Prețul gazului crește la 205 de euro în Europa: „Scurgerile de gaze de la Nord Stream sunt un act deliberat”
Prețul gazului crește la 205 de euro în Europa: „Scurgerile de gaze de la Nord Stream sunt un act deliberat”
Prețul gazului a crescut la 205 de euro pe megawatt oră la Bursa de Valori din Amsterdam. O creștere la începutul sesiunii de peste 10%, în timp ce Europa investighează pierderile de gaze misterioase de la Nord Stream, relatează Ansa preluat de Rador.
Incidentele nu au niciun impact asupra aprovizionării cu gaze în Europa, deoarece conexiunile nu sunt utilizate în prezent, dar creează în continuare tensiune pe piețele energetice.
UE consideră că pierderile din această săptămână de la două gazoducte submarine între Rusia și Germania „nu sunt o coincidență”, ci sunt „un act deliberat”, a declarat Înaltul Comisar al UE pentru politică externă, Josep Borrell. Exprimându-și „îngrijorarea profundă” cu privire la scurgerile de gaze de la Nord Stream 1 și 2 și solicitând o investigație, Borrell a spus într-o declarație că „toate informațiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat”.
UE solicită o investigație aprofundată. „Actele de sabotaj #Nordstream par a fi o încercare de a destabiliza în continuare aprovizionarea cu energie a UE. Avem nevoie de o investigație urgentă și aprofundată. Cei care au comis acest act vor fi considerați pe deplin răspunzători și obligați să plătească. Eforturile noastre de diversificare a aprovizionării cu energie în ceea ce privește gazul rusesc continuă”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.
Marți, cele două linii ale Nord Stream, 1 și 2, au suferit avarii „fără precedent” în porțiunea Mării Baltice dintre Danemarca și Suedia. Și, deși, gazoductul care leagă Rusia de Europa este acum oprit din cauza războiului din Ucraina, a sancțiunilor de la Moscova și a șantajului Kremlinului, la Amsterdam prețul gazului – care rămăsese mai mult sau mai puțin stabil și după închiderea robinetelor din partea Gazprom, în august – a urcat până la 207 euro pe megawatt oră (+19%).
Sabotaj sau atac deliberat sub steag fals? Ce s-a întâmplat la o adâncime de 80 de metri nu este încă clar și va fi investigat: de fapt, nimeni din Occident nu pare să ia în considerare ipoteza unui simplu incident, ci mai degrabă pe cea a mâinii lui Vladimir Putin. Seismologii danezi și suedezi au înregistrat două explozii puternice în mare, în jurul insulei daneze Bornholm: prima la 2:03 în noaptea dintre duminică și luni cu magnitudinea 1,9, a doua de 2,3 la ora 19:04.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii