Rămâi conectat

Actualitate

Prețul carburanților continuă să crească. În ultimele 14 zile, a fost majorat de 13 ori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețul carburanților continuă să crească. În ultimele 14 zile, a fost majorat de 13 ori

Analistul economic Adrian Negrescu avertizează că prețul la pompă al carburanților continuă să crească. În ultimele 14 zile, a fost majorat de 13 ori, mai spune acesta.

Adrian Negrescu, analist economic, subliniază, în intervenția de la Antena 3, că ”anticipam încă din vară că, în toamnă, pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece, vor crește prețurile carburanților, pentru că, pe de o parte, la nivel internațional, asistăm la un șantaj al producătorilor de petrol, în special OPEC, care și-au redus producția, ceea ce a făcut cererea mai mare decât oferta, iar, pe de altă parte, în țară avem deja probleme generate de costurile cu utilitățile, cu rafinarea, toate scumpindu-se foarte mult.

benzinAtenție, problemele s-ar putea să se acutizeze în viitor, pentru că, din 5 decembrie, Uniunea Europeană s-a decis să renunțe la petrolul rusesc și la tot ce înseamnă petrol tranzacționat sau transferat de pe teritoriul Rusiei. Pentru noi, asta va fi o lovitură semnificativă. Va trebui să căutăm alte surse de petrol și asta înseamnă petrol mai scump. Dacă vom aduce, din alte surse, petrol mai scump, vom vedea și la pompă acest lucru și e posibil ca-n iarnă să asistăm la noi cotații record pe piața carburanților”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Economistul a explicat și de ce litrul de motorină este mai scump în România decât cel de benzină: ”Principalul motiv e că benzina ne-o producem în mare parte în țară, motorina o importăm. Cam 85% din motorina de la pompă vine din import, la cotațiile internaționale ale petrolului și motorinei”.
Scumpirea motorinei provoacă scumpiri în lanț

”Scumpirea motorinei se transpune în tot ceea ce există la raft, de la produse alimentare la cele nealimentare, pentru că tot ce înseamnă transport în România se face cu autovehicule pe motorină – cele mai multe, fiind cumpărate în vremea în care motorina era mai ieftină decât benzina și toți ne încurajau să cumpărăm mașini pe motorină, mai ales pentru zona de business. Pe măsură ce motorina se scumpește, tot ceea ce consumăm din economie se va scumpi, de asemenea. Toate costurile cu carburanții se traduc în prețul final sau, altfel spus, urmează încă un val de inflație, unul semnificativ, mai ales din luna decembrie” a spus Adrian Negrescu.

În final, analistul economic a întărit: ”Tendința e de creștere, în ultimele două săptămâni fiind 13 creșteri consecutive ale prețurilor carburanților și mi-e teamă că, cel puțin în perioada următoare, prețurile vor continua să crească, până ce SUA vor debloca mare parte din rezerva de petrol, adică vor mai aduce aduce în piață petrol. Până atunci, prețurile vor rămâne la un nivel ridicat, în România adăugându-se și costurile interne care cresc de pe o zi pe alta, pentru că nu reușim să stăvilim valul inflaționist plecat de la energie, de la gaze, de la serviciile de transport și logistică”.

Astăzi, 23 octombrie 2022, prețul benzinei standard la pompă se află între 7,42 și 7,53 lei pe litru. Benzina premium se ridică la 8,12 – 8,18 lei. În urmă cu două săptămâni, benzina standard la pompă coborâse sub 7 lei.

Motorina standard este la limită sub 9 lei. Astfel, un litru de motorină costă între 8,91 și 8,99 lei. Motorina premium costă între 9,33 lei și 9,5 lei, în funcție de benzinăria aleasă.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Locuri de muncă în MAI: Persoanele cu licență în specializări necesare structurilor MAI pot deveni OFIȚERI. Legea, promulgată de Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Locuri de muncă în MAI: Persoanele cu licență în specializări necesare structurilor MAI pot deveni OFIȚERI. Legea, promulgată de Iohannis

Preşedintele a promulgat legea care prevede că vor putea deveni ofiţeri MAI în grad de sublocotenent şi persoanele care deţin o licenţă în specializări necesare structurilor MAI.

Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede modificarea Legii privind statutul cadrelor militare, astfel încât „în Ministerul Afacerilor Interne, ofiţerii în activitate provin şi din absolvenţi ai programelor de studii universitare de master profesional organizate în scopul formării ofiţerilor la instituţiile de formare profesională care pregătesc personal pentru nevoile instituţiei, destinate candidaţilor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor instituţiei” să li poată acorda gradul de sublocotenent.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Numirea în funcţii şi avansarea în grad a cadrelor militare în activitate cărora le sunt incidente reglementări profesionale specifice, stabilite la nivel naţional, se realizează în baza prezentului statut, cu respectarea condiţiilor stabilite prin reglementările respective”, mai arată sursa citată.

Senatul a adoptat decizional inițiativa legislativă luna trecută, pe 31 octombrie.

Proiectul de lege este motivat prin necesitatea unei reglementări unitare „a situațiilor de dobândire a statutului profesional al personalului din Ministerul Afacerilor Interne, este necesară o intervenție normativă astfel încât statutul de cadru militar să poată fi dobândit și de către persoanele care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor instituției și care absolvă cursul de master profesional centrat pe dobândirea de competențe specifice necesare desfășurării activității în structurile în care sunt incidente prevederile Legii nr. 80/1995”.

De asemenea, motivarea inițiativei legislative mai arată că „astfel, și pentru structurile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, se va asigura posibilitatea instituirii unei rute alternative, de formare profesională inițială de nivel studii universitare de master destinata candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare acestora, sursa de natură să contribuie la acoperirea, într-o măsură semnificativă, a cerinței privind încadrarea cu personal calificat a posturilor deficitare prevazute a fi ocupate cu personal cu statut de ofițer”.

„Potrivit modificărilor aduse prin legea de aprobare, programele de master profesional organizate de Academia de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza”, destinate formarii inițiale a ofițerilor, se aplica începând cu anul universitar 2022-2023, mai arată sursa citată.

Proiectul a fost adoptat și de Camera Deputaților pe 29 iunie, 2022, cu 220 de voturi „pentru”, 7 voturi „contra” și 53 de abțineri de la vot.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum sunt controlați românii pe rețelele sociale, de ANAF. Lucian Heiuș: „Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum sunt controlați românii pe rețelele sociale, de ANAF. Lucian Heiuș: „Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat”

Care este metoda prin care sunt controlați de Fisc românii pe rețelele sociale a fost explicată de către Lucian Heiuș, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

”Noi facem controale de acest gen de mai mult timp. Începând din vară, am intensificat aceste controale a veniturilor pe care le obțin persoanele fizice și pe care nu le declară. Pornind de la un fenomen care s-a simțit foarte mult în societate, chiar o frustrare pentru că existau multe persoane care, prin averea pe care o afișau, sfidau oamenii care își achită impozitele și taxele.

Pot să vă spun că în luna octombrie am identificat o persoană fizică la care diferența dintre venitul pe care l-a declarat în ultimii cinci ani și averea pe care a acumulat-o a fost de peste 20 de milioane de lei. Este vorba despre o persoană din Satu Mare. Iar impozitul pe care l-am calculat și pe care trebuie să îl recuperăm este de 2,6 milioane de lei”, a spus președintele ANAF.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Legat de rețelele sociale, poate discutăm despre alt gen de controale. În ultima perioadă au apărut profesii noi, prin care anumite persoane obțin venituri prin activitatea pe care o desfășoară pe aceste rețele sociale. Venit care trebuie să fie declarat și care trebuie să fie impozitat. Și aici vorbim despre o sferă foarte largă. De la influenceri până la diverse alte activități pe care le prestează diverse persoane pe toate aceste platforme sociale.

Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat, pentru că în funcție de numărul de accesări atât îți vin și veniturile din partea acestor platforme. În funcție de accesările pe care le are o persoană care are deschis un cont acolo primește și o anumită sumă de bani”, a mai spus Lucian Heiuș, conform antena3.ro.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi sisteme de supraveghere în Alba Iulia! Emil Popescu: ”Ne dorim să montăm camere video în diferite zone ale orașului”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Noi sisteme de supraveghere în Alba Iulia! Emil Popescu: ”Ne dorim să montăm camere video în diferite zone ale orașului”

Invitat la Unirea FM, viceprimarrul Emil Popescu a discutat despre problema indicatoarelor rutiere vandalizate în ultimele săptămâni în Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI:  FOTO| DEZASTRU în Alba Iulia: Peste 100 de indicatoare rutiere au fost vandalizate. Pagubele, de zeci de mii de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Să știți că am format o plângere penală în urmă cu aproximativ 2-3 săptămâni pe acest subiect, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, pentru indicatoarele rutiere care au fost vandalizate, peste 100 la număr. În primă fază va trebui să înlocuim aceste indicatoare, urmând ca aceste cheltuieli să le recuperăm. Trebuie recuperate toate cheltuielile de la persoanele care vor fi găsite vinovate.”

Întrebat despre soluțiile pe care le vede pentru prevenția viitoarelor cazuri de acest gen viceprimarul a declarat: ”Ne dorim să montăm camere video în diferite zone ale orasului. Planurile de mobilitate rutieră care urmează să fie implementate au în componență și aceste camere video despre care discutăm, urmând ca după aceea să avem și noi proiecte prin care să suplimentăm camerele video în punctele nevralgice ale orașului.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea