Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prețuri mai mari, salarii mai mici: Salariații din județul Alba primesc mai puțini bani, de la o lună la alta

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Prețuri mai mari, salarii mai mici: Salariații din județul Alba primesc mai puțini bani, de la o lună la alta

Parcă n-ar fi fost de ajuns că viața conjudețenilor, ca și a românilor în general, este tot mai scumpă de la o zi la alta, căci, colac peste pupăză, angajații s-au trezit că la plata salariilor de la începutul lunii trecute au primit mai puțini bani pe octombrie decât încasaseră pe septembrie. Cu câteva zeci de lei, mai precis, în medie, cu 33 de lei.

Și vorbim despre oameni care trudesc zilnic, unii chiar și în tură de noapte, adică atunci când majoritatea conjudețenilor dorm, ei trebuie să meargă la serviciu și „trag la normă” pentru îndeplinirea planului de producție, fiindcă, în caz contrar, riscă să nu-și primească salariile integral. Alții sunt nevoiți să muncească stând în picioare timp de 8 ore sau lucrează afară, în condiții vitrege, chiar și atunci când plouă sau e frig, cum se întâmplă frecvent la mijlocul toamnei.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, în octombrie, câştigul salarial mediu net a fost de 3.509 lei, mai mare cu 378 de lei comparativ cu un an în urmă (+12,1%), dar mai mic cu 33 de lei decât în septembrie (-0,9%), deși toate, dar absolut toate prețurile produselor și tarifele serviciilor au explodat pur și simplu, unele scumpindu-se de cel puțin două, trei ori, din tot felul de motive invocate, mai mult sau mai puțin credibile.

Dacă transpunem în viața reală cei 33 de lei pierduți la salariu, pe care angajații îi avuseseră în buzunare în septembrie dar nu i-au mai dus acasă în octombrie, atunci putem spune că slujbașii în cauză au fost nevoiți să renunțe la ceva, căci, oricât de puțini par, câte nu se pot cumpăra cu acești bani!

Altfel spus, aceasta înseamnă că angajații au câștigat pe luna octombrie doar 97,82% din salariul încasat pe septembrie și doar 97,18% față de cel din octombrie 2021!

În octombrie a.c., câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat agricultorii și silvicultorii, care au primit, în medie, 4.164 de lei, cu 68 de lei mai mulți decât în septembrie și cu 878 de lei în plus față de miezul toamnei din 2021. Însă este vorba de doar 3.309 salariați din agricultură, silvicultură și pescuit.

Și cei 46.576 de constructori și muncitorii din fabrici și uzine au încasat cu 50 de lei peste media salariului net din județ, adică 3.559 de lei, după ce în ultimul an câștigul salarial le crescuse cu 458 de lei, dar cu toate acestea în octombrie a.c. au încasat cu 69 de lei mai puțini bani comparativ cu prima lună de toamnă. Iar cei aproape 70 de lei pe care îi avuseseră în buzunar datorită salariului aferent lunii septembrie i-ar fi putut cheltui acum pentru întreținerea familiei, educația copiilor etc.

În schimb, chiar dacă, în medie, în ultimul an s-au ales cu o majorare de 240 de lei, cei 48.546 de angajați încadrați în sfera serviciilor, deși au primit cu 10 lei în plus față de septembrie, salariul lor aferent lunii octombrie a.c. a fost de numai 3.395 de lei, cu 114 lei mai mic decât media câștigului salarial net la nivel județean. Și ne referim la cea mai numeroasă dintre cele 3 categorii de personal luate în calculul statistic de către DRS Alba (46.576 de angajați în construcții și industrie, 3.309 salariați în agricultură).

Conform sursei citate, în octombrie, slujbașii din județul Alba au primit cu 499 de lei mai puțini bani „în mână” decât media câștigului salarial pe ţară. Câştigul salarial mediu net înregistrat în octombrie a poziţionat Alba pe locul 14 în ierarhia judeţelor ordonate descrescător la nivel național și pe locul 4 între cele 6 județe ale regiunii Centru, din care mai fac parte județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea