfăgărăşanul.
Tuturor drum bun, cale bătută!

Ştirea zilei
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
Două femei surprinse de ploaia torențială de ieri, la slujba de Sfânta Maria de la Mănăstirea Nicula, au fost ajutate de un polițist clujean, originar din Ocna Mureș, care le-a oferit jacheta pe post de umbrelă.
„Începuse codul roșu de furtuni și vijelii. Ploua torențial și la un moment dat unul dintre corturile care adăposteau enoriașii a fost luat de vânt.
Mihai, colegul nostru, le-a pus la dispoziție autospeciala de poliție unor bunicuțe pentru a se adăposti. Au refuzat elegant spunând că sunt murdare cu noroi pe încălțăminte.
În cele din urmă, Mihai și-a scos geaca reflectorizantă și le-a așezat-o deasupra capului pentru a încerca să le protejeze de ploaia torențială.Ne înclinăm în fața lui Mihai Lazăr pentru gestul său!”, au scris reprezentanții sindicatului Europol pe Facebook.
Ştirea zilei
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
Un accident rutier extrem de grav a avut loc în cursul zilei de marți, 16 august, pe șoseaua Geoagiu – Orăștie.
Două persoane au decedat, astăz, după ce mașina în care se aflau a derapat și a intrat pe contrasens, pe drumul dintre Geoagiu și Orăștie. Mașina s-a lovit de o autoutilitară care circula din sens opus.
Potrivit Poliției Hunedoara, un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Geoagiu, în timp ce conducea mașina dinspre Geoagiu spre Orăştie a pierdut controlul volanului, a intrat în derapaj şi a pătruns pe sensul opus de mers și a lovit frontal o autoutilitară condusă de un bărbat de 42 de ani, din Orăștie.
În urma accidentului rutier șoferul de 38 de ani a murit. De asemenea, medicii au constatat și decesul pasagerului de pe locul din dreapta – față al autoturismului, respectiv un bărbat în vârstă de de 45 de ani, din municipiul Petroșani.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Video: Facebook – INFO TRAFIC ROMANIA
Ştirea zilei
UPDATE| INCENDIU la Doștat: O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale
INCENDIU la Doștat: O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale
Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de marți, 16 august, în jurul orei 16.30, la o anexă gospodăreasca din comuna Doștat.
Secția de pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring și SVSU Doștat intervin cu două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Boz, comuna Doștat.
Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească.
UPDATE: Incendiul a fost lichidat. A ars genealizat o anexă gospodăreasca pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrăți.
Din fericire nu s-au înregistrat victime.
Foto: arhivă
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Ştirea zileiacum 8 ore
VIDEO| Urs de dimensiuni impresionante, filmat pe străzile unei localități din Alba: Alerga pe lângă casele oamenilor
-
Ştirea zileiacum 42 de minute
VIDEO| ACCIDENT rutier MORTAL pe șoseaua Geoagiu – Orăștie: Doi bărbați și-au pierdut viața după ce au intrat cu mașina într-o autoutilitară
-
Sportacum 2 ore
AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!
-
Actualitateacum o oră
Modificarea Legii Pensiilor: Ce spune ministrul Muncii despre o nouă formulă de calcul
-
Actualitateacum 2 ore
Suprafața afectată de secetă, în România, a ajuns la peste 351.000 de hectare. Alba, printre județele afectate
-
Ştirea zileiacum 16 minute
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Politică Administrațieacum o oră
Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!