Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prețul chiriilor în Alba Iulia și în țară: La cât ajunge chiria pentru un apartament cu două camere și care sunt factorii care influențează piața imobiliară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Prețul chiriilor în Alba Iulia și în țară: La cât ajunge chiria pentru un apartament cu două camere și care sunt factorii care influențează piața imobiliară

Un apartament cu două camere în marile oraşe sau într-o reşedinţă de judeţ nu mai poate fi închiriat cu mai puţin de 200 de euro, un singur oraş făcând excepţie, arată un raport de piaţă publicat de Analize Imobiliare şi Imobiliare.ro.

Preţurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat variaţii în mai multe centre regionale, dar şi în alte reşedinţe de judeţ. În Bucureşti, spre exemplu, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 420 de euro pe lună, în creştere de la 410 euro pe lună în al treilea trimestru al anului. Acelaşi tip de locuinţă (bicamerală, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafaţă utilă de 50-60 de metri pătraţi) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe lună, la fel ca în cele trei luni anterioare

Pe următoarele locuri în clasamentul celor mai mari chirii solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere se situează oraşele Timişoara şi Braşov, unde proprietarii solicită, în medie, 350 de euro pe lună (la fel ca trimestrul trecut). Iaşiul, pe de altă parte, a consemnat o scădere în acest răstimp, de la un nivel de 350 de euro pe lună, la 330 de euro pe lună.

Aceeaşi chirie medie, anume 330 de euro pe lună, este practicată şi în Tulcea, în vreme ce, în Târgu Mureş, pretenţiile proprietarilor ajung la 320 de euro pe lună. Interesant este că în Constanţa, pe de altă parte, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună (la fel ca trimestrul trecut), oraşul de la malul mării situându-se la acelaşi nivel de preţ cu Ploieştiul.

În Alba Iulia chiriile și prețurile locuințelor sunt accesibile. Se poate spune că Alba Iulia este un oraș în care viața este puțin mai scumpă decât în medie, în mod special pe segmentul imobiliar și transportul cu taxiul, dar acest lucru compensează cu tot ceea ce s-a realizat în ultimii ani în oraș.

Prețurile locuințelor din Alba Iulia au crescut în ultimii ani, acest lucru datorându-se în principal modernizării Cetății Alba Carolina și a faptului că tot mai multe persoane doresc să se mute în acest oraș. În prezent, apartamentele în Alba Iulia se vând cu prețuri cuprinse între 20.000 euro și 70.000 de euro.

Ca în orice oraș, zona influențează prețul cerut pentru proprietățile imobiliare, astfel în zona străzii Vasile Goldiș sau a Școlii Generale nr 6, un apartament cu 2 camere care are o suprafață de 64 mp se vinde la prețul de 25.000 euro, pe când un apartament mare din centrul orașului cu o suprafață de peste 100 mp poate costa mai mult de 70.000 de euro.

Acum în Alba Iulia prețul unei garsoniere  începe de la 170 de euro pe lună în zona Ampoi 1 și poate ajunge până la 250 euro în cartierul Cetate.

Prețurile de închiriere a apartamentelor cu două camere în Alba Iulia încep de la 200 de euro la un apartament mic în cartier Cetate, în zona Goldiș prețul vehiculat este de 250 de euro, iar cel mai mare preț este de 300 de euro în Cetate și în Centru.

În ultimele trei luni din 2019, aproximativ 62.300 de potenţiali chiriaşi au încercat să închirieze o locuinţă prin intermediul Imobiliare.ro. Bucureştiul a atras, în mod firesc, mai bine de jumătate din aceste căutări, anume 37.800. Pe poziţia a doua în clasament a trecut Timişoara (6.100), oraşul de pe Bega fiind urmat de Constanţa (5.300 de căutări), Cluj-Napoca (cu 4.900 de căutări), Braşov (4.400) şi Iaşi (3.800). Comparativ cu perioada similară din 2018, nivelul cererii pe închirieri din aceste şase mari oraşe a fost, per ansamblu, cu 7% mai ridicat.

Cu excepţia oraşului Cluj-Napoca, unde acest indicator a stagnat, creşteri au avut loc în toate celelalte centre regionale: +22% în Iaşi, +17% în Timişoara, +15% în Braşov, +6% în Constanţa şi, respectiv, +5% în Bucureşti. Interesant este că, faţă de perioada similară a anului 2015, interesul pentru închirieri a fost, trimestrul trecut, cu 54% mai ridicat în marile centre regionale analizate, o tendinţă ascendentă putând fi observată în fiecare dintre acestea. Cea mai semnificativă creştere, de peste 170%, a avut loc în Iaşi, capitala Moldovei fiind urmată de Cluj-Napoca, cu un avans de 145% în ultimii cinci ani. Pe următoarele locuri se situează Constanţa, unde numărul căutărilor pe acest segment de piaţă s-a majorat cu 83%, apoi Braşov (+71%), Timişoara (+45%) şi, în cele din urmă, Bucureşti (+38%).

În cel de-al patrulea trimestru din 2019, numărul ofertelor de apartamente şi case disponibile spre închiriere în cele şase mari oraşe ale ţării (proprietăţi finalizate înainte de anul 2000) s-a cifrat la 17.030 – ceea ce marchează o scădere sensibilă, de aproximativ 26%, faţă de trimestrul anterior (când pe piaţă existau peste 23.000 de asemenea anunţuri).

Acest recul este cât se poate de firesc, având în vedere că începutul toamnei reprezintă un apogeu al activităţii pe piaţa închirierilor din marile centre universitare, după care lucrurile revin la normal. Oraşul cu cele mai multe locuinţe de închiriat rămâne, bineînţeles, Bucureştiul, la o distanţă rezonabilă faţă de toate celelalte centre regionale: în capitala ţării, potenţialii chiriaşi au avut la dispoziţie, trimestrul trecut, 8.210 asemenea anunţuri.

În toate celelalte mari oraşe ale ţării, volumul ofertelor de închirieri se situează la mai puţin de 3.000 şi, în unele cazuri, chiar la mai puţin de 2.000. Astfel, numărul ofertelor ajunge la 2.770 în Cluj-Napoca, la 2.420 în Timişoara, la 1.300 în Constanţa, la 1.210 în Iaşi şi, respectiv, la 1.110 în Braşov. Faţă de perioada similară a anului trecut, oferta de închirieri a fost, la nivelul celor şase mari centre regionale, cu 8,5% mai mare, tendinţa general ascendentă fiind resimţită în majoritatea oraşelor analizate, în frunte cu Braşovul (+32,8%) şi continuând cu Cluj-Napoca (+17,9%), Iaşi (+11,1%), Constanţa (+8,9%) şi Bucureşti (+8,1%).

Excepţia de la regulă o constituie Timişoara, unde oferta pe închirieri este cu 7,5% mai mică decât în urmă cu un an. În ceea ce priveşte anunţurile de închiriere nou-introduse pe piaţă trimestrul trecut, datele Analize Imobiliare relevă un avans mai uşor, respectiv +3,6%, faţă de perioada similară din 2018.

În acest caz, creşteri au avut loc doar în patru din şase centre regionale, respectiv în Constanţa (+27,2%), Cluj-Napoca (+12,1%), Iaşi (+9,7%) şi Bucureşti (+4,3%). Timişoara reprezintă, la acest capitol, cea mai importantă excepţie de la regulă, aici fiind înregistrat un declin de 14,1% la 12 luni, în timp ce, în Braşov, a avut loc un recul de 2,8%.

sursa: adevarul.ro, viziteazaalbaiulia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea