Rămâi conectat

Actualitate

Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40%: Scumpirile ar putea continua. ANALIZĂ

Publicat

în

Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40%: Scumpirile ar putea continua. ANALIZĂ

Din data de 1 februarie, preţul grâului s-a majorat cu 34%, iar cel al porumbului cu 40%, însă scumpirile ar putea continua cu încă 35-40%, arată o analiză a brokerului XTB, remisă, joi, Agerpres.

Energia obţinută din petrol sau gaze naturale este foarte mult în discuţie zilele acestea, în condiţiile conflictului din Ucraina, însă nu e singura resursă pentru care pieţele se înfruntă, atrage atenţia Claudiu Cazacu, Consulting Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe pieţele internaţionale.

Mărfurile tranzitate prin Marea Neagră sunt variate, de la metale industriale şi produse chimice până la materii prime agricole, în ponderi semnificative pentru echilibrul pieţelor globale. Ele sunt şi mai importante într-o perioadă când nevoia de materii prime este mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar şi a unui impuls al inflaţiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe lângă gaze naturale şi petrol, grâul, porumbul şi alte mărfuri agricole sunt puternic influenţate de evenimentele din regiunea Mării Negre. În plus, indirect, prin exportul de îngrăşăminte, regiunea are de asemenea un cuvânt de spus în piaţa agricolă globală.

Creșteri neobișnuit de puternice la prețul grăului și al porumbului

Rusia este primul exportator mondial de grâu. Împreună, Rusia şi Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu. Ucraina e în top 5, dar este foarte importantă pentru echilibrul pieţei de cereale în general, prin porumb, grâu şi soia.

Ucraina e între primii 10 producători mondiali de soia. Recolta rusă de grâu din iulie era estimată anterior a avea randamente bune la hectar, însă luptele din Ucraina pot afecta producţia, în timp ce atât transportul unor cantităţi uriaşe, cât şi abilitatea de a face plăţi şi a opera cu scrisori de garanţie pot pune probleme în aprovizionarea normală.

Pe piaţa europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 de euro. În cazul grâului tranzacţionat futures în SUA, preţul a atins miercuri limita de variaţie ascendentă, la 10,56 dolari/buşel (unitate de aproximativ 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).

Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie şi 2 martie, însemnând o apreciere de 40%. Creşterile sunt neobişnuit de puternice, cu variaţii rapide în interval foarte scurt de timp.

Traderii au nervii întinşi, pieţele reacţionează

Traderii au nervii întinşi şi au o grea misiune în a anticipa mişcările viitoare, atunci când factorii de efect esenţial nu sunt de natură economică sau nu ţin de starea vremii, ci de ordin geopolitic. Pieţele reacţionează la posibilitatea limitării ofertei dintr-una din cele mai bogate regiuni agricole ale lumii.

Pe lângă sancţiuni, transportul maritim poate fi, la rândul său, împiedicat sau îngreunat de operaţiunile militare. Deja anumite transporturi maritime au întârzieri sau au fost suspendate, iar Rusia şi Ucraina mai au de livrat 16 milioane de tone de grâu şi porumb deja contractat. Rusia a suspendat rutele comerciale navale din Marea Azov, până la notificări ulterioare.

Între preocupările pieţelor, se numără faptul că pe lângă livrarea fizică, plăţile se fac cu greutate, în urma restricţiilor de utilizare a sistemului SWIFT pentru unele bănci ruseşti.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, scrisorile de garanţie nu sunt considerate îndestulătoare, iar anumite firme nu vor să încarce resursele în vase, în lipsa lor, potrivit unor raportări de săptămâna trecută.

Probleme în Turcia și Egipt

Turcia importă aproximativ jumătate din necesarul de grâu şi 85% din acesta provine din Rusia şi Ucraina. În condiţiile economice dificile din ţară, odată cu deprecierea lirei turceşti, cozile pentru pâine la preţuri subvenţionate s-au înmulţit în capitală.

Egiptul a avertizat asupra dificultăţilor de aprovizionare şi a anunţat că e în căutare de alternative. Ţara a importat 6,1 milioane de tone de grâu, din care 4,2 milioane de tone din Rusia şi 651 mii de tone din Ucraina.

Dacă în anumite limite energia sau alte produse pot fi înlocuite, cerealele au nivelul de prioritate de vârf.

„În condiţiile în care confruntările continuă mai mult de câteva săptămâni, am putea asista la scumpiri de peste 20% de la nivelurile actuale, deja foarte ridicate în raport cu anul trecut, pentru grâu, şi peste 15% pentru porumb, în estimarea noastră iniţială. Cu toate acestea, foarte probabil parcursul nu va fi unul liniar, lipsit de corecţii episodice şi în general de o volatilitate la niveluri foarte ridicate”, arată analiza XTB.

Acesta nu este, totuşi, cel mai pesimist scenariu. Dacă am vedea restricţii la livrare sau alte sancţiuni care să blocheze mare parte din exporturile de grâu ale Rusiei, ori o afectare directă a recoltei şi posibilităţii de a exporta din Ucraina, am putea asista la creşteri de peste 35-40% de la nivelurile actuale. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla în cazul unei blocade a porturilor ucrainene.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Fost deputat AUR Alba, condamnat la amendă penală de 40.000 de lei: Amenda, de ZECE ori mai mare decât suma stabilită iniţial

Publicat

în

Fost deputat AUR Alba, condamnat la amendă penală de 40.000 de lei: Amenda, de ZECE ori mai mare decât suma stabilită iniţial

Deputatul de Alba Daniel Rusu, fost membru AUR, a fost condamnat, în final, la o amendă penală în valoare de 40.000 de lei pentru infracţiunea de compromitere a intereselor justiţiei.

Iniţial, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat o amendă penală în valoare de 4.000 de lei.

Pe 30 iunie 2022, completul de judecată a îndreptat eroarea materială şi a stabilit amenda de zece ori mai mare decât suma stabilită iniţială. Instanţa a amânat aplicarea pedepsei, astfel încât deputatul nu va plăti banii dacă în termenul de supraveghere de 2 ani nu mai săvârşeşte o altă infracţiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Parlamentarul, fost preşedinte al AUR Alba, a fost condamnat la 200 zile-amendă a câte 200 lei pe fiecare zi. Hotărârea instanţei din 16 iunie 2022 a fost contestată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au solicitat condamnarea deputatului la plata unei amenzi penale similare ca valoare, dar cu executare.

În esenţă, Daniel Rusu este judecat după ce a prezentat în septembrie 2020, pe o reţea de socializare, o ordonanţă (actul propriu-zis şi, parţial, conţinutul acestuia, respectiv numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală) emisă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş şi adresată Primăriei comunei Şpring al cărei primar era la momentul respectiv. Documentul se referea la cercetări efecuate cu privire la prezenţa unor persoane pe teritoriul comunei, care ar fi fost aduse special pentru votul la alegerile locale. Daniel Rusu era primar în funcţie şi candidat, dar a pierdut alegerile în favoarea candidatului liberal.

Pe perioada supravegherii, deputatul de Alba trebuie să repecte câteva măsuri obligatorii, respectiv să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Unul dintre cei trei magistraţi a vrut să îl condamne pe deputat la amendă penală cu executare şi să îinterzică dreptul de a mai ocupa funcţii publice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Gabriela Firea cere carduri de reduceri speciale pentru familiile cu mai mult de trei copii

Publicat

în

Gabriela Firea cere carduri de reduceri speciale pentru familiile cu mai mult de trei copii

Ministrul Familiei, Gabriela Firea s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Familiilor Numeroase (ASFANU) care promovează, susţine şi reprezintă interesele familiilor cu 3 sau mai mulţi copii, ea arătând că ministerul susţine Cardul pentru familiile numeroase, aşa acum există în multe state europene, în baza căruia aceste familii sa aibă beneficii: reduceri la alimente, maşini, combustibil, servicii bancare, educaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, asigurări, turism, restaurante, servicii medicale, scrie News.ro.

”Familiile numeroase, cu 3 sau mai mulţi copii, care muncesc şi îşi duc copiii la şcoală trebuie să simtă mai mult susţinerea statului. Ei sunt adevăraţii eroi ai acestor zile în care dificultăţile economice afectează din ce în ce mai multe familii. Motiv pentru care multe amână conceperea unui copil sau se limitează la unul, desi şi-ar dori mai mulţi. M-am bucurat să mă întâlnesc cu reprezentanţii Asociaţiei Familiilor Numeroase (ASFANU) care promovează, susţine şi reprezintă interesele familiilor cu 3 sau mai mulţi copii”, scrie Firea în postare.

Ministrul spune că a discutat despre implicarea Ministerului familiei în iniţiative comune privind imaginea şi recunoaşterea familiei numeroase in societate, prin Legea familiilor numeroase, un Card pentru familiile numeroase, aşa acum există în multe state europene, in baza căruia aceste familii sa aibă beneficii: reduceri la alimente, maşini, combustibil, servicii bancare, educaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, asigurări, turism, restaurante, servicii medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Firea mai declară că a abordat şi problema sprijinului care poate fi acordat pentru susţinerea familiilor numeroase în cazul înscrierii la creşă, grădiniţă, activităţi extraşcolare.

”Există multe mame care sunt nevoite să renunţe la serviciu atunci când apar mai mulţi copii, pentru că nu-şi permit costurile unei educaţii timpurii sau copiii talentaţi în diferite domenii care nu-şi pot urma pasiunile din cauza costurilor ridicate în cazul familiilor numeroase. Provin dintr-o familie cu 4 copii şi ştiu cât de veselă este viaţa cu mai mulţi fraţi dar şi câte nevoi şi probleme apar, inevitabil. Părinţii sunt primii care se străduiesc ca viaţa copiilor lor să fie cât mai bună, dar şi autorităţile trebuie să se implice”, spune ea.

Potrivit Gabrielei Firea, ”România trece de ani de zile printr-o criză demografică profundă”.

”Ca ministru al familiei, tineretului şi egalităţii de şanse militez pentru sprijinirea atât a familiilor tinere, care trebuie încurajate, cât şi a celor “ cu state vechi”. Fără familii sănătoase şi fericite, viitorul acestei ţări este în pericol. Conform unui studiu recent făcut de ASFANU, în 2021 erau 225 540 de familii numeroase în România, în creştere cu peste 15% faţa de 2020”, mai spune ministrul Familiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Publicat

în

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Mihaela Bilic recomandă întărirea sistemului imunitar pentru a ne proteja în orice sezon, scrie romaniatv.net. O metodă bună și ieftină sunt vitaminele, susține specialistul.

”Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezenţa lor. Ele sunt antioxidante.

Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală. Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihaela Bilic: Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar

Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la stresul zilnic și alimentația pe care o adoptăm. Specialistul susține că sistemul imunitar poate fi afectat.

”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zahărul are rol negativ. Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător. Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul. Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin. Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără.

Noi ne naştem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic. Avem o alimentaţie plină şi sănătoasă, dar câteodată,mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar.

Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului. Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mihaela Bilic, la ”Vorbeşte lumea”.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare