Președintele Klaus Iohannis, la Blaj: Cu aceşti pesedişti nu vom face niciun fel de descentralizare

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, sâmbătă, la Blaj, că PSD nu vreau să se facă nicio descentralizare reală în România, deoarece coaliţia de guvernare doreşte „să ţină resursele la centru şi să le gestioneze discreţionar”.

 Întrebat de preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, în cadrul dezbaterii „Blaj 1848-2018: conştiinţă naţională şi destin european” dacă administraţiile locale vor fi lăsate să se implice mai mult în gestionarea banilor destinaţii dezvoltării comunităţilor locale, fără implicaţia atât de mare din partea Executivului, Klaus Iohannis a răspuns: „Cred că întrebarea este foarte corect pusă şi cred că nu vă aşteptaţi de la mine să vă dau un răspuns politicianist sau populist, dar trebuie să vă dau un răspuns realist. Cu actualul Guvern să nu vă aşteptaţi la îmbunătăţiri. Nu e nici un secret că acest Guvern, după păerea mea, nu performează, nu are rezultate bune, dar aici vorbim de o chestiune principială care nu ţine neapărat de Guvern, ci de majoritatea care se ocupă de legiferare. Din păcate, n-am avut, de la Revoluţie încoace, nici o administraţie care să aibă curaj să ducă dscentralizarea la bun sfârşit. Ea s-a făcut în hopuri.”

Şeful statului a adăugat că un proces de descentralizare a României este necesar şi poate fi realizat folosind exemplele altor state, dar acest lucru nu poate fi făcut de social-democraţi pentru că aceştia au interesul să ţină resursele la nivelul administraţiei centrale pentru a le putea gestiona în mod „discreţionar”.

ELIT

„Acum, cu aceşti pesedişti nu vom face niciun fel de descentralizare, pentru că se vede că ei doresc să ţină resursele la centru şi să le gestioneze discreţionar. Ori o dezcentralizarea autentică trebuie să laşi şi bani. Deci o descentralizare fără bani e una de ochii lumii, e una falsă. Eu cred că descentralizarea trebuie făcută. Avem exemple în lume unde descentralizarea este un mare succes şi cred că trebuie să urmăm aceste exemple. Fără descentralizare o să fim cumva la jumătatea drumului. Primarul ştie ce vrea să facă în comunitatea lui, directorul şi el ştie ce vrea să facă în şcoala lui. Păi să meargă la un ministru, oricare ar fi el, şi să ceară voie să facă ceva bun în comunitatea lui? Nu se poate aşa ceva. (…) Şi-au făcut pesediştii un calcul să dea mai mulţi bani la lume. Da, dar banii n-au fost şi atunci au luat banii de la comunităţile locale. Este un demers greşit. Bunăstarea nu se va produce dând pe hârtie bani la bugetari, ci atunci când comunităţile vor câştiga real mai bine”, a completat Iohannis.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

marius 12 mai 2018 at 21:01

,, Ea s-a făcut în hopuri,,Ce apreciez la acest președinte este limbajul elevat , cursivitatea tăcerii și logica neputinței. Un boxer de mediocru, cu mănuși din cauciuc biodegradabil și cască ochii de protecție. O cârpă de șters praful DNA-ului.

Don Costello 12 mai 2018 at 22:01

Psd vrea doar sa ia !!
Apucăturile comuniste se uită greu!!

marius 13 mai 2018 at 6:46

Don Costello- daca te semnai Don Corleone era perfect, iar Don Qijote remarcabil.

socotitorul de serviciu 13 mai 2018 at 13:07

I-auzi dom`le ! Sasu` …”suptine” descentralizarea …? Pai ….asta nu era „interesu`” lu` Dragnea ???

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...