// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat o LEGE controversată care decide soarta pădurilor din România

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.

Proiectul de lege este controversat, chiar iniţiatoarea acestuia, Doina Pană, susţinând că vrea respingerea iniţiativei, după ce comisia a adăugat un amendament prin care lemnele se vor vinde „pe picior”. Iniţiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel încât arborii vii să nu mai poate fi licitaţi, ci să fie exploataţi, tăiaţi de operatori, dar o parte să fie dată şi populaţiei, ca lemn de foc, conform stiripesurse.ro.

„Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţele compacte de maximum 3ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, în următoarea ordine: a)prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii; b) prin exploatare în regie proprie, prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră; c) prin valorificare ca masă lemnoasă pe picior” prevede amendamentul adus articolului 59, iniţiat de Ioan Terea, deputat PSD, Corneliu Olar, deputat PNL şi Ion Tabugan, deputat ALDE, cu care iniţiatoarea proiectului de lege nu a fost de acord.

În forma în vigoare, articolul 59 arăta astfel: ” Lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, tăierile de igienă, precum şi tăierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafeţe compacte de maximum 3 ha, executate în fondul forestier proprietate publică a statului, se realizează de către administratorii prevăzuţi de lege, prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii sau prin prestări servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră. “

“Pentru suprafeţele de fond forestier de peste 30 ha, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de către ocolul silvic nominalizat şi reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de sivicultură, după realizarea controlului de fond/evaluarea de către ocolul silvic, în condiţiile legii, a eventualele pagube aduse fondului forestier”, prevede articolul 16 din proiectul de lege adoptat de deputaţi.

Sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Preşedintele Klaus Iohannis a semnat o LEGE controversată care decide soarta pădurilor din România

  1. HH 02.08.2018 la 22:43

    SE PARE CA IOHANIS SEMNEAZA ” CA PRIMARUL” ORICE PROSTIE !