Prețul gazului crește la 205 de euro în Europa: „Scurgerile de gaze de la Nord Stream sunt un act deliberat”
Prețul gazului crește la 205 de euro în Europa: „Scurgerile de gaze de la Nord Stream sunt un act deliberat”
Prețul gazului a crescut la 205 de euro pe megawatt oră la Bursa de Valori din Amsterdam. O creștere la începutul sesiunii de peste 10%, în timp ce Europa investighează pierderile de gaze misterioase de la Nord Stream, relatează Ansa preluat de Rador.
Incidentele nu au niciun impact asupra aprovizionării cu gaze în Europa, deoarece conexiunile nu sunt utilizate în prezent, dar creează în continuare tensiune pe piețele energetice.
UE consideră că pierderile din această săptămână de la două gazoducte submarine între Rusia și Germania „nu sunt o coincidență”, ci sunt „un act deliberat”, a declarat Înaltul Comisar al UE pentru politică externă, Josep Borrell. Exprimându-și „îngrijorarea profundă” cu privire la scurgerile de gaze de la Nord Stream 1 și 2 și solicitând o investigație, Borrell a spus într-o declarație că „toate informațiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat”.
UE solicită o investigație aprofundată. „Actele de sabotaj #Nordstream par a fi o încercare de a destabiliza în continuare aprovizionarea cu energie a UE. Avem nevoie de o investigație urgentă și aprofundată. Cei care au comis acest act vor fi considerați pe deplin răspunzători și obligați să plătească. Eforturile noastre de diversificare a aprovizionării cu energie în ceea ce privește gazul rusesc continuă”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.
Marți, cele două linii ale Nord Stream, 1 și 2, au suferit avarii „fără precedent” în porțiunea Mării Baltice dintre Danemarca și Suedia. Și, deși, gazoductul care leagă Rusia de Europa este acum oprit din cauza războiului din Ucraina, a sancțiunilor de la Moscova și a șantajului Kremlinului, la Amsterdam prețul gazului – care rămăsese mai mult sau mai puțin stabil și după închiderea robinetelor din partea Gazprom, în august – a urcat până la 207 euro pe megawatt oră (+19%).
Sabotaj sau atac deliberat sub steag fals? Ce s-a întâmplat la o adâncime de 80 de metri nu este încă clar și va fi investigat: de fapt, nimeni din Occident nu pare să ia în considerare ipoteza unui simplu incident, ci mai degrabă pe cea a mâinii lui Vladimir Putin. Seismologii danezi și suedezi au înregistrat două explozii puternice în mare, în jurul insulei daneze Bornholm: prima la 2:03 în noaptea dintre duminică și luni cu magnitudinea 1,9, a doua de 2,3 la ora 19:04.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor